Bursa 9 Mart Çatlılar Derneği, şehitlerini unutmadı

Bursa 9 Mart Çatlılar Derneği, şehitlerini unutmadı
13.03.2024
A+
A-

Erzurum Çat İlçesi’nin kurtuluş yılı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Bursa 9 Mart Çatlılar Derneği üyeleri, Erzurum Çat İlçesi’nin kurtuluş gününü Selimoğulları Salonu’nda düzenlenen bir organizasyonla kutladı.

Kutlama programına siyasi parti temsilcileri olmak üzere çeşitli STK temsilcileriyle birlikte Erzurum ili cevre ilçelerden ve çevre illerinden geniş katılım oldu.

Programda tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulurken, İstiklal Marşı okundu, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından yemekler verildi, güzel yurdumuzun tüm aziz şehitleri ve gazileri anıldı, yad edildi.

Düzenlenen kutlama programının açılış konuşmasını yapan 9 Mart Çatlılar Derneği Başkanı Halil Aktaş, katılım sağlayan siyasi parti ve STK temsilcilerine tek tek teşekkür etti.

Kurtuluş gününü kutlama programında emeği geçen 9 Mart Çatlılar Derneği yönetim kurulu üyelerine ve gençlik kollarına tek tek teşekkürlerini sunan Dernek Başkan Aktaş, “9 Mart Çat İlçemizin düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist güçlere unutamayacakları bir ders verdiğimiz gündür. Bugün Çat’ımızın gurur günüdür. Bayramımız kutlu olsun.” dedi.

9 Mart Çatlılar Derneği Başkanı Halil Aktaş, konuşmasında şunları söyledi:

”1916 yılında Çat Rusların eline geçmişti. 7 Kasım 1917’de patlak veren Bolşevik İsyanı ile Ruslar geri çekilerek bölge Ermeni çetelerin zulmüne ve işkencecilerine maruz kalmıştır. Bu katliama maruz kalanları bizzat gören Şevket Süreyya Aydemir hatıralarında bu dramı şöyle anlatmıştır: “Ermeni ordusuna Taşnak komitacıları hâkimdi. Bu komitanın büyük hırsı, sadece bir imha ve intikam savaşından ibaretti. Çılgın hesaplaşmanın bir türlü sonu gelmiyordu. Erzurum yolu üstündeki Cinis köyü karşısında Evreni köyünde kadın, erkek, çocuk bütün köylüler öldürülmekle kalmamıştı. Öldürülenlerin vücutları parçalanarak kollar, bacaklar, kafalar, kasap dükkânlarındaki etler gibi, duvarlara, çivilere, çengellere asılmıştı.

Fakat bunları yapanların hırsları bununla da sönmemişti. Köyde ne kadar hayvan ele geçmişse; mandalar, sığırlar, davarlar, kümes hayvanları, hatta köpekler öldürülmüş, parçalanmıştı. Yerlere serilmişti. Cinis’te ise bütün köy halkını ayakta ve köyün ağzında bekliyor gördük. Fakat bunlar bir ölü kafilesiydi. Köyden çıkarılan, köye gireceğimiz yol üstünde süngülenirken birbirlerine sokulan ve yapışan kadın, erkek, çocuk bu insanlar, dayanılmaz bir soğuk altında kaskatı donmuşlar ve öylece kalmışlardı.” İlçemizin kurtuluşu Yavi ve Çevre Köy ve mezralarından başlamıştır. Yavi’de görev yapan Alvarlı Mehmet Efendi’ye, çevre köy ve mezralardan katılan milis kuvvetleri ile birlikte 9 Mart 1918’de Oyuklu yakınındaki Ermeni cephanesini ele geçirerek Ermenileri bozguna uğratıp Haydari Boğazındaki Zerdige köyüne kadar sürmüşlerdir. Burada Halit Paşa birliğine katılarak Erzurum’un kurtuluşuna vesile olmuşlardır. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.”

Dernek Başkanı Halil Aktaş, Bursa’da yaşayan üyelerine birlik ve beraberlik mesajı verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

”9 Mart Çatlılar Derneği olarak; kent hayatına adapte olmaya çalışan hemşehrilerimizin aile ve akrabalık ilişkilerinin yanında hayatlarını kolaylaştırmanın en kolay yolu, hepimizin birlikte yer aldığı derneğimizdir. Yabancı olunan çevreye uyum bu sayede daha da kolaylaşacaktır. Kent yaşamıyla ekonomik ve kültürel olarak bütünleşip kendi yöremizin gelenek-göreneklerini, dolayısıyla kültürlerini kent ortamında sürdürme ve birlik olmaya vesile olacak olan derneğimiz sizlerle daha güçlü olacaktır. Faaliyetlerimiz bu yıl çeşitli programlarla sürecektir. Çatlılar olarak dağılmışlığın, siyasi görüş ve düşüncelerin ayrıştırmasından uzaklaşıp, birlik ve beraberlik içinde, huzurla bir çok etkinliğe imza atacağız. Büyük bir potansiyele sahip olduğumuzun bilincindeyiz ve bu gücü; ülkemiz ilimiz, ilçemiz ve yaşadığımız Bursamız için seferber edeceğiz. Bu salonda bizi yalnız bırakmayan tüm misafir ve üyelerimizi en kalbi duygularımla selamlıyor, ‘birlikten kuvvet doğar’ diyorum. Birlik olalım, dirlik olalım, dernek olalım, dernek kalalım, yaralarımızı hep birlikte saralım.”

Bursa 9 Mart Çatlılar Derneği organizasyonu ile düzenlenen Erzurum Çat İlçesi’nin kurtuluş günü dolayısıyla programa destek verenlere plaket takdimi gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.