Başörtüsü teklifi TBMM’ye sunuldu

Başörtüsü teklifi TBMM’ye sunuldu
09.12.2022
A+
A-

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının alınmamasından dolayı ertelenen ve anayasal güvence sağlayacağı belirtilen başörtüsü ve aile düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi, AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

AK Parti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla gündem olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa çağrısıyla yanıt verdiği başörtüsü teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu..

Başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifi, iktidarın gündemine CHP’nin kamuda kıyafet düzenlemesini öngören kanun teklifini duyurmasının hemen ardından girdi.

Başörtüsüne ‘anayasal güvence sağlayacağı’ belirtilen teklifin TBMM’ye sunulması konusunda ilk tarih olarak ekim ayının son haftası gösterildi. Ancak bu tarihte teklifle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan son onayın alınmamış olması gerekçe gösterilerek erteleme kararı duyuruldu. Teklifin TBMM’ye sunulacağı bir sonraki tarih olarak 2 Kasım gösterildi. Bu tarihte de teklif TBMM’ye sunulmadı.

Hükümet daha sonra teklifi her an TBMM’ye sunabileceklerini belirterek 17 Kasım tarihini işaret etti. Bir erteleme de bu tarihte yaşandı. Bütçe görüşmeleri sırasında TBMM kulislerinde gazetecilere konuşan MHP’li Feti Yıldız, teklif hakkında, “24 Kasım’da bu iş tamam” değerlendirmesini yaptı. Kamuoyu, önceki gün teklifi görmeyi beklerken teklif dördüncü kez başka bir tarihe erteledi.

BUGÜN MECLİS’E SUNULDU

Ertelenen başörtüsü ve aile düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi, AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP ve BBP’nin desteği ile teklifin 366 milletvekili imzasıyla sunulduğunu söyledi.

TEKLİFTE NELER YER ALACAK?

Teklif, anayasanın din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24 ve “ailenin korunması”na ilişkin 41. Maddesi’nde değişiklik öngörüyor. AKP kaynaklarının BBC’ye verdiği bilgiye göre 24. Madde’ye iki fıkra ekleniyor.

Buna göre “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz” hükmü yer alıyor.

İkinci fıkrada ise “dini inancı” nedeniyle tercih ettiği kıyafet veya başını örtmesi nedeniyle kadınlara ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor:

“Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile hak ve hürriyetleri kullanmaktan veya kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz.”

ÜNİFORMA, BAŞÖRTÜSÜNE ENGEL OLMAYACAK

Aynı fıkrada, görevleri gereği üniforma gibi özel kıyafet giyilmesi de başörtüsü takmaya engel olmayacak:

“Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda; devlet ancak dini inanç sebebiyle, kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetin hiçbir şekilde engellememek kaydıyla gerekli tedbirleri alabilir.”

Anayasa’nın “ailenin ve çocuğun korunması”nı düzenleyen 41. Maddesi’nin birinci fıkrasına ise aile tanımı yapılıyor. Teklifle söz konusu maddeye, aile birliğinin “kadın ile erkeğin evlenmesi” ile kurulacağı hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.