BSMMMO Başkanı Sönmez, 7143 Sayılı Kanunu değerlendirdi

BSMMMO Başkanı Sönmez, 7143 Sayılı Kanunu değerlendirdi
25.05.2018
A+
A-

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 7143 sayılı, ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ hakkında açıklama yaptı.

7143 sayılı Kanun’da; vergi, gümrük ve Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarının yeniden yapılandırılması, matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi, varlık barışı ve imar barışı düzenlemesine ilişkin hükümlere yer verildiğini dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, söz konusu kanunun vergi ve varlık barışına ilişkin düzenlemelerini şöyle sıraladı: “Yeniden yapılandırma kapsamına giren alacaklar: 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi. Askerlik Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları. Belediyelerin idari para cezaları ile su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar.”

BAŞVURU TARİHLERİNE DİKKAT!

Kanunun kapsadığı dönem yapılandırmaya konu olacak alacakların esas itibarıyla 31 Mart 2018 tarihi dikkate alınarak belirlendiğini ifade eden BSMMMO Başkanı Sönmez, Bu tarihten sonra ödenmesi gereken gelir vergisi

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez

taksitleri ile gelir veya kurumlar vergisine mahsuben 2018 yılında ödenmesi gereken geçici vergi ve 2018 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksitinin kanun kapsamı dışında tutulduğunu bildirdi. Kanun hükmünden yararlanma başvuru tarihleri hakkında da kısaca bilgi veren Sönmez, şunları söyledi: “Kanun hükmünden yararlanmak için kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna (Temmuz 2018) kadar ilgili kuruma başvurulması gerekmektedir. Matrah ve vergi artırımı ile işletme kayıtlarının düzeltilmesi için kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın (Ağustos 2018) sonuna kadar başvuru yapılabilecektir. Varlık Barışı için ise başvurular 30 Kasım 2018 tarihine kadar yapılabilecektir. Yine kanun kapsamında kesinleşmemiş, incelemesi devam eden ve yargı aşamasında bulunan kamu alacaklarına birçok önemli kolaylıklar getirilmiştir. 7143 Sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde matrah ve vergi artırımı düzenlenmiştir. Buna göre matrah artırımı; 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin olarak gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi ve bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları için yapılabilecektir. Matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyenler başvurularını 31 Ağustos 2018 tarihi mesai saati bitene kadar yapmak zorundadırlar. Başvurular üzerine hesaplanan tutarlar, Eylül ayı başından itibaren tek seferde ödenebileceği gibi, istenirse başvuru sırasında azami altı eşit taksitte ödenmesi mümkündür. Ayrıca, Kanuna göre; matrah ve vergi artırımında bulunanların bu vergileri, Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödememeleri halinde artırım hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.”

KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI KONUSU

Konuşmasında, Kurumlar Vergisi matrah artırımı konusuna da değinen Sönmez, “Kurumlar Vergisi matrah artırımı, tüm yıllar (2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017) için yapılabileceği gibi istenilen yıl ya da yıllar için de yapılabilecektir. Notlar: Matrah artırımında bulunulan yıl için daha sonra vergi incelemesi ve cezalı tarhiyat yapılmayacaktır. İlgili yıla ilişkin olarak verilen beyannamede matrah beyan edilmemişse, matrah oluşmamışsa ya da hiç beyanname verilmemişse yine Asgari Artırım Tutarları dikkate alınacaktır. Örneğin 2015 yılına ilişkin zarar beyan eden bir şirket bu yıla ilişkin belirlenen 40.701 TL Asgari Artırım Tutarını dikkate alacaktır. Artırımında bulunulan yıllara ait zararların % 50’si, 2018 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilebilecektir” diye konuştu. Ayrıca, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin KDV, stopaj vergileri ile ilgili matrah artırımında bulunabileceklerinin de altını çizen Sönmez, şöyle konuştu: “Yine 7143 Sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinde işletme kayıtlarının düzeltilmesi konusu düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile başvuranlara, belirli oranda bir vergi ödemeleri halinde herhangi bir vergi ve ceza uygulanmayacağına ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Buna göre; işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan mallar, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar bu kapsamda fiili duruma uygun hale getirilebilecektir.”

KANUN TÜM MÜKELLEFLER İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR

Sönmez, açıklamasını, yurt dışında bulunan varlıklar konusunda bilgi vererek sonlandırdı: “Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, bu fıkradaki hükümler çerçevesinde, 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir. Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak yüzde 2 oranında hesapladıkları vergiyi, 31 Aralık 2018 tarihine kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edecek ve aynı sürede ödeyeceklerdir. Bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır. Son olarak, 7143 Sayılı Kanun, tüm mükellefler için önem arz ettiğinden, her mükellefin işletmelerin son mali verileri üzerinde mali müşavirleri meslek mensupları ile istişare ederek yapılması gerekenlerle ilgili çalışmalar yapmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.