Bursa Barosu’ndan Kadınlar Günü etkinlikleri…

Bursa Barosu’ndan Kadınlar Günü etkinlikleri…
08.03.2021
A+
A-
  • 2020’de Bursa Barosu’na başvuran 1185 kadından 698’i şiddet mağduru, 39’u için koruma ve uzaklaştırma talebinde bulunuldu.
  •  Güçlü kadın başarı ödülü bu yıl Dr. Güzide Elitez’e verildi.

Bursa Barosu’ndan 2020 yılında avukat talebinde bulunan 1185 kadının 698’inin şiddet mağduru olduğu bildirildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi’nce bir dizi etkinlik düzenlendi. Hukuk mahkemelerinin bulunduğu Bölge Adliye Mahkemesi’nde kurulan stantta, Bursa Barosu logolu “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” mesajı içeren maske, İstanbul Sözleşmesi ve kadın haklarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler dağıtıldı. Bursa Barosu Genel Sekreteri Av. Hüsniye Altın Yeşil, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yıldırım Hacıoğlu, Adli Yardım Merkezi Sorumlusu Av. Aynur Çiğdem Ünel, Kadın Hakları Merkezi Sorumlusu Av. Özlem Gürgen Eldem, Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlarla birlikte adliye kalemleri ve mahkeme salonlarını gezerek kadın çalışanlara maske ve broşür verdi.

LİMAK işbirliğiyle elektrik trafolarına kadın hakları mesajı içeren grafitiler, Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle bilboardlar ve toplu taşıma araçlarında afiş çalışması yapıldı, İstanbul Sözleşmesi’ni tanıtmak ve farkındalığı artırmak amacıyla Prof. Dr. Feride Acar’ın sunumuyla bir de kitap bastırıldı.

Uluyol’daki Adalet Sarayı önünde saat 12.30’da da basın açıklaması yapıldı. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ile yönetim kurulu üyeleri ve Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatların katıldığı basın açıklamasını, Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Müjde Kaya okudu.

FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANAMADI

Kaya, öncelikle TBB Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajı aktardı. 8 Mart’ın; aile, toplum, siyaset, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanması, emeğin sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için; eğitim, kültür, ekonomik ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların yapılması taleplerinin yükseltildiği mücadele ve dayanışma günü olduğu belirtilen mesajda “Bu nedenle kadın mücadelesi aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir. Fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle kadınlarımız eğitim haklarından yoksun kalmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta; yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kadına yönelik ayrımcılığa, şiddete neden olmaktadır” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

KADIN CİNAYETLERİNİ ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

“Ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenememesini, tam tersi artarak devam etmesini endişeyle izliyoruz. Kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismar artışlarının nedeni yasaların ve cezaların yetersizliği değildir. Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği, güç aldığı bir sosyal ve siyasal ortamın sorgulanması yapılmadan, ortadan kaldırılmadan kadının insan hakları ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerekmektedir.”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ EKSİKSİZ UYGULANMALIDIR

“Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilerek, kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen politik ve kültürel anlayış değiştirilmelidir. Kadının eşit ve özgür birey olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi hiçbir tarihsel, kültürel ve dinsel gerekçelerle engellenmemelidir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir.

Kadınların yaşam haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya yönelik tartışmalardan vazgeçilmelidir. İstanbul Sözleşmesi’nin eksiksiz olarak uygulanması sağlanmalıdır.

Hak savunucusu olarak bizler; uzun mücadeleler sonucunda elde edinilmiş kadın hakları kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı, kadının insan hakları mücadelemizi dünden daha büyük bir inanç ve dayanışmayla sürdürme kararlılığındayız.”

BURSA BAROSU KADINLARIN YANINDA

“Bu kararlılıkla çalışmalarına devam eden Bursa Barosu’nun Adli Yardım Bürosu ve Kadın Hakları Merkezi’ne 2020 yılı içinde 1185 kadın ücretsiz avukat talebi ile başvurmuştur. Bu kadınların 873’ünün başvurusu kabul edilerek kendilerini temsil etmek üzere ücretsiz avukat görevlendirilmesi yapılmıştır. Başvuran kadınların 698’i şiddet mağdurudur, 710’u boşanma davası için başvurmuştur.

