CHP’li Yüksel Özkan, scooter kazalarını Meclis gündemine taşıdı

02.11.2022
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, yaralanma ve ölümle sonuçlanan scooter kazalarındaki artış ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya denetimleri sordu!

Yüksel Özkan soru önergesi ile olarak şunları söyledi; Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde e-scooter firmalarının artması  ile birlikte sayıları hızla çoğalan scooterlar, yaya ve araç trafiğinde adeta tehlike saçmaktadır. Hemen her gün artan yaralanmalı ve ölümlü scooter kazaları bu endişeleri doğrular niteliktedir.

KAĞIT ÜZERİNDE YÖNETMELİK.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırladığı elektrikli scooter yönetmeliğinin 14 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını, bu yönetmeliğe göre ise scooter kullanıcılarının yaş sınırı, azami hızı, kullanılacağı yollar vb. kuralların belirlendiğine dikkat çeken Özkan,  ancak yönetmelikte scooterların bisiklet yolu yoksa azami 50 km hız limiti olan taşıt yollarında kullanılabilmesini ve özellikle kask ve koruyucu ekipman kullanma  zorunluluğunun olmamasını eleştirerek, yönetmelik kağıt üzerinde kalmıştır, dedi.

Şehirlerde gerekli altyapı tamamlanmadan, denetim mekanizmaları oluşturulmadan scooter kiralama firmalarına peş peşe izin verilmesi  ve bu firmaların iktidara yakın olmaları akıllara başka sorular getirmektedir diyen Özkan,yaşanan kazalar ile ilgili söz konusu firmalara herhangi bir yaptırımın da olmadığını belirtti.

DENETİMLER YETERSİZ.

Okulların açılmasıyla birlikte 15 yaş altı çocuklar ve gençlerin e-scooter kullanımının artması, kullanıcıların yaya ve taşıt yollarında hareket etmeleri, cadde ve sokak aralarında gelişi güzel park edilmesi sebebi ile scooterların potansiyel tehlike oluşturduğunu söyleyen Özkan, denetimde yaşanan eksiklikleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorduğunu, ayrıca konunun takipçisi olacağını sözlerine ekledi.

Yüksel Özkan şu soruları yöneltti;

1.Ülkemizde bulunan e-scooter firması ve kayıtlı e-scooter sayısı kaçtır?

2.İlgili yönetmelik yayımlandıktan sonra scooterların karıştığı kaç kaza yaşanmıştır? Bu kazalarda kaç kişi yaralanmış ve kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

3.Scooter kullanıcıları ile ilgili olarak herhangi bir denetleme çalışması yapılmakta mıdır?Yapılıyorsa hangi periyodlarda yapılmaktadır?

4.Yönetmelikten bugüne kadar kaç scooter kullanıcısına kurallara uymadığı için hukuki işlem yapılmıştır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.