Erdoğan: Putin ile Zelenskiy’i bir araya getireceğiz

04.02.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyaret dönüşünde uçakta gazetecilerle bir araya gelerek, Putin ile Zelenskiy’i üst düzey bir toplantıda bir araya getirmek istediklerini söyledi.

ANKARA (İGFA) – Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan servis edilen habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Sayın Putin ve Zelenskiy’i üst düzey bir toplantıda bir araya getirmek istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz, İsrail doğal gazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak” dedi.

2011’de ihdas edilen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısının 10’uncusunu icra ettiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini, konsey toplantısında ise Ukrayna’yla mevcut iş birliği, askerî, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel alanlardaki gelişmeleri ele alma fırsatını bulduklarını vurguladı.

Ziyarette Ukrayna’nın egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğin bir kez daha vurgulandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda liderler seviyesinde bir zirveye veya teknik düzeyde görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu kendilerine ifade ettik. Uluslararası basının da Ukrayna-Rusya arasındaki meseleyi büyütmesinin faydadan daha çok zarar getireceğine inandığımı dile getirdim. Bu süreçte suhuletle, özellikle kılı kırk yaran bir hassasiyetle davranılması büyük önem arz ediyor. İkili sorunların Avrupa Atlantik Güvenlik Müzakerelerinin bir unsuru hâline dönüştürülmesi, her iki kulvarın da tıkanmasına yol açıyor. Hâlbuki iki boyut, birbirinden ayrı olarak değerlendirilirse ve kendi dinamikleri içerisinde ele alınırsa çözüm şansı daha da artacaktır” dedi.

KIRIM TATARLARINA KONUT YARDIMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret vesilesiyle Kırım Tatarlarının durumunu da görüştüklerini ifade etti. Türkiye olarak Kırım Tatarları için konut yapımıyla ilgili daha önce verilmiş bir sözlerinin bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kiev’de yapacağımız konutlarla beraber kendilerine bir de cami sözümüz var. Bunlarla ilgili proje çalışmaları bitmek üzere. İnşallah TOKİ ile bu adımı atacağız ve süratle bunu da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin stratejik ortağı Ukrayna’yla her düzeyde karşılıklı yoğun temas ve istişareleri sürdüreceklerinin altını çizerek, “Türkiye-Ukrayna iş birliğinin tüm bölgenin barışına ve refahına katkı sağlayacağı aşikârdır. Ukrayna’da yaptığımız görüşmelerin ve imzaladığımız anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ziyaret sırasında bana refakat eden tüm bakan arkadaşlarıma, bürokrat ve teknokrat arkadaşlarıma da özellikle teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

“RUSYA İLE CİDDİ MÜNASEBETLERİMİZ VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin Ukrayna medyasında İngiltere Başbakanı Johnson’ın ziyaretinden daha geniş yankı bulduğu anımsatılarak, “Putin belli bir yığınak yaptı. Masaya da güçlü oturmak ve bu yığınağın da boşa çıkmaması adına Putin’in Türkiye ziyareti öncesi bir girişimi olabilir mi? Olursa Türkiye’ye geldiğinde, masaya oturduğunda o görüşmenin niteliği nasıl olur?” sorusunun yöneltilmesi üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ben bardağın boş tarafından bakmak istemiyorum, dolu tarafından bakalım istiyorum. Bizim, Sayın Putin’le olan görüşmemizin ikili mi yoksa Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı çerçevesinde mi olacağını o takvimi belirlemede konuşacağız. Eğer Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı çerçevesinde bunu yapalım derlerse o zaman o çerçeve içerisinde yapacağız”.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu noktada doğal gazı tasarruflu kullanma yaklaşımında olduğunu belirterek sadece sanayiye doğal gaz verilmesinin azaltıldığını anımsattı. Erdoğan, konutlara ise kesinti yaşatılmadığını ve programın bu şekilde uygulandığını vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.