Depoyu fullemek hayal oldu!

Depoyu fullemek hayal oldu!
17.07.2023
A+
A-

Depoyu fullemek 2 bin TL’yi geçti.

Benzin ve mazota gelen zam, araç sahiplerinin uykusunu kaçırdı. 60 litre akaryakıt alan ortalama bir otomobilin deposunu fullemenin maliyeti 2 bin TL’yi geçti

ÖTV’nin pompa fiyatına eklenmesiyle benzin ve motorinin fiyatı 6 TL birden zam gördü.

15 Temmuz 2023 tarihli ve 7390 sayılı cumhurbaşkanı kararıyla benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 5 TL artırıldı. Gece yarısı açıklanan karar sonrası ÖTV’deki artış ise hemen pompa fiyatlarına yansıdı. KDV’nin etkisiyle 5 TL’lik ÖTV artışı pompa fiyatlarına 6 TL olarak yansıdı. Cumhuriyet tarihinde daha önce bu kadar yüksek bir artış yaşanmamıştı. Akaryakıta gelen ÖTV zammı mal ve hizmetlerin tümüne yansıdı.

Taşıma maliyetlerine de doğrudan yansıyan zamma vatandaşlar tepki gösterdi.

DEPOYU FULLEMEK HAYAL OLDU

Benzin ve motorine gelen zam, depoları doldurmayı iyice zorlaştırdı.

Ortalama 60 litre deposu olan bir aracın deposunu doldurmanın maliyeti 2 bin lirayı aşacak.

NAKLİYECİLER NE YAPACAK?

Minibüs ve kamyonetlerde ise genelde 70 litrelik depo kullanılıyor. Bu araçların depo dolum maliyeti 420 TL arttı. Daha önce 1.900 TL’ye dolan minibüsün yakıt deposu artık 2 bin 320 TL’ye dolacak. Minibüs ve kamyonetler gibi taşımacılık maliyetleri konusunda önemli rol oynayan kamyonların depo dolum maliyetlerinde de ciddi artış yaşandı.

600 litre depoya sahip bir kamyonun sahibi, depoyu doldurmak için 16 bin 302 TL değil, bundan sonra 19 bin 902 TL ödeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı, kamyoncuya depo başına 3 bin 600 TL ek maliyet getirdi.

Ağır zam sonucunda taşımacılık fiyatlarını artacak, iğneden ipliğe her şeye zam gelecek ve enflasyon daha da yükselecek. Bunun karşılığı olarak maaşlara yine zam gelecek, ardından ürünler tekrar zamlanacak; alım gücü her geçen gün daha da düşerek kısır döngü devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.