Eminağaoğlu yanıtladı: Erdoğan aday olabilir mi?

Eminağaoğlu yanıtladı: Erdoğan aday olabilir mi?
24.01.2023
A+
A-

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacağı seçimde aday olabilmesinin tek yolunun TBMM’de 360 milletvekilinin destek vermesi olduğunu söyledi.

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği(YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, TELE1 ekranlarında Evren Özalkuş’un sunduğu Türkiye’nin Gündemi programına konuk oldu.

Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacağını söylediği 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi’ne Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olarak girip giremeyeceği yönündeki tartışmalara yanıt verdi.

Eminağaoğlu, Anayasa’ya göre Erdoğan’ın yalnızca TBMM’de 360 milletvekilinin oyuyla seçim kararı alınması durumunda cumhurbaşkanı adayı olabileceğini söyledi.

“ANAYASA BU KADAR AÇIK BU KADAR NET”

Ömer Faruk Eminağaoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Anayasa’nın 101’inci maddesi ikinci fıkrası der ki bir kimse iki defa aday olabilir, beş yıl için seçilir der. Yani iki defa aday olabileceği, iki defa görev yapabileceği çok net ortaya koyuyor. Erdoğan bu kuralar göre 2014’te cumhurbaşkanı seçildi. Bu kural 2017 anayasa değişikliğinde bu madde değiştirildi ancak bu fıkra yani iki defa fıkrası değiştirilmedi ve olduğu gibi kaldı. Erdoğan, söz konusu fıkraya göre 2018 yılında bir kez daha seçildi. Yani şu anda Erdoğan 2014 ve 2018 yıllarında iki kez seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak görevde. 2017 anayasa değişikliğinde bir ek hüküm getirildi. Dendi ki: İkinci defa görev yapıyor ise Meclis seçim kararı alması durumunda bir defa daha aday olabilir. Burada bu istisna maddesi çok açık. Yani şu an Erdoğan, ikinci defa görev yaptığına göre eğer Meclis’ten bir seçim kararı alınır ise Erdoğan ancak bu şekilde aday olabilir. Eğer Meclis bir seçim kararı almaz ise o zaman Anayasa seçimin nasıl olacağı konusunda iki seçenek bırakıyor. Ya normal seçim, yani 18 Haziran’da ya da Erdoğan’ın cumhurbaşkanı sıfatıyla alacağı seçimlerin yenilenmesi yani erken seçim kararı. Bu her iki durumda da Anayasa’ya göre Erdoğan’ın tekrar aday gösterilebilmesi mümkün değil. Yani Anayasa bu kadar açık, bu kadar net.”

ERDOĞAN MAĞDURİYET YARATABİLİR Mİ?

Ömer Faruk Eminağaoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasal gerekçelerle aday olamaması durumunda mağduriyet söylemi yaratabileceği yönündeki açıklamalara da değindi. Eminağaoğlu, Erdoğan’ın ancak anayasal bir hakkının kullandırılmaması durumunda mağdur olabileceğini, aksi halde mağduriyetten söz edilemeyeceğini söyledi.

Eminağaoğlu şöyle konuştu:

“Erdoğan ne zaman mağdur olur? Elinden bir hakkı alırsınız, anayasal bir hak vardır, o hakkı kullanamama durumu yaratırsınız o zaman mağdur olur ama herhangi bir hakkı yokken O’nun bir mağduriyetinden söz edilemez çünkü zaten kullanabileceği bir hak yok. Kullanabileceği bir hak yokken neden mağdur olsun ki?”

(tele1.com.tr)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.