Cumhur İttifakı, HDP’ye karşı anlaştı

Cumhur İttifakı, HDP’ye karşı anlaştı
02.01.2021
A+
A-

Cumhur İttifakı ortakları Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin HDP’ye önce yaptırım uygulanması ardından kapatılması konusunda anlaştığı iddia edildi.

Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin “HDP kapatılmalıdır” çıkışının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “muhalefeti inşa edeceklerine” dair söylemi, siyasi kulislerde “HDP’ye yeni yaptırımların geleceğinin işareti” olarak yorumlanıyor.

HAZİNE YARDIMI YAPTIRIMI

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, Cumhur İttifakı’nın HDP’ye yönelik ilk yaptırımı “Hazine yardımı” olacak. TBMM’de kabul edilen 2021 yılı bütçesine göre, HDP’nin Hazine’den 57 milyon 550 bin TL yardım alacağı belirtiliyor. Bu paranın da bu ay itibarıyla partilerin hesaplarına yatması bekleniyor.

6-7 EKİM OLAYLARI VE TERÖR

HDP’nin, 6-7 Ekim olayları sebebiyle Anayasa’nın “suç işlenmesine teşvik” hükmüne dahil edilebileceğini ifade eden Cumhur İttifakı, HDP’li milletvekillerinin “terör örgütü üyelerinin cenazelerine katıldığı, PKK’nın siyasi eylemlerini desteklediklerinin de Anayasa’nın ilgili hükümlerine aykırılık teşkil ettiğini belirtiyor.

PARTİ KAPATILMASI

Bununla birlikte Anayasa’nın 69. maddesinin 6. fıkrasında ise “Bir siyasi partinin, 68. maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir” hükmü yer alıyor.

‘YASALARDA HER TÜRLÜ YAPTIRIM MEVCUT’

Bu aşamada iktidarın, Hazine yardımı yaptırımının ardından ilgili maddelerce Anayasa Mahkemesi’ni göreve davet edebileceği ifade ediliyor. İktidar cephesi “HDP’nin gerek Hazine yardımından mahrum kalması gerekse kapatılması için yasalarda her türlü yaptırım mevcut” yorumunda bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.