Dil ve Etkili İletişim

Dil ve Etkili İletişim
12.09.2022
A+
A-

Sevgili okurlar,

İletişim yoluyla insanlar duygu ve düşüncelerini birbirine aktarır. Bunu yaparken kullandığımız en temel iletişim yöntemi dildir. İnsanlar konuştukları dil vasıtasıyla duygu ve düşüncelerini birbirlerine aktarabilirler.

Ana dilimiz ve bildiğimiz yabancı diller dışında da kullandığımız birçok iletişim yöntemi vardır. Nitekim insanlar yeryüzünde var olduklarından beri birbiriyle sürekli iletişim halinde olmuştur. Mesela teknolojinin henüz gelişmediği dönemlerde birlikte ortak yaşam kuran insanlar, iletişim kurarak hayatlarını sürdürüyordu. Ancak uzaktaki insanlarla iletişim kurmaları zordu. Bu bakımdan çağlar öncesinde ilk insanlar yaktıkları ateşten çıkan dumanla veya evcilleştirdikleri bazı kuş türleri ile uzaktaki kişilerle iletişim kurmaya çalışıyordu.

Elbette böyle bir iletişim tekniği etkili değildi. Hele günümüz iletişim teknolojilerinin geldiği evreyi dikkate aldığımızda kıyas dahi yapılamayacak derecede geriydi. Ancak tarih içinde teknolojinin ilerlemesiyle hayatımıza kitle iletişim araçları girdi. Bu sayede artık dünyanın öbür ucundaki yakınlarımızla ve başka insanlarla anında iletişim kurabilme şansına sahibiz.

Örnek olarak günümüzün en önemli iletişim araçlarını telefon, bilgisayar, televizyon gibi iletişim cihazları oluşturuyor. Bu iletişim araçlarının sağladığı iletişim olanaklarıyla nerede olursak olalım bütün insanlarla sesli, yazılı, görüntülü iletişim kurabiliyoruz.

Doğru iletişim, sağlıklı, olumlu ve etkili olmalı:

Şunu söylemem doğru olur. Ana dilimizi kullanarak sözlü veya yazılı olarak insanlarla iletişim kuruyoruz. Bu iletişim yöntemimiz kimi zaman yüz yüze kimi zaman ise uzaktan telefon ve vassap gibi iletişim araçları ile oluyor. Buna bir anlamda haberleşme diyoruz.

Haberleşme: Haberleşmenin veya yalnızca iletişimin sağlanması içinse özel şartlara gerek yoktur. Sağlıklı, olumlu ve etkili iletişim için ise bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. İnsanların ise yaşadığı en büyük sorunlardan biri etkili iletişim kuramamaları olmaktadır. Sağlıklı bir iletişimin olmadığı bir toplumda ise, insanların birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlaması zor olur. Bu durum bazı olumsuzlukları beraberinde getirir. Şöyle söylersem, anne ve babalar çocukları ile nasıl sağlıklı iletişim kurmaları gerektiğini çok iyi bilmeliler. Sadece konuşmakta iletişimdir ama sağlıklı, etkili ve olumlu iletişim değildir.

Sağlıklı ve etkili bir iletişimde karşı taraf bizi anlamalı, neyi niçin istediğimizi bilmelidir. İnsanlarla iletişim kurarken olumsuz konuşma ve beden dilinden uzak durmalı bunun yerine yapıcı bir dil kullanmayı tercih etmeliyiz.

Halk arasında çok söylene gelen bir atasözümüzde, ‘Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır’ ifadesi gibi karşımızdaki insanları ikna etmek için tatlı dilin etkili ve olumlu etkisinden faydalanabiliriz.

Aynı şekilde etkili iletişim yöntemi eğitim hayatımızda da çok önemli bir yerde konumlanmalıdır. Gerçekten öğretmenler, öğrencileri ile aynı şekilde öğrenciler, öğretmenleri ile nasıl doğru ve etkili iletişim kurabileceklerini bilmelidir.

Kısacası, etkili iletişim yöntemiyle insanlarla sağlıklı ve doğru iletişimde bulunuruz. İnsanlarla gerçekleştireceğimiz etkili iletişim sayesinde çevremizdeki insanlarla söz ve davranışlarımızla iyi insan ilişkilerini geliştirir ve güzel işleri birlikte yaparız.

  • ETEM SEVİK – Rakipsiz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Milliyet Günce Yazarı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.