Dolar kuru 18 TL’ye doğru yürüyor!

Dolar kuru 18 TL’ye doğru yürüyor!
25.07.2022
A+
A-

Dolar yeni haftaya bu yılın zirvesi olan 17.83’ü görerek başlarken, euro da 18.21 seviyesini test etti.

Dövizdeki artışı önlemek için kur korumalı mevduat, gelire endeksli senet ve 900 bin doları bulunan şirketlere getirilen kredi kısıtlaması kararlarının hiçbirisinin etkisi olmayınca döviz kurları da her gün yeni bir seviyeyi test etmeye başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 7’nci toplantısında da politika faizini yüzde 14’te sabit bırakmasının ardından daha da hızlanan artış, dolar ve euro’da her gün yeni zirveleri getiriyor.

Dolar yeni haftaya da bu yılın zirvesi olan 17.83’ü görerek başlarken, euro da 18.21 seviyesini test etti.

Piyasalarda bu hafta TCMB’nin yıl sonu için yüzde 42.8 olan enflasyon tahmininde yapacağı revizyon ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı takip edilecek. Fed’in çarşamba günü sona erecek para politikası toplantısından 75 baz puan faiz artırımına gideceği piyasalarda fiyatlanırken, vadeli kontratlar 100 baz puan faiz artırımına yüzde 9 olasılık veriyor.

TAHTAKALE İLE FİYAT UÇURUMU VAR

Bu arada serbest piyasa, bankalar ve Tahtakale arasındaki döviz ve altın fiyatları arasında uçurum oluşmaya başladı. Tahtakale’de dolar 18-18.20 arasında satılırken, euro’da ise 18.50’ye kadar çıkıyor.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, fiziki altın ve döviz talebi yoğun olduğu halde efektif döviz olmadığı için fiyatların otomatik olarak yükseldiğini söyledi.

Piyasalarda efektif döviz kıtlığının nedeni olarak Merkez Bankası’nın efektif döviz stoğunu 2020’deki 1.8 milyar dolarlık dip seviyeyi sürekli yükselterek 1 Temmuz itibarıyla 5 milyar dolara çıkarması gösteriliyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.