Bursa’da kadınlardan ‘durakta şiddet’e tepki

Bursa’da kadınlardan ‘durakta şiddet’e tepki
11.02.2022
A+
A-
  • Haber: Çağla ŞAHİN

Yıldırım Cazibe Merkezi karşısındaki otobüs durağında Ayten L. adındaki kadına uygulanan şiddet, CHP il ve ilçe teşkilatlarının Cazibe Merkezi önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto edildi.

Şiddet mağduru Ayten L.; ”10 Şubat’ta son durak dediğimiz büyük otobüs durağında zamanı geçtiği halde otobüsün hareket etmesini, yağmurda dakikalarca ben ve bir çok öğrenci bekliyorduk. O arada ben niye hala hareket etmediğiyle ilgili söylendim. O sırada yanımıza gelen şahıs bana hakaret edip eliyle beni itelemeye başladı. Yanımdaki öğrenciler de şaşırıp “abi sizinle ilgisi yok” demesine rağmen yakamdan tutup dövmeye çalıştı. O sırada hareket eden otobüsün önüne geçtim, otobüse binerek kurtulmaya çalıştım. Fakat otobüste de  şoförün ve yolcuların önünde beni itip kalkmaya devam etti. Şoföre, ‘polisi çağır’ dememe rağmen ne polise haber veriyor, ne de müdahale ediyordu. Şahsın bu durakta çalıştığını veya yakınları olduğunu tahmin ediyorum. Uzun süren itiş kakıştan sonra polis gelmeden şahıs kaçtı. Hastaneden darp raporu aldım. Şikayet dilekçemi verdim. Kamera görüntüleri neticesinde şahsın kim olduğunun belli olacağını tahmin ediyoruz. Günlerdir çok kötü durumdayım. Dışarı çıkmaya korkuyorum” dedi.

CHP Yıldırım İlçe Kadın Kolları Başkanı Nigar Bölüker ise yaptığı konuşmada, ”Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, konu kadınlar olunca mevcut devlet siyasetçileri asli görevlerini bir kenara bırakarak biz kadınlar üzerinden kin ve nefret dillerini kullanmakta oldukça ustalaşıyorlar. Hatta daha ileri gidip parmak sallayarak biz kadınları sindirme ve korkutma yoluna girdiklerine yüz bin kere şahit olduk ve de olmaktayız. Erkeği egemen kılan bu zihniyeti sonuna kadar kınıyor ve diyoruz ki; sizler bizi yok saymaya devam ettiğiniz sürece bizler çoğalacağız. Kadınların yok sayıldığı hiçbir platformda olmayacağız, arkadaşımıza yapılan bu haince saldırının sonuna kadar takipçisi olacağız.” dedi.

Daha sonra söz alan CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, ”Hepimiz şiddete uğrayan kadın arkadaşımız Ayten L. ve tüm şiddet mağduru kadınlarımız için buradayız. 2022 Ocak’ta öylesine acı bir tablo var ki; 28 kadın en yakınları tarafından hayatlarına son verildi. Şiddete karşı koruma kararlarımızı almamızı sağlayan 6284 sayılı yasayı kaldırmak isteyenler ve İstanbul sözleşmesini fesheden hükümet yetkililerimize sesleniyoruz: Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için devlete sorumluluk yüklemektedir.  Şimdi AKP Hükümetine soruyoruz: Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz? Sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu iktidara geldiğimizin ilk haftası İstanbul Sözleşmesinin yeniden tanınacağı sözünü vermiştir ve o gün yakındır. “Geliyor gelmekte olan.” Bizler artık şiddete uğramak istemiyoruz. Şiddete uğrayanların gerekli cezayı almasını istiyoruz.” diye konuştu.

Son olarak söz alan Yıldırım CHP İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş da, ‘kadına uygulanan şiddetin gün geçtikçe arttığını, bunda hükümetin kendini sorgulaması gerektiğini ve şiddeti önlemeye yönelik İstanbul Sözleşmesinin feshinin, eğitimin yetersizliğinin uzun vadede daha çok kadının mağdur olmasına sebep olabileceğini söyledi ve bu şiddetin asıl sorumlularının hükümetin kendisi olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.