Dolar/TL kuru, haftaya yeni rekorla başladı

Dolar/TL kuru, haftaya yeni rekorla başladı
23.10.2023
A+
A-

Kur güne yeni zirve olan 28.05 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 33,3 değer kaybetti.

Orta Doğu’da tırmanan gerilim küresel piyasalarda riskli varlıklardan kaçış getirirken, gerilimin bölgede yayılabileceği endişesi piyasadaki baskıyı artırdı.

Artan jeopolitik gerilim sonrası BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 7 civarında gerilerken Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) 20 baz puana yakın artışla 425/430 baz puan civarında seyrini sürdürdü.

Dolar/TL, eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı yükselişini sürdürdü. Kur güne yeni zirve olan 28.05 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 33,3 değer kaybetti.

Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı yüzde 26,1 seviyesinde oldu.

YABANCI İLGİSİ ARTTI AMA GİRİŞLER SINIRLI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in seçimler sonrası ikinci kez Körfez ülkelerine dün başlayan ziyareti, hazinenin iki yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesi ile Ekim ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.

Ekonomi yönetimi yatırımcılarla görüşmelerinde ekonomi programını anlatarak yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmeyi hedeflerken, yabancı yatırımcıların da son dönemde Türkiye piyasalarına ilgisinde artış oldu.

İlgi henüz oldukça sınırlı bir giriş seyrederken, sermaye piyasalarının yanı sıra doğrudan yatırım görüşmeleri de gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Almanya, ABD, İngiltere, Fas, Fransa temaslarının ardından bu hafta Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımları da bu ziyarette atılacak. Ardından yıl bitmeden Uzak Doğu ziyaretleri de yapılacak.

Şimşek hafta sonunda yaptığı açıklamada, son dönemde para ve maliye politikasındaki uygulamaların önümüzdeki dönemde kapsamlı yapısal reformlarla destekleneceğini söyledi.

CEVDET YILMAZ KALKINMA PLANI SUNUMU YAPACAK

İçeride piyasalar Merkez Bankası’nın Perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. TCMB’nin kendi anketinde mevcut yüzde 30 olan politika faizinin yüzde 33,68 seviyesine çıkabileceği değerlendirildi.

TCMB dezenflasyonda kararlı olduğunu belirterek sıkılaştırmanın süreceği mesajı verdi.

ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası faiz kararı da haftanın öne çıkan küresel gelişmeleri arasında. Bu hafta ayrıca dünyanın en büyük teknoloji şirketleri de bilançolarını açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bugün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kalkınma planının sunumunu gerçekleştirecek.

ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİMİN EKONOMİYE ETKİSİ ARTACAK

Ekonomistler Türk ekonomisine yönelik ilk etkinin petrol fiyatları ile sınırlı kaldığını söyleseler de sürecin uzaması halinde negatif etkilerin katlanabileceği belirtildi.

(Reuters)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.