BUSİAD’da melek yatırımcılığın detayları ele alındı

BUSİAD’da melek yatırımcılığın detayları ele alındı
12.05.2018
A+
A-

İstanbul Startup Angels – BUSİAD iş birliği ve MARSİFED ile Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Bursa Şubesi’nin desteğiyle organize edilen Melek Yatırımcı Akademisi Buluşması, BUSİAD Evinde gerçekleştirildi. Etkinlikte melek yatırımcı kavramının tüm detaylarına değinilerek, girişim değerlendirme metotları, yatırımcı gözünden deneyimler ve girişimciliğin adımları üzerinde duruldu.

BUSİAD’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Melek Yatırımcı Akademisi buluşması; girişimcileri, yatırımcıları, iş dünyası temsilcilerini ve çeşitli sivil toplum örgütü yöneticilerini bir araya getirdi. BUSİAD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu’nun organize ettiği etkinliğin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, dernek olarak yatırımcıları ve yeni işe başlayan girişimcileri destekleme kararı aldıklarını ifade ederek, bu süreçte iş birliği yapma şansı buldukları Istanbul Startup Angels’a teşekkür etti.

Türkay, gerçekleştirdikleri etkinlikle potansiyel melek yatırımcılara ulaşmayı, yatırımcılara güncel bilgileri aktarmayı ve yatırım kararları alırken dikkat edilmesi gereken hususlara ışık tutmayı hedeflediklerini belirtti. Türkay’ın ardından söz alan MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya da Türk toplumunun girişimci bir yapıya sahip olduğuna işaret ederek, geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre halkın yüzde 70’inin girişimci ruhlu olduğunu belirtti. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98’inin KOBİ’lerden oluştuğuna değinen Kaya, bu işletmelerin ortalama ömürlerinin 12 yıl olduğunu kaydetti.

Kaya, melek yatırımcılığı bu anlamda son derece önemsediğinin altını çizerek, “Melek Yatırımcılık, girişimciliği destekleyen, onların sorunlarına çözüm bulan ve büyümelerine katkı sağlayan bir müessese. KOBİ’lerin ömürlerinin uzaması ve yatırımların boşa gitmemesi adına melek yatırımcıların önemli katkıları olacaktır” diye konuştu.

“Onları motive eden en önemli şey, geleceğin teknolojilerine yatırım yapmak”

Kaya’nın ardından söz alan İstanbul Startup Angels Kurucusu Gülsüm Çıracı, melek yatırımcı kavramı ve bu kavramın süreçleri ile ilgili sunum yaptı. Sunumunda söz konusu kavramın nasıl ortaya çıktığına değinen Çıracı, İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere’de zenginlerin tiyatrolara geri dönüş beklemeden maddi destek sağlaması ile sürecin başladığını belirtti. Çıracı, 1978 yılında New Hampshire Üniversitesi’nden Prof. Dr. William Wetzel’in startupların ABD’de tohum sermayesi arayışları konusunda bir çalışma başlattığına değinerek, Prof. Dr. Wetzel’in startupları destekleyen yatımcılar için “melek” terimini kullandığını kaydetti. Çıracı, melek yatırımcıların erken aşama iş modellerine yatırım yaptıklarını ve endüstri trendleri ile gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederek, kendi paralarını yatırarak yüksek risk karşılığında yüksek kazanım beklediklerini dile getirdi.

Çıracı sunumunda melek yatırımcı tipleri hakkında da bilgi vererek, “Genel olarak melek yatırımcıları kurumsal melekler, girişimci melekler, hevesli melekler, mikro management melekler ve profesyonel melekler olarak ayırıyoruz. 2017 yılı üçüncü çeyrek rakamlarına göre Türkiye’de lisanslı 428 melek yatırımcı bulunuyor ve bunların toplam yatırım büyüklüğü 103 milyon dolar seviyelerinde. Avrupa’da 70 bin melek yatırımcı bulunurken, toplam yatırım büyüklüğü de 7 milyar dolar seviyelerinde. Amerika’da ise yatırımcı sayısı 300 binlere varmış durumda ve bu ekosistemin toplam büyüklüğü de 24 milyar dolar seviyelerinde. Google’a 200 bin dolarlık bir yatırım yapan Ram Shriram isimli yatırımcı 1,9 miyar dolarlık bir kazanç elde etti.

Yine 2010 yılında Instagram’a 250 bin dolar yatıran melek yatırımcı Steve Anderson, 2012’de 78 milyon dolara hisseleri sattı” diye konuştu. Çıracı şöyle devam etti: “Almanya kadar yatırım hacmi yaratma şansı bulabiliriz belki ama önemli olan melek yatırımcı sayısını arttırmamız. Türkiye’deki sayı şu an son derece az. Sayı 10 binleri bulursa o zaman milyar dolarlık bir yatırım büyüklüğünden söz etmemiz mümkün olabilir. Melek yatırımcılık da bir yatırım aracı ve günümüzde birçok dünya markasının arkasında melek yatırımcılar yer alıyor. Onları motive eden en önemli şey, geleceğin teknolojilerine yatırım yapmak. Startup dünyası çok adrenalin dolu. Büyük çaplı firmaların dünya çapında rakipleri olurken startupların en fazla 1-2 rakibi oluyor. Ayrıca ekonomik büyümeye katkıları son derece fazla. Startuplarda fabrikalardaki gibi üretimi ve iş hacmini arttırmak için makine yatırımı ve istihdam fazlalığı gerekmiyor. Genel ortalamaya bakılırsa 3,5 yılda 2,6 kat gelir elde ediliyor. Girişimcilik sürecinde önemli olan fikir değil, fikrin nasıl uygulandığı yani uygulama becerisi. Bunun için takım son derece önemli. Genelde ürün ortaya çıkmaya başlayınca yatırımcılar ilgilenmeye başlar ve ilk yatırımcılar melek yatırımcılardır. Bu anlamda beklemeyi göze almak ve sabırlı olmak gerek.”

Gülsüm Çıracı’nın ardından söz alan avukat Sevi İslamageç de müzakere ve yatırım süreci hakkında bilgi verirken, İstanbul Startup Angels Yetkilisi Gamze Can da şirket ve girişim değerleme yöntemleri hakkında bilgi vererek, yatırımcı arayışında olan girişimci örneklerini katılımcılarla paylaştı. Nexus Ventures adına söz alan melek yatırımcı Alper Koper yatırımcı olma sürecindeki deneyimlerini aktarırken, girişimci Jankat Mesut Sarı da kişisel başarı hikayesini katılımcılarla paylaştı. Sarı, kurumların atıl durumundaki araç envanterinin verimli kullanılmasına olanak sağlayan ortak havuz aracı projesi “Carbon” girişiminin detayları hakkında da bilgi verdi. Sunumların sonunda tüm katılımcılara plaket takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.