Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek?

07.11.2023
A+
A-

Emeklinin 5 bin TL’lik ikramiyesi o tarihte hesaplara yatacak…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ekim’de duyurduğu ve bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayan emeklilere ödenecek 5 bin TL’lik ikramiye uygulamasının detayları belli oldu. 15 Kasım’a kadar ödeneceği açıklanan ikramiyelerin hesaplara yatış tarihi netleşirken, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için farklı ödeme günleri verildi.

Türkiye’de 15 milyonu aşan sayılarıyla en büyük toplumsal grubu oluşturan emekliler, bütçeden yalnızca küçük bir pay almaya devam ediyor.

Yüksek enflasyon karşısında emekli maaşı ile geçinmek imkansız hale gelirken, AKP hükümeti, maaşlara ek zam yapmak yerine ikramiye uygulaması ile günü kurtarma kararı aldı.

9 Ekim’de yapılan kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan ikramiye uygulaması, çalışan emeklileri kapsamayacak.

TEK BİR GÜN BİLE BUNU YAPANA İKRAMİYE ÖDENMEYECEK

TBMM’de kabul edilen kanun değişikliğinin 10. maddesine göre, Ekim ayında tek bir gün bile sigortalı olarak çalışan emekliler, şu anda çalışmıyor olsa da ikramiye alma hakkı kazanamayacak.

5 BİN TL EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

İlk olarak Erdoğan tarafından ödeme takvimi için “15 Kasım’a kadar hesaplara yatırılacak” ifadeleri kullanılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın söz konusu uygulama için hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleriyle gerekli çalışmaları tamamladı.

Yetkililerden henüz net bir tarih açıklaması gelmese de, 2018 yılından bu yana Ramazan ve Kurban Bayramı’nda yapılan ikramiye ödemeleri, 5 bin TL’lik ödemelerin ne zaman yapılacağına ışık tutuyor.

9-13 KASIM TARİHLERİNDE HESAPLARA YATMASI BEKLENİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ödemelerin 15 Kasım’ı geçmeyeceğini yinelerken, ikramiyelerin bu hafta içi emeklilerin banka hesaplarına yatması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan uygulamaya benzer olarak, sayıları emeklilerin büyük bir bölümünü oluşturması nedeniyle ilk olarak SSK emeklileri, sonrasında Bağ-Kur ve son olarak Emekli Sandığı için ödeme yapılacağı beklenmekte.

SGK Uzmanları, son ödeme tarihinin 13 Kasım olacağını düşünürken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için cuma gününe kadar 5 bin TL’lik ikramiyelerin hesaplara aktarılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

EMEKLİLERİN YARISINA İKRAMİYE ÖDENMEYECEK

Türkiye’de EYT sonrası 15 milyonu aşan emekli vatandaşların 8 milyonuna yakını ise halihazırda sigortalı bir işte çalışmaya devam ediyor.

Bir başka deyişle, adı emekli ikramiye olan uygulama esasen emeklilerin yarısından azını kapsamış olacak.

İkramiye ödemeleri ise SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı olmak üzere üç farklı kategoriye ayrılarak tarihlendirilecek. Geçmiş yıllarda yapılan ikramiye uygulamalarındaki gibi, sayıca en fazla olan grubu oluşturmaları nedeniyle ilk olarak SSK emeklilerine ödeme yapılması planlanıyor. Emeklilerin kimlik numaralarına göre yapılacak ödemelerin ardından, Bağ-Kur ve son olarak emekli sandığı için işlemler gerçekleştirilecek.

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.