Ekrem Hayri Peker uyardı: Bursa için asıl tehlike obruk mu?

Ekrem Hayri Peker uyardı: Bursa için asıl tehlike obruk mu?
14.03.2023
A+
A-

Konya Ovası’nda oluşan obruklar Bursa’ya yaklaşmakta olan asıl tehlikeyi hatırlattı. Kuraklık ve kontrolsüz yer altı su kullanımıyla her geçen gün sayıları artan obrukların, bazı vatandaşlarca tarla ve arsalarının değerinin düşmesi endişesiyle kendi imkanlarıyla doldurulması uzmanlarca tehlikeli girişim olarak değerlendiriliyor.

Konya Ovası’nda obruk oluşumu tespitine yönelik AFAD ile yürüttükleri çalışmayı tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Fetullah Arık, “Şu anda obruk oluşumunun bazılarının saha çalışmalarında doldurulduğunu gözlemledik. Bu doldurma işlemi güvenli değil. Dolgunun pek çoğunun çöktüğünü izledik” dedi.

İç denize cephesi de olan Bursa’da ise kuraklık tehlikesi, sulamalarda derin sondajların kazılması, bilinçsiz sulama endişeleri de beraberinde getirdi. 1,5 yıl içinde şiddeti 3 olan peş peşe 2 depremin yaşanması obruk endişelerini ise tetikledi.

YER ALTI SULARI ÇEKİLDİ

Bursa’nın araştırmacı mühendis tek yazarı olan Ekrem Hayri Peker ise konuyla ilgili yaptığı  açıklamada; “Ben bu konunun uzmanı değilim. Ama 250 yılın geçmişini Bursa için inceledim. Büyük depremlerin sebepleri, toprak erezyonları gibi konularda yaptığım araştırmalarda yeraltı sularının önemini fark ettim. Bence bu konuda alınacak çok sayıda da önlem var.” açıklamasında bulundu.

Bir an önce önlem alınması gerektiğinin altını çizen Araştırmacı Yazar Ekrem Hayri Peker, ”Önlemler yarına bırakılmamalı şimdiden başlanılmalı. Hele ki; yaklaşmakta olan deprem riski de düşünüldüğünde. Osmangazi’de geçen yıl 3 şiddetinde 2 deprem oldu. Fay hattı yoktu. Büyük ihtimalle yeraltı sularının tükenmesi sebebiyle oldu. Yakında obruk olursa şaşırmam. Başta boyahaneler olmak üzere tüm fabrikalar kullandıkları suyu yarıya düşürmeye zorlanmalı. İlimizde büyük bir kola fabrikası var ve bu fabrika kendi markası ile yeraltı suyu çekerek ambalajlayıp satıyor, artık su doldurup satmamalı. Uludağ’daki kaçak kaynak kullanımı önlenmeli. Su şişelemesi sonbahara kadar tatil edilmeli. Önlemler çoğaltılabilir. Bizim yaşayabileceğimiz bir başka cennet Bursa yok! ” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.