Emekliye yapılan zam bunun neresinde?

Emekliye yapılan zam bunun neresinde?
08.07.2020
A+
A-

DİSK Emekli Sen Bursa Şubesi üyeleri, emeklilere yapılan yüzde 5.75 oranındaki zamma tepki gösterdi.

Emekli Sen Bursa Şubesi’nden yapılan açıklama şöyle:

Uzun yıllardır, ülkemiz iktidarlarının, ömürlerinin büyük bölümünü çalışarak, emek vererek, alın teri dökerek geçiren emeklilerin insanca bir emeklilik yaşamı hak ve taleplerini karşılamak için büyük çabalar harcadıklarını hepimiz biliyoruz (!)

Öyle ki, yıllarca artı değer üreterek sermayedarları zengin eden biz emeklilere her yıl yeni bir müjde veriliyor. Özellikle yaşlı ve emekliler için küresel koronavirüs salgını ülkemizde son derece başarılı bir şekilde yönetildiği hepimizin malumu. Hele ki şimdilerde ekmek fiyatına maske aldığımız için marketten bir ekmek az alarak eve dönmemiz ülkemiz emekli nüfusunu beyaz ekmeğin zararlarından korunmak için oldukça önemli bir adım oldu. Ekonomik kriz safsatası çıkaranlara aldanmamak gerek; zira ülkemizin 85 milyon nüfusunun neredeyse 50 milyonu açlık ve yoksulluk sınırının üzerinde maaş alıyor (!)

Hal böyleyken emeklilerin örgütlenmesine, zaten tepeden fazlasıyla dağıtılan hakları bir de onların talep etmesine ne hacet (!)

Bu temmuz ayında da biz emeklilerin maaş zamlarına temel oluşturan, bilimsel ve objektif değerlendirmelerde bulunan TÜİK(!) tarafından enflasyon verileri açıklandı. Böylece emekli zamları yüzde 5.75 olarak belirlendi. Böylece;

En düşük memur emeklisine 148 lira,

En düşük işçi emeklisine 72 lira,

En düşük esnaf emeklisine 88 lira,

En düşük çiftçi emeklisine 83 lira zam yapılmış oldu.

Gelin, hep birlikte yapılan zammı örneğin dört kişilik bir işçi ailenin market alışverişinde kullanalım, ancak öncelikle yaklaşık yüz liraya mal olacak aylık maskelerimizi satın almayı unutmayalım:

Bu işte bir yanlışlık var!

Evet, bu işte bir yanlışlık var; çünkü yapılan zam bir işçi emeklisinin ve ailesinin küresel salgın ortamında ortaya çıkan yeni bir ihtiyacını; üstelik yaşamak için olmazsa olmaz bir ihtiyacını ve dahası eğer kullanmazsa 900 lira ceza ödemek zorunda kalacağı bir yasal zorunluluğu karşılamasına dahi yetmiyor!

Ya bizim aklımızla alay ediliyor ya da ne TÜİK ne de hükümet dört işlem nedir bilmiyor!

Aklımızla alay edilmesine izin vermeyiz!

Açlığa, sefalete, sömürüye boyun eğmeyiz!

TÜİK’e, iktidarın prangalarından kurtularak enflasyon verilerini bilimsel ve objektif bir şekilde yeniden açıklaması için temel aritmetik ve istatistik öğretmeye biz emekliler hazırız!

İktidarın zaten açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emeklilere bir de küresel salgın döneminde üç kuruş zam vermemek adına başvurduğu ayak oyunlarını bitirmeye hazırız!

  • Temel gıda ve tüketim mallarına yapılan tüm zamların geri çekilmesi için,
  • Sağlıkta katkı payı kaldırılması, başta emekliler olmak üzere tüm toplumun nitelikli, kamusal sağlık hizmetinden ücretsiz şekilde faydalanması için,
  • Emekli ücretlerinin yalnızca enflasyona endeksli değil milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlenmesi için,
  • Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılarak yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi için

13 milyon emekli yoldaşımızı, 13 milyon emeklinin sendikası DİSK EMEKLİLER SENDİKASI’nda örgütlenmeye, mücadelemize ses olmaya çağırıyoruz!

Sadaka Değil, Hakkımızı İstiyoruz!

Haklıyız, Kazanacağız!

Yaşasın DİSK!

Yaşasın EMEKLİ-SEN!

Yaşasın Mücadelemiz!                                           

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.