6284 Sayılı Yasa kapsamında mağdur kadınların 39’u için koruma ve uzaklaştırma kararlarının ivedilikle alınması için Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından gerekli başvurularının yapılması noktasında hukuki destek sağlanmıştır.

PANDEMİDE BAŞVURU SAYISI DÜŞTÜ

Covid-19 pandemisi sebebiyle 2020 yılı içinde adli yardım başvurularında bir azalma olduğu ve kadınların bu sebeple haklarına erişimlerinde sıkıntılar olduğu gözlemlenmiştir.

Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) üyesi avukatlar olarak; Cumhuriyet Devrimleri ve kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından kayba neden olacak her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısında olacağımızı, kadına karşı ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, kadının insan haklarının ihlal edilmediği, barışın, özgürlüğün, demokrasinin sağlandığı bir Türkiye ve Dünya için; kadın haklarının teminatı olan Atatürk Devrimlerine ve Laik Cumhuriyetimize bağlılıkla, mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”

GÜÇLÜ KADIN BAŞARI ÖDÜLÜ DR. ELİTEZ’E

Bursa Barosu’nun 8 Mart geleneği haline getirdiği Güçlü Kadın Başarı Ödülü de bu yıl Covid-19 pandemisi sürecindeki özverili çalışmaları nedeniyle Bursa Tabip Odası önceki başkanı Dr. Güzide Elitez’e verildi. Elitez’in ödülünü, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ile birlikte Bursa Barosu Genel Sekreteri Av. Hüsniye Altın Yeşil tarafından takdim edildi. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun “Pandemi sürecinde kendi kendimizi korumak bile oldukça zor ve meşakkatli hale gelmişken, sağlıkçılarımızın kendilerinin, ailelerinin, sevdiklerinin hayatlarından ödün vererek halk sağlığı gerçekleştirdikleri mücadeleyi takdir etmek için kullanabileceğimiz ifadeyi bulmakta zorlandık. Her kadın ayrı bir başarı öyküsü; Evde, işte, bilimde , sanatta, sporda, eğitimde, siyasette ve karar alma mekanizmalarında… Bir de ülkemizde kadın olmanın verdiği zorluklarla başa çıkmanın yanında, toplumun gücüne güç katmayı kendisine amaç edinmiş kadınlarımız var. Sağlık alanında olduğu kadar, iki dönem yaptığınız Tabip Odası Başkanlığınız sürecinde pek çok konuda yürüttüğünüz ya da dahil olduğunuz sivil topluma yönelik özverili çalışmalarınız övgüye mazhar oldu. Bursa Barosu Başkanlığı olarak takdire değer bulduğumuz çabalarınız nedeniyle onurlandırmak istedik. Varoluşunuzla ödüllendirdiğiniz toplumun bir armağanı olarak size bu beratı takdim ediyor, yaşam boyu mutluluk ve başarı diliyorum” şeklindeki mesajını içeren beratı Sayman Av. Aslı Evke Yetkin verirken, Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Müjde Kaya da çiçek sundu.

GÜZİDE ELİTEZ KİMDİR?

Bursa Tabip Odası’nın 2016-2020 yılları arasında başkanlığını yapan Dr. Güzide Elitez, İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladıktan sonra liseyi İstanbul’da Kadıköy Kız Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Mecburi hizmetini Diyarbakır’da yaptıktan sonra 1985 yılında Bursa’ya gelerek MEB Sağlık Eğitim Merkezi’nde Başhekim olarak görev yaptı. 1990 yılında ayrıldığı bu görevinden sonra Bursa’nın değişik kamu ve özel kuruluşlarında kurum hekimliği ve işyeri hekimliği yaptı. 1998 yılından bu yana Bursa Tabip Odası’nın kurul ve komisyonlarında görev aldı. 2000-2002 döneminde Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeliği, 2010-2012 ve 2012-2014 yıllarında genel sekreterlik, 2016-2018 ve 2018-2020 yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’nun çalışmalarına katıldı. Bursa’daki çevre mücadelesinde aktivist olarak çalışan Elitez, Bursa’da kadın mücadelesi yürüten dernek ve kuruluşlarda yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.