Çocuklarda orta kulak iltihabını ciddiye alın

Çocuklarda orta kulak iltihabını ciddiye alın
24.07.2020
A+
A-

Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Faruk Eren, orta kulak iltihabının çocuk polikliniklerine en sık başvurma sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Orta kulak, kulak zarının arkasında işitme görevi gören küçük kemikçiklerin bulunduğu hava dolu bir bölge olup, östaki borusu adı verilen kanal ile burnun arkasına ve boğaza açılmaktadır. Yutkunma ile bu borudan orta kulağa hava girişi sağlanmaktadır.

Çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarının orta kulak iltihabına sebep olabildiğini ve bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olduğunu belirten Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Faruk Eren, “Orta kulak iltihabı her yaşta görülebilse de ağırlık olarak çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Çocuk polikliniklerine en sık başvurma sebepleri arasında orta kulak iltihabı yer almaktadır ve 6-24 ay arası çocukların 80% en az bir defa orta kulak iltihabı geçirmektedir’’ şeklinde konuştu.

Belirtiler yaşa bağlı olarak değişebiliyor

Orta kulak iltihabı belirtilerinin yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğini ifade eden Uzm. Dr. Faruk Eren, ‘’Küçük çocuklarda ateş, huzursuzluk, kusma, şiddetli ağlama, iştah kaybı görülebilirken, büyük çocuklar kulak tıkanıklığı ve kulak ağrısından yakınırlar. Daha çok kış aylarında meydana gelen orta kulak iltihabı kendiliğinden iyileşebildiği gibi çeşitli komplikasyonlara da neden olabilmektedir’’ dedi.

Çoğunlukla Antibiyotik Tedavisi

Orta kulak iltihabının doğru bir tedavi ile kısa süre içerisinde iyileşebildiğine dikkat çeken Dr. Faruk Eren şöyle devam etti: “Kesin tanı otoskopik muayene ile gerçekleşir ve laboratuvar tahliline gerek yoktur. Orta kulak iltihabı çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerektirir ve ağrı kesici kulak damlaları verilir. Bunun yanı sıra ağrıyı hafifletmek için sıcak kompres uygulanabilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda kulak tüpü kullanılabilmektedir.”

Orta kulak iltihabının tedavisinde kulak temizleme çubuğunun veya parmağın kesinlikle kulağın içine sokulmaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Faruk Eren, “Çocuğunuz orta kulak iltihabı geçiriyorsa, banyo yaparken su veya şampuanın kulağına girmemesine özen göstermelisiniz’’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.