CHP İstanbul ‘Değişim’ dedi: Yeni İl Başkanı Özgür Çelik oldu

CHP İstanbul ‘Değişim’ dedi: Yeni İl Başkanı Özgür Çelik oldu
09.10.2023
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği 38. Olağan İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Kazanan isim ‘değişim’in desteklediği aday Özgür Çelik oldu.

İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği, CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirlendiği yarış saat 01.40 itibarıyla sona erdi.

Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat arasında arasında saat 08.00’de başlayan başkanlık yarışını 342 oyla kazanan Özgür Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni İstanbul İl Başkanı oldu.

600’den fazla il delegesinin oy kullandığı seçimde Cemal Canpolat ise 310 oy aldı.

CHP 38. İstanbul İl Kongresi’nin kazananı belli oldu. İl Başkanı seçilen Özgür Çelik’in destekçileri salonu sloganlar ile inletti. Sevinen delegeler “Türkiye’nin gururu İmamoğlu” ve “Özgür Başkan”, “Gençlik inandı gençlik kazandı” sloganları attı.

Resmi sonuçların ardından açıklama yapan Özgür Çelik, şunları kaydetti:

“Demokratik biçimde yarıştığımız sayın Cemal Canpolat buradaysa kendisini kürsüye davet etmek istiyorum, henüz görevi devralmadık İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu buradaysa kendisini davet ediyorum.

Yol arkadaşlarım, Anadolu’nun dört bir yanından hem partililerimiz hem yurttaşlarımız kongremizi takip etmek üzere buraya geldiler. Hepsine sonsuz ve yürekten teşekkürler. Tarihi bir kongreyi gerçekleştirirken erken saatlerden beri burada olan örgütümüze teşekkür ediyorum.

CHP kongrelerinin kaybedeni olmaz biz burada sizlerle birlikte bu salondan çıkacağız. Bu bir zafer konuşması değil, biz zafer konuşmasını İstanbul’u yeniden kazandığımızda, Türkiye’yi kazandığımızda gerçekleştireceğiz.

Yarın basında CHP kongresi tartışacaklara sesleniyorum lider sopasıyla il başkanı belirleyenleri tartışın. Bugün burada yapılan eleştirilerin hepsini alıp yoğurup yol haritası belirleyeceğiz. Kongrenin heyecanıyla sarf edilmemesi gereken sözler de söylendi.

Ancak biz tüm örgütümüzle kucaklaşmaya hazırız. İlk gideceğim yer orta tribünden diğer adayın lehine slogan atan ilçedir. İstanbul’da artık eşitlikçi bir yönetim anlayışı var. 39 ilçe başkanına eşit davranan bir mücadeleyi gerçekleştireceğiz. İstanbul’dan bir kıvılcımı çakarsak bu umut Türkiye’ye ışık olur demiştik. Birleşe birleşe kazanacağız.

8 yaşında bir çift lastik ayakkabı ile geldiğim bu şehirde bugün CHP’nin en önemli makamlarından birine beni layık gören örgütümüze teşekkür ediyorum. Çok gururluyum. Bir emekçinin çocuğu bu ülkede il başkanı, belediye başkanı olabiliyorsa bunu demokrasiye, cumhuriyete, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.”

SEÇİMDEN ÖNCE TARAFLAR ŞÖYLE KONUŞTU

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul İl Kongresi’nde aday olan Özgür Çelik, delegelere seslendi. Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Çelik, sözlerinin sonunda Türkan Saylan için yazılan şiiri okuyarak “Bu düzeni değiştireceğiz, mutlaka kazanacağız” dedi.

Çelik’in konuşmasının satır başları şöyle:

Özeleştiri vermeliyiz: “Seçim sonrası yaptığım tüm ziyaretlerde, konuştuğum her yaş ve kesimden insanımızda gördüm ki toplumda bir umut yorgunluğu oluşmuş. Bilinmelidir ki halkımız bu sonucu kabullenmedi. Partimize umut bağlayan milyonlarla özeleştiri vererek yeniden kucaklaşmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun için asla mücadeleden vazgeçmeyecek ve çok çalışacağız.”

Sahada yönetme pratiğim var: “6 yıllık İlçe Başkanlığı deneyimim var. Partimin her kademesinde aldığım görevlerle tecrübelerim var. 5 seçim boyunca edindiğim sandık güvenliği deneyimim var. Partiyi makamdan değil sokaktan ve sahadan yönetme pratiğim var. Umudu yeniden yeşertecek enerjimiz ve gücümüz var.”

Hedefimiz İstanbul’da 25 belediye kazanmak: “Hedefimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesini yeniden kazanmak, en az 25 ilçede iktidar olmak, İstanbul’da meclis çoğunluğunu sağlayarak tüm engellemeleri ortadan kaldırmak.”

