Av. Ercan Korkmaz, Bursa’nın sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor

Av. Ercan Korkmaz, Bursa’nın sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor
28.06.2022
A+
A-

CHP’li Osmangazi ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Av. Ercan Korkmaz, Haziran 2022 dönemi meclis toplantısında yaptığı konuşmada Bursa’nın sorunlarını gündeme taşımaya devam etti.

Meclis Üyesi Korkmaz, yaptığı konuşmasında Bursa’nın kaçak yapılaşma ve imar planlarından temiz siyasete kadar bir çok konuya değindi.

Ercan Korkmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Haziran 2022 Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında

Bursa’nın temel sorunlarını dile getirirken; kaçak yapılaşmadan imar planlarına temiz siyasetten belediyelerin çalışmalarına kadar birçok konuda görüşlerini dile getirdi.

CHP’li Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Av. Ercan Korkmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşması ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

1)Kentteki kaçak yapılaşmalara dikkat çekilmiş, yaklaşan seçimler nedeniyle kaçak yapılaşmanın arttığı, kaçakla mücadele konusunda tüm belediyeler ve valilik, bakanlık koordinasyonunda alınan kaçakla mücadele, eylem planına uyulmadığını, sosyal statü, gelir bakımından düşük, siyasete ulaşmakta zorluk çeken kişilere ait kaçakların ivedilikle yıkıldığı lakin bunun tersi durumda bu mücadelenin akım kaldığı belirtilmiştir.

Buna örnek olarak bir siyasetçi yakınına ait olduğu iddia edilen Kestel Alaçam verilmiş ve Sayın Alinur Aktaş’a ilçe belediyelerinin yanında genel sorumluluk yüklenen büyükşehir belediye başkanı olarak bir siyasetçiye ait olduğu iddia edilen göl manzaralı evi yıktığı gibi inisiyatif alıp alamayacağı sorulmuştur.

Yine bu bağlamda ilçe belediyelerinde çok fazla kaçak yıkım kararı olduğu lakin ekipman ve eleman sıkıntısı olduğu da belirtilmiş ve büyükşehir belediyesinin destek vermesi istenmiştir.

Bu konuyla ilgili gerek sayın Alinur Aktaş ile gerekse Kestel Belediye Başkanı sayın Önder Tanır’ın açıklamaları videonun içerisinde olup, Tanır bu kaçak binanın da yıkım programında olduğunu belirtmiştir.

2)Konuşmamda kentin tarihi, kültürel ve doğal yaşama aykırı yapılaşmanın arttığı, herkesin gözü önünde önce devasa binaları dikip sonra ruhsat ve imar planlarının yapıldığı anlatılmış ve Doğanbey, Korupark örnekleri verilmiştir.

Yine bu bağlamda Nilüfer Belediyesi sınırları içinde olan Central Balat isimli projenin imar planlarının 6 defa iptal edildiği, Nilüfer Belediyesinden gelen son plan değişikliğinin onaylandığı Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 24.09.2019 kararı nedeniyle karara olumlu oy kullanan CHP’li, AKP’li üyelerin, belediye başkanlarının, 2015 yılından bu yana planlara olumlu oy veren belediye başkan ve belediye meclis üyeleri hakkında Mülkiye Başmüfettişliğince soruşturma izni verildiğini ve dosyanın savcılık aşamasında olduğu belirtilmiştir.

CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dikkat çektiği, eskiden bir şirkete ait fabrika binasının bulunduğu ve imar değişikliğiyle kentsel dönüşme sokulan bu parselde yapılan inşatta iki adet gökdelenin bitirildiği ve satışa sunularak oturulduğu, çarşının ise yarım kaldığı, yasa ve yönetmeliğe aykırı 5 adet planın iptaline rağmen inşaatların bitirildiği, yapılan 6.planında yasa ve yönetmeliğe uygun olmadığı, belediye meclis ve imar komisyonlarından geçen bu plan değişikliklerinin neden yasa ve yönetmeliğe uygun yapılmadığı sