Eczanelerde ilaç yokluğu seviyesi büyüyor!

Eczanelerde ilaç yokluğu seviyesi büyüyor!
20.09.2022
A+
A-

Eczanelerde ilaç yokluk seviyelerinin yüzde 17’lere çıktığı belirtilirken, hasta ve eczacı arasında kavgalara neden olan sorun giderek büyüyor

Kurdaki dalgalanmalar, bulunamayan ilaç seviyesinin yüzde 17’lere çıkarttı. Eczaneler ilaca ulaşamazken, hastalar da mağdur oluyor.

İlaç yokluğunu gündeme taşıyan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, özellikle kanser, kalp, şeker ve tansiyon ilaçlarının bulunamadığına dikkat çekerek, hayati ilaçların karaborsaya düştüğünü ileri sürdü.

İlaç yokluğunun toplumsal krize dönüştüğüne vurgu yapan Başevirgen, eczacıların yıllardır böyle bir kriz görmediklerini ifade ettiğini söyledi.

Başevirgen’in aktardığına göre, eczacılar sorunlarını şu şekilde dile getirdi:

“38 yıllık eczacıyım ‘böyle bir şey görmedim. İlaç bulamıyoruz, yoklar bitmedi. 10 tane kolesterol ilacı istedim, 2 tane geldi. Yakında karne ile ilaç alacağız. Giderlerimiz yüzde 300’ü aştı. 300-500 lira gelen elektrik faturası bin 500 liraya çıktı. Yerli ilaç yok, hep ithal. SSK zamanında SSK’ların kendi fabrikalarında hastalara yetecek kadar ilaç üretiliyordu. SSK hastanelerini lağvettiler, o güzelim ilaç fabrikaları çürümeye bırakıldı. Hastalar o zaman ilacı 3,30 kuruşa alıyordu,şimdi en basit tansiyon ilacına bile 80-85 lira fark ödeniyor.”

İLAÇTA YAŞANAN SORUNLARIN TEK SORUMLUSU AKP İKTİDARIDIR

İlaç yokluk seviyesinin yüzde 17’lere kadar çıktığını belirten Başevirgen ise şunları söyledi:

“1979’da kurulan SSK Şişli Bomonti İlaç Fabrikası, ilaç ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor, ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından 22 çeşit ilaç üretiliyordu. 2005’te kilit vuruldu. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1928’de kuruldu. Aşı üretiminde dünyaya örnek gösterildi. 2011’de KHK ile kapatıldı. Bugün ilaçta ve aşıda yaşanan dışa bağımlılık ve kıtlığın tek sorumlusu AKP iktidarıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.