Balıkesir’de zeytin ve zeytinyağı tanıtımına ödül

Balıkesir’de zeytin ve zeytinyağı tanıtımına ödül
25.07.2018
A+
A-

ETO yönetimi, zeytin ve zeytinyağı tanıtımına katkıda bulunan üreticileri ödüllendirdi.

Edremit Ticaret Odası (ETO), yurt içi ve yurt dışında katıldıkları yarışmalarda elde ettikleri derecelerle zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytininin tanıtımına katkıda bulunan üreticileri ödüllendirdi.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Güre’de bir otelde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, Edremit’in zeytin ve zeytinyağının başkenti bir şehir olduğunu, ilçede zeytin ve turizmle birlikte yaşamak mecburiyetinde bulunulduğunu ve bunun dışında hiç bir alternatif olmadığını söyledi.

ETO Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Salon ise, Edremit Körfezi bölgesinde zeytin üretiminin 2 bin yıl öncesine kadar uzandığını söyledi.

Akdeniz havzasında zeytin tarımının daha eski olduğu yöreler bulunduğunu anlatan Salon, “Fakat meyve ve yağ olarak hiç birinin kalitesi Edremit zeytinine ve yağına ulaşamadığı gibi bu bitkinin coğrafi peyzaja, yöresel ekonomiye yaptığı katkı Edremit yöresindeki kadar karakteristik değildir. Üyelerimizin uluslararası yarışmalarda almış olduğu ödüller tüm bunlara birer kanıttır.” diye konuştu.

Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin de, zeytinin Türkiye için stratejik öneme sahip bir ürün olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Balıkesir’de 42 bin çiftçinin 20 bin 500’e yakını zeytincilikle, zeytin tarımıyla uğraşıyor. Yaklaşık 82 bin hektar alanda yaklaşık 11 milyon zeytin ağacıyla zeytin tarımını yapıyoruz. 345 bin ton zeytin üretimimiz, 60 bin ton da zeytinyağı üretimimiz var. Üretimimiz çok önemli. Bu rakamlarla sayılı iller arasındayız.”

Törende, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen yarışmalardan derece ile dönen üreticilere ödülleri verildi.

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.