Erozan: CIA radyosunun görevlisiyle görüştü

Erozan: CIA radyosunun görevlisiyle görüştü
19.10.2022
A+
A-

İYİ Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erozan, ABD ziyareti ile ilgili yapılan  eleştirilere  yanıt vererek, ”Yeter ki dış politikanız ideolojik değil gerçekçi olsun. Bizim anlayışımıza göre icazeti de sadece halkımız verir, onu da sandıkta. Kimse öküzün altında buzağı aramasın.” dedi.

Türkiye seçim sürecine giderken CHP’nin hemen ardından Millet İttifakı ortağı İYİ Parti de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan ve yardımcısı Mehmet Ali Karamemiş’ten oluşan bir heyetle Amerika’ya gitti. Ziyaret planı ve görüşülecek isimler kamuoyuna duyurulmadı.

İYİ Parti heyetinin ABD politikalarına yön veren düşünce kuruluşları ile bir araya geleceği iddia ediliyordu.

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 9-13 Ekim tarihleri arasında ABD’ye ziyarette bulunmuş, ve çok tartışılan ziyaret sırasında görüşmeler genellikle basına kapalı yapılmıştı. Kılıçdaroğlu’nun Boston’dan Washington’a giderken bilinmeyen 8 saati çok tartışılmıştı.

’13 BAŞLIK TESPİT ETTİK’

İYİ Parti de Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, Türk-Amerikan ilişkilerinde 13 başlıkta sorun tespiti yaptıklarını, müstakbel iktidarlarında ABD ile daha sağlıklı bir ilişki kurabilmenin yollarını ele alacaklarını kaydetmişti.

İki ülke arasında yaşanan krizin giderilmesi için görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Erozan, ABD devletinin politikalarına yön veren düşünce kuruluşları ile bir araya geleceklerini ve önemli isimlerle Türk-ABD ilişkilerini ele alacakların belirtmişti.

Erozan ziyaretin Kılıçdaroğlu’nun gezisinin hemen sonrasında gerçekleştirilmesi ile ilgili bir soruya da, “İki ziyaret arasında herhangi bir bağlantı yok. Tamamen tesadüf.” yanıtını vermişti.

EROZAN: İCAZETİ HALKIMIZ VERİR

İYİ Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan, ABD yetkilileriyle yaptığı ziyaretler ve temaslarıyla ilgili ise şunları söyledi:

”Şeffaflık esas olduğu ve spekülatif arayışlar içinde olanlara da şimdiden cevap olsun diye bugün ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yürüttüğümüz görüşmelerin ikili ilişkilerimiz ve yakın coğrafyamızdaki (Suriye ve Irak) gelişmelere inhisar ettiğini belirteyim. İktidarın yönetim anlayışının ürünü olan sorunların üstesinden gelinmesi aslında çok da karmaşık değil. Yeter ki dış politikanız ideolojik değil gerçekçi olsun. Bizim anlayışımıza göre icazeti de sadece halkımız verir, onu da sandıkta. Kimse öküzün altında buzağı aramasın. Washington’da Kongre danışmanları ile de bir araya geldik. Bazıları bizi Ankara’da ziyarete gelen simalardı. Ardından “Washington Institute for Near East Policy” ve “Carnegie Endowment for International Peace”in bizim için düzenledikleri toplantılara katıldı. Toplantılarda Washington’daki diğer ülkelerin büyükelçiliklerinden de temsilciler vardı. Türkiye’nin güncel gerçeklerini ve olması gereken ulusal çıkar odaklı dış politikamızın ilke ve öncelikleri konusunda muhataplarımızı bilgilendirdik, sorularını da yanıtladık.”

İYİ Parti heyeti, ABD ziyareti sırasında Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya gelirken, Washington’daki Türk Festivali katılımcılarını da ziyaret ederek, standlarda vatandaşlarla sohbet etme imkanı buldular.

‘ABD İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTMEMİZ LAZIM’

Bu arada, AK Parti iktidarının seçimle birlikte sona ereceğini savunan İYİ Parti kaynakları, ABD ziyareti ile ilgili şu paylaşımlarda bulundular: “AK Parti dönemi bitiyor. Millet İttifakı iktidar olacak. ABD ile ilişkileri düzeltmemiz lazım. Bu ziyarette ön hazırlıklar yapılacak. Türkiye NATO üyesi, ABD ile de her zaman iyi ilişkiler içinde olduk. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. İktidar Türkiye’nin yörüngesini değiştirecek adımlar atıyor. Bu tehlikeli sonuçlar doğurur. Türkiye’nin yüzü Batı’ya dönük olmalı.”

EROZAN, CIA RADYOSUNUN GÖREVLİSİYLE…

Ahmet Erozan, Meral Akşener’in grup toplantısında kürsüye çıkardığı Uygur Türkü Nursiman Abdürreşid’in kardeşi Nur Kashgar ile Washington’da buluştu. Nur Kashgar CIA’ya bağlı Radio Free Asia (Özgür Asya Radyosu)-RFA’da çalışıyor.

ABD’nin Asya ülkelerine Uygurca dâhil dokuz farklı dilde yayın yapan kuruluş, internet sitesinde kendini şöyle tanımlıyor:

“Radio Free Asia, Asya’nın zayıf medya ortamlarının ve varsa ifade özgürlüğünün az olduğu diğer yerlerin yanı sıra Çin, Tibet, Kuzey Kore, Vietnam, Kamboçya, Laos ve Burma’ya, sansürsüz yerel haber ve bilgileri ulaştırmak için Kongre yetkisi altında faaliyet gösteriyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.