Çataltepeli incir üreticileri dertli

Çataltepeli incir üreticileri dertli
27.08.2022
A+
A-

Çataltepeli incir üreticileri: “Ürün alma işini randevuya bağladılar, madem almayacaktınız niye davul zurna ile bunu kamuoyuna duyurdunuz!”

Dünyaca ünlü Bursa siyah incirinde bu yıl fiyatların beklentinin altında kalması nedeniyle, piyasa fiyatlarının 1 – 1,5 TL üzerinden siyah incir alımlarını başlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi şirketi Tarım A.Ş. üreticiler için can suyu olmaya çalışırken kabusu oldu. Kestel’e 3 kilometre uzaklıktaki, bitmeyen BESOB şantiyesi nedeniyle ülke gündeminden düşmeyen Çataltepe şimdi de elde kalan inciri ile gündemde. Büyükşehir Belediyesi, siyah incir pazarında yaşanan daralma ve ‘rekoltenin yüksek olmasına bağlı’ değer kaybı üzerine yeniden devreye girdiğini açıklamış, geçtiğimiz yıl 29 bin ton üretilen siyah incirin yüzde 70’i ihraç edilirken, ‘pazar sorunu yaşanmaması nedeniyle’ Tarım A.Ş. alım desteği yapmamıştı. Ancak bu yıl rekoltenin 40 bin tonu aşması ve ihracat beklentisinin de yüzde 40’lara düşmesi nedeniyle, piyasada yaşanan incir bolluğu fiyatlara da olumsuz yansıdı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, üreticinin mağdur olmaması ve dünyaca ünlü siyah incirin hak ettiği değeri bulması için yeniden devreye girdi ama tek bir farkla! Tarım A.Ş. incir alımına kota ve randevu sistemi getirdi. İncir alımı yapılacağını büyük bir coşkuyla duyuran Tarım A.Ş. incirini kuruma getiren Çataltepelilere “Osmanlı tokadını” aratmayan bir cevap vererek ürünü geri çevirdi. Durumdan rahatsız olan köylüler Heykel’de tarihi bina önünde yaşadıkları mağduriyeti yaptıkları eylemle duyurdu.

Çataltepeli Necati Er; “Yıllardır çiftçilikle ailemi geçindiriyorum. Piyasada incir bolluğu var diye tüccar malımızın fiyatını pul etti. Buna rağmen ayakta kalalım diye Tarım A.Ş. ürün alımı yapacağını duyurunca biz de kurumun kapısına incirimizle gittik. Yaşadıklarımız cennet vatanımızın geldiği son noktayı özetler gibiydi! Kurumun yetkilisi kota getirildiğini ve randevu ile çalışacaklarını belirtti. Yövmiye bugün 300 liradan başlıyor, gübre-ilaç-bakım masrafları da cabası! Ben şimdi ürettiğim 15 tonu kime satayım!” dedi.

Çataltepeli Halil İbrahim Gökmen; “İncirden geçen sene de para kazanamamıştık ama pandemiye rağmen yıkılmamıştık da! Yörük yörük olalı böyle çile çekmemiştir. Çiftçiyi kalkındıralım deyip, çiftçiyi kapının önünde bırakıyorlar!” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.