Avrupa Müslüman Forumu, İstanbul’da gerçekleştirildi

Avrupa Müslüman Forumu, İstanbul’da gerçekleştirildi
15.04.2021
A+
A-

Avrupa Müslüman Forumu, İstanbul’da gerçekleştirildi. Abdul Vahed Niyazov, Malik Kerimov ve Ahmet Almaz, forum öncesinde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’yı makamında ziyaret ettiler.

Avrupa’daki Müslümanların temsilci organı olan Avrupa Müslüman Forumu’nun Genel Kurulu toplantısı yapılacak. Etkinlik, kutsal Ramazan ayının başlangıcına, oruç vaktine ve ruhani görevlere yoğunlaşmaya denk gelecek şekilde zamanlandı. Pandemi nedeniyle sınırlı sayıda davetli katıldı.

Genel Kurul, Batı ve dünya ümmetinin karşı karşıya olduğu en önemli ve acil sorunları tartışmak üzere Avrupa kıtasının İslami liderlerini bir araya getirecek. Buna ek olarak, bu kadar önemli ve büyük ölçekli bir olayın, pandemi durumunun getirdiği kısıtlamalar nedeniyle 15’ten fazla Avrupa başkentinden girişlerle çevrimiçi olarak gerçekleşmesi sağlanacak. Organizatörler, bir sonraki Genel Kurulu 2022’de Brüksel’de normal canlı toplantı formatında yapmayı planlıyorlar.

Yalnızca Avrupa Birliği’nin değil, aynı zamanda Avrupa Konseyi’nin de mutlak çoğunluğundaki Müslümanların liderleri, AMF’nin tüzüğünü, yapısını ve ayrıca Avrupa’nın ve dünyanın İslami topluluklarla ilgili en keskin ve acı sorunları tartışmayı planlıyor.

ELE ALINAN SORUNLAR;

– Uygurlardan Angola Müslümanlarına kadar ezilen müslüman azınlıkların koordineli korunması;

– İslam aleminde barışın korunması: Müslüman ülkeler arasındaki yakınlaşmanın tarafımızca Avrupa Müslüman ümmeti için bir misyon olarak görüldüğü Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere İslam dünyasında barışı koruma girişimleri;

– Son yıllarda her yerde yoğunlaşan geleneksel toplumlara ve aile değerlerine yönelik artan tehdit karşısında tüm müslümanlar arasında  diyaloğun kurulması.

– Pratik karşı önlemlerin analizi ve geliştirilmesi için en önemli konulardan biri, Avrupa’nın bazı bölgelerinde bariz İslamofobi olacaktır. Fransa’daki Müslümanların ihlal edilen haklarının iadesine yönelik bir hukuki tedbirler paketi Genel Kurul’da sunulacak.

Avrupa Müslüman Forumu, küresel karantina koşullarında bile, Müslümanları geniş Avrupa alanı boyunca birleştirmek ve koordine etmek için en önemli platform haline geliyor ve bu süreç en büyük Müslüman devletlerin liderleri tarafından destekleniyor. AMF Genel Kurulu’nda Pakistan Başbakanı İmran Han, Malezya’nın liderlerinden Enver İbrahim’in karşılama konuşması gerçekleştirdi.

Avrupa Müslüman Forumu’na Başkanı Abdul Vahed Niyazov, Türkiye-Rusya Parlamento Dostluk Grubu Koordinatörü Malik Kerimov, İngiltere’den Lord Nazir Ahmed, Strateji Derneği Başkanı Şener Mengene, Yönetim Kurulu Üyesi Suat Gün, Araştırmacı-Yazar Ahmet Almaz ve Gazeteci-Yazar Muhammet Binici katıldı. AMF Genel Kurulunun online toplantısı, internet sitelerimizde ve Forum’un medya ortaklarının kaynaklarında görüntülenebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.