BURPAS üyeleri kur artışından şikayetçi

BURPAS üyeleri kur artışından şikayetçi
19.05.2018
A+
A-

 

Son günlerde dolar başta olmak üzere döviz fiyatlarındaki artışlar plastik ve ambalaj sektörü temsilcilerini harekete geçirdi.

Kısa adı BURPAS olan Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu ve İstişare Kurulu yaptığı ortak toplantısında gelişmeleri değerlendirirken ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmayı kararlaştırdı.

Toplantı sonrası açıklama yapan BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, “Yapmış olduğumuz değerlendirmelerde, TL’nin Dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle İç piyasada satış fiyatı vermekte güçlük çekiyoruz, sattığımız ürünün yerine yeni ürün imal edecek hammaddeyi her seferinde artan fiyatlarla alıyoruz. Bazı çözüm önerilerimizi PLASFED başta olmak üzere ilgili kurullara sunacağız” dedi.

Plastik ve ambalaj sektöründe ülke genelinde 7 bin 500 işletme bulunduğunu, bu işletmelerin yıllık cirolarının 34.7 milyar dolara ulaştığını ve sektörde 347 bin kişinin istihdam edildiğini ve yıllık 6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Biliktü, “Plastik ve ambalaj sektörü ekonominin ve diğer işkollarının barometresi gibidir” şeklinde konuştu.

BURPAS Başkanı İlker Biliktü, “Plastik sektöründe ambalaj, su boruları üretimi, su şişeleri üretimi, kozmetik ambalajları vb alanlardaki üretimlerde kullanılan hammadde olan HDPE, gıda ambalaj malzemesi üretiminde, tekstil, otomotiv, makine sektöründe ve AVM’lerde kullanılan naylon poşetlerin üretiminde kullanılan LDPE, ayrıca hayatımızın her aşamasında günlük yaşantımızı kolaylaştıran diğer pek çok plastik ürünlerin imal edildiğin PVC, ABS, PP, OPP, CPP gibi hammaddelerin temininde dışa bağımlıyız. Bu itibarla, yıllık ortalama 9 milyar doları bulan hammadde ithalatını dolarla yapıp ürünlerimizi TL ile sattığımızda dövizdeki aşırı fiyat artışları bizi zora soktu” dedi.

Biliktü, plastik ve ambalaj sektörünün sıkıntılı durumdan çıkması için Yönetim Kurulu ve İstişare Kurulu toplantısında belirlenen çözüm önerilerini de şöyle açıkladı:

-İhraç ve ihraç kayıtlı ürün imalatçılarına Eximbank kredilerinin tahsis edilen döviz miktarlarının artırılması ve diğer bankalar aracılığıyla alınan kredilerin komisyonlarının Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanması veya bu komisyonların alınmaması, ayrıca vade sürelerinin de en az 3 yıla kadar uzatılması gerekiyor. Dahili işleme belge süresinin 9 aydan en az 2 yıla çıkartılmalı, belgenin kapatma aşamasında ise taahhütlü olmak koşuluyla yeni belge verilmeli,

– İç piyasanın yeniden canlanması için; Eximbank’ın verdiği TL kredilerinin ilk yılı ödemesiz ve düşük faizli olmak üzere sürelerinin uzatılması en az 3 yıl olmalı,

-Yeni yatırım aşamasında makine ve teçhizat ithalatında yine döviz kuru kaynaklı problemler yaşanırken; özelde ithalat için kullanılan kredinin geri ödeme süresi düşük faizli olmak üzere 10 yıla uzatılmalı,

– Üretimin temel girdilerinden olan elektrik fiyatlarına eklenen yenilenebilir enerji bedeline sübvansiyon uygulanmalı,

BURPAS Başkanı İlker Biliktü önümüzdeki günlerde PLASFED başta olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara gönderecekleri raporlar ile çözüm önerilerini ileteceklerini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.