Denizli Büyükşehir tarihi zaferi unutmadı

Denizli Büyükşehir tarihi zaferi unutmadı
08.01.2021
A+
A-

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 873 yıl önce yaşanan ve Anadolu’nun Türk yurdu olmasında büyük önemi bulunan Kazıkbeli Savaşı için anma programı düzenledi. Denizli’nin Türk tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Bu topraklar verilen kanlarla vatan yapılmıştır ” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Acıpayam Dernekler Birliği, Türk Ocakları Denizli Şubesi ve Denizli Yörükleri Derneği işbirliğinde 873 yıl önce Türklerin zaferi ile sonuçlanan ve Anadolu’nun Türk yurdu olmasında büyük önemi bulunan Kazıkbeli Savaşı için anma etkinlikleri düzenledi. 7-8 Ocak 1148 yılında Alman ve Fransız ordularından oluşan II. haçlı seferine karşı yaşanan zaferin anma etkinlikleri savaşın yaşandığı Cankurtaran’da düzenlendi. Cankurtaran Honaz Milli Parkı yakınlarındaki düzenlenen programa, Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli Milletvekilleri Nilgün Ök, Şahin Tin, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serhat Akbulut, Türk Ocağı Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok ile akademisyenler ve beraberindekiler katıldı.

HAÇLI ZİHNİYETİ ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ

Şehitler için saygı yürüyüşünün yapıldığı program, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Türk Ocağı Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, 873 yıl önce yaşanan Kazıkbeli Savaşı’nı anlatarak, bu özel etkinliğe emek veren herkese teşekkür etti. Kazıkbeli Savaşı’nın 7-8 Ocak 1148’de yaşandığını anlatan Prof. Dr. Tok, “Biz bu toprakları çok sevdik ve bu topraklara kanımızı akıttık. Bugün haçlı zihniyeti hala devam ediyor. Bu zihniyetin şekil değiştirdiğini ama hala devam ettiğini söylemek istiyorum ve atalarımızı bir kez daha saygı ile anıyorum” diye konuştu. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Aydın ise Haçlı zihniyetinin şekil değiştirerek devam ettiğini anlatarak, “Kazıkbeli ve Miryokefalon savaşlar vatan kurtarma savaşlarıdır. Bu savaşın benzerlerini Anafartalar ve Büyük Taarruz’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi. Bu coğrafyada yaşayanlar olarak bu tehlikenin her zaman farkında olmalıyız” dedi.

KÖKLERİ OLMAYAN AYAKTA KALAMAZ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu toprakların kanlarla vatan yapıldığını söylerken, “Geçmişini bilmeyen geleceğini belirleyemez. Kökleri olmayan hiçbir şey ayakta kalamaz.Denizlimizde tarihimize yön veren ve tarihin akışını değiştiren atalarımızın verdiği birçok mücadele var” dedi.

Denizli milletvekili Nilgün Ök ise Kazıkbeli Savaşı’nın hem Denizli hem de Türk tarihi açısından çok büyük öneme sahip olduğu vurguladı.

 

 

 

 

 

“Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız”

 

 

Kazıkbeli Savaşı’nın herkese anlatmanın, gelecek kuşaklara iletmenin büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Denizli Milletvekili Şahin Tin,  “Bugün burada Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımızın önderliğinde, hocalarımızın değerli katkılarıyla Kazıkbeli Savaşı’nın yıl dönümünü kutluyoruz.  Bu savaşı gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu toprakların bedelinin nasıl ödendiğini anlatmak için buradayız. Belki de bir çok kişi bu savaşı bilmiyor. Öğrenmek, öğretmek ve minnettarlığımızı göstermeliyiz. Bugün de aynı mücadeleyi vererek haçlı zihniyetini yenerek bunu göstermek zorundayız. Onlar kanlarını, canlarını bizim için akıttı. Biz de bu toprakları canımız ve kanımız pahasına korumakla görevliyiz. Hep beraber birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım” dedi.

 

 

“Bu topraklar sonsuza kadar bizim”

 

 

Denizli Valisi Ali Fuat Atik ise, tarihin tozlu sayfaları arasından çıkarılan bu şanlı zaferin gelecek kuşaklara aktarmak adına kalıcı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, etkinliğe emek veren herkese teşekkür etti. Vali Atik, “Biz bu savaşlarımıza, bu zaferlerimize sahip çıkıp bunları gelecek nesillere aktarıp, bedelini ödeyerek elde ettiğimiz ülkemizi gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Binlerce şehit verdik, bir toprak parçasına vatan demek için toprak parçasının bedelinin ödenmesi lazım. Biz de Türk milleti olarak bu bedeli ödedik. Bu topraklar sonsuza kadar bizim. Bu toprakları geri almak için çok denediler ama başaramadılar, başaramayacaklar ” diye konuştu. Öte yandan protokol üyeleri anma programı kapsamında ressam Orhun Kara tarafından hazırlanan Kazıkbeli Savaşı ve Türk tarihine damga vurmuş olayları anlatan resim sergisini de gezerek, eserler hakkında bilgi aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.