Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü

Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü
30.01.2024
A+
A-

TİP Hatay milletvekili Can Atalay’ın vekilliği mecliste okunan kararla düşürüldü.

Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP milletvekili Can Atalay hakkındaki karar Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Karara göre Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü.

Bazı milletvekilleri Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülme kararının okunmasını engellemeye çalıştı.

TİP, DEM PARTİ VE CHP PANKARTLARLA BAŞKANLIK KÜRSÜSÜNÜ İŞGAL ETTİ

Kararın okunmasından sonra TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri pankartlarla başkanlık kürsüsünü işgal etti.

Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, protestolar nedeniyle çalışmalara devam edilemeyeceği gerekçesiyle birleşimi kapattı.

7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ

Atalay’ın Meclis üyeliğinin sonlanmasının ardından önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleneceği de merak ediliyor. Buna göre, Atalay ya da diğer milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten itibaren 7 gün içinde kararın Anayasa’ya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için AYM’ye başvurabilecek. AYM ise iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlayacak.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay’ın tutukluluğu hakkında iki kez hak ihlali kararı vermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de, “AYM’nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek ikinci kez bu karara uyulmamasını kararlaştırmış, vekilliğinin düşürülmesi için de TBMM’ye yeniden yazı göndermişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.