Özgür Çelik’in açıklarını bulma ekibi kuruldu: “Havuz medyasında hakkımda haber yaptırılmasına rağmen nezaketten asla taviz vermedim. Üzülerek ifade ediyorum ki, “Özgür Çelik’in açıklarını bulma ekipleri” kuruldu. Ancak bir sonuca ulaşamadılar. Geçmişimle büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Babam ve annem burada. Bugüne kadar onların başını hiç öne eğdirmedim. Annemin, babamın ve hepinizin huzurunda söz veriyorum. Bu güzel ülkemiz için doğruluktan ve dürüstlükten ayrılmadan var gücümle çalışmaya devam edeceğim.”

Kavgamız yoldaşlarımızla değil çürümüş düzenle: “Bizim kavgamız kendi yoldaşlarımızla değil, bu çürümüş düzenle. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu hepimizin genel başkanı. Genel merkezimiz hepimizin evi. İlçe kongrelerinde olduğu gibi insanları genel başkan karşıtı ilan etmek çok yanlış oldu. Hepimizin genel başkanımıza sonsuz saygısı var. Genel Başkanımız çok büyük mücadelelerden geliyor. Partimizde çok büyük emeği var. Genel Başkanımız adalet yürüyüşünün öncüsü. Toplumun tüm kesimleriyle kucaklaşmanın öncüsü. Genel Başkanımızı bu tartışmaların içine çekenleri sizlerin yüksek takdirlerine bırakıyorum. 30 yıl sonra kitaplarda Genel Başkanımızın yürüyüşü yazılacak.”

Kongrede eski genel başkanlar olmak üzere CHP örgütüne teşekkür eden Çelik, Türkan Saylan için yazılan şiiri okudu ve konuşmasını “bu çürümüş düzeni değiştireceğiz, mutlaka kazanacağız” sözleriyle bitirdi.

CANPOLAT: YENİLEŞMEYİ İÇERİDEN YAPACAĞIZ

Çelik’in ardından kürsüye Cemal Canpolat geldi. Canpolat’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Kaftancıoğlu’nun yuhalanması uygun değil: CHP’nin geleneklerinin her gün biraz daha tartışıldığı bir dönem yaşıyoruz. Sayın Canan Kaftancıoğlu’nun yuhalanması CHP geleneklerine uygun bir hareket değildir. Bu parti için 9 buçuk yıl hapisle cezalandırılmış, kendi çocuklarının hedef haline geldiği Canan Kaftancıoğlu’nun burada talimatla yuhalatılmasını kınıyorum.

Hiçbir belediye başkanı listemde yok (Ekrem İmamoğlu’nun listesinde olmamasıyla ilgili açıklama): Hiçbir belediye başkanı listemde yok ben listeye örgütü koydum. Bir kez daha söylüyorum, belediye başkanları kendi alanlarına çekileceklerdir. Kamucu, sosyal, solcu belediyecilik yapacaklardır. AKP’nin devşirme kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız.

Kendinize il başkanı değil özel kalem seçiyorsunuz: Örgüt işlerinde taraf olursanız diğer tarafı karşınızda bulursunuz. hiçbir belediye başkanı CHP örgütünü baskı altına alarak, kendi ilçe başkanınızı milletvekili adayı, il başkanı yapıyorsunuz. Kendinize il başkanı değil özel kalem müdürü seçiyorsunuz.

Partinin çöpünü yemedim: Bu partinin bir çöpünü yedi diyenlerin alnını karışlarım. Biz konuşursak siz sokağa çıkamazsınız. Hayatında hiç devrimci mücadelenin içinde olmayan, solcu olmayanlar bile devrimcilikten bahsediyor, bu güzel bir olay. Benim listemde Gezi direnişinde ekmek almaya gittiğinde 14 yaşında öldürülen Berkin Elvan’ın babası var. Bu toplum bedel ödüyor. Onların sırtında siyaset yapanlar, onları görmüyor. Benim listemde aynı gelenekten geldiğim, Deniz Gezmiş’in kardeşi Bora Gezmiş var. Biz el bebek gül bebek buraya gelmedik, icazetle il başkanı adayı olmadık, dişimizle tırnağımızla bugünlere geldik.

Yenileşmeyi içeriden yapacağız: Yenileşmeyi dışardan atananlarla değil, örgütle yapacağız, gençlerle, kadınlarla yapacağız. Sağa kucak açma süreci bugünden itibaren bitmiştir. Kendi solumuza, sosyalistlere, sosyal demokrasiye döneceğiz. 20 yıldır CHP tüzüğünü bile değiştirmeye kalktığında, ‘tüzük değişmesin ön seçim kalsın’ diyen milletvekillerini dışarıda bırakanlar değişimden bahsedemezler. Benim verilmeyecek hiçbir hesabım yok.

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.