Bu belirtileri gösterenler mutlaka test yaptırın

Bu belirtileri gösterenler mutlaka test yaptırın
21.08.2023
A+
A-

Koronavirüsün yeni varyantı Eris’in Türkiye’de görülüp görülmediği merak konusu oldu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şener varyantın henüz Türkiye’de görülmediğini söyledi. Şener ayrıca Eris varyantının belirtilerini sıralayarak belirti görülen vatandaşların mutlaka test yaptırması gerektiğini söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi de olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yakın takibe aldığı Eris varyantı vakalarına henüz Türkiye’de rastlanmadığını ifade eden Şener, “Türkiye için baktığımız zaman ise Türkiye’de henüz daha bu alt grup varyantla ilgili bir geri bildirim yok. Sahadaki kişisel gözlemimiz şu ki acil servise başvuru, test pozitifliyle, yoğun bakıma ve hastaneye yatan vakalarda Covid-19 açısından bir artış yok.” dedi.

Dünyada bazı ülkelerde tek tip aşılama yöntemi uygulanırken Türkiye’de Sağlık Bakanlığının “hibrit aşı” yöntemini belirlediğini dile getiren Şener, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de hibrit aşılama stratejisinin güdülmüş olması, vaka sayılarının tırmanışa bir engel olabilir çünkü şunu biliyoruz ki hibrit bağışıklığı dediğimiz mRNA aşıları ve inaktif aşıları Türkiye’nin korona aşısını birlikte kombine uygulamış olması daha iyi bir bağışıklık sağlıyor. Alt grup varyantlara karşı daha iyi bir koruma yelpazesi aldı. Kısmen de olsa bunu biliyoruz. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri ise genelde tek tip aşılama yaptılar. mRNA aşılamalarını yaptılar. O ülkelerdeki tırmanışı ya da aşıdan kaçan varyantları buna bağlayabiliriz ama yorum yapmak için çok erken.”

Şener, Türkiye’de okulların açılmasından sonraki süreçte büyük kentlerde Eris varyantının görülebileceğini ifade etti.

“SEMPTOM GÖRÜLEN VATANDAŞLARIMIZ PCR TESTİ YAPTIRMALI”

Eris varyantının da belirtilerinin Covid-19 ile aynı olduğunu dile getiren Şener, şunları kaydetti:

“Şikayetler aynı; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, eklem ağrısı, gözlerinin arkasındaki ağrı, kuru öksürük, halsizlik gibi. Bu dönemde altını çizmekte fayda var, bu semptomları olan vatandaşlarımız mutlaka Covid-19 PCR testi yaptırmasında fayda var çünkü sessiz bir Covid-19 pandemisiyle yaz döneminde karşı karşıya kalmış ya da kalıyor olabiliriz, gözümüzden kaçıyor olabilir.”

ERİS VARYANTI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü, 9 Ağustos’ta yayımladığı raporunda, daha önce “gözlem altındaki varyant” olan Omicron’un alt türevi Eris (EG.5.1) varyantının statüsünü, “izlenmesi gereken varyant” olarak değiştirmişti.

Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris’in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde “küresel düzeyde düşük” olarak değerlendirilmiş, Eris’in özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedilmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.