Cihat Yaycı, Bursalılarla buluştu

Cihat Yaycı, Bursalılarla buluştu
21.11.2023
A+
A-

Zafer Partisi Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen söyleyişe katılan Mavi Vatan Projesinin mimarlarından Müstafi Tümamiral Doç Dr. Cihat Yaycı, Türkiye’nin geleceği ve ekümeniklik konularında çarpıcı ifadelerde bulundu.

Sözlerine ekümeniklik konusundaki tehlikeye dikkat çekerek başlayan Cihat Yaycı, “Türkiye’de ekümenik şeklinde bir kurum ve görev tanımı mevcut değildir. Zira ekümeniklik kavramının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda ve Lozan Antlaşması’nda yasal bir dayanağı da bulunmamaktadır. Yunanistan’ın uygulamasının tersine, Türkiye’de din görevlilerini kendilerinin seçme özgürlüğü bulunmakla birlikte Patrikhane’nin siyasi-yönetsel açıdan ekümenik vasfı bulunmamaktadır. Sümele manastırında Patrikhane başkanlığında ayin yapılması kabul edilemez , o halde biz de Atina da bulunan camimizde mevlüt okutalım. Bunu kabul ederler mi sizce. Haydi Fethiye Camii de bunu gerçekleştirelim, yaptırmazlar.” şeklinde konuştu.

‘MEGALİ İDEA İLERLİYOR, TRABZONDA KONSOLOSLUK AÇMA HEVESLERİ VAR’

Megala idea projesinin dünü bugünü ve yarını hakkında bilgi veren Yaycı, “Ekümeniklik ve patrikhane çalışmaları temelde megali idea nın bir parçasıdır. Megali idea dahilinde istanbulda bir bağımsız vatikan benzeri bölge oluşturma hevesidir. Bunun ilerisinde gelecek olan budur. Şu anda megala idea da gerçekleşmemiş olan 2 temel konu var İstanbul’un Yunan toprağı olması ve Trabzon’da bir Pontus bölgesi. Şimdilerde Trabzon da Yunanistan’ın konsolosluk açma fikri var. Eğer Türkiye Cumhuriyeti buna izin verirse yunanın megala ideasına yardım etmiş olacaktır. Orada konsolosluğun ne işi var. Artık bunları anlamamız gerekli. saf bir şekilde –konsolosluk açsalar ne olacak, ayin yapsalar ne olacak- dememiz bizlere büyük bir tehlikeye sokacak. Bu tehlikeyi görmek zorundayız.” diyerek katılımcıları bu konuda uyardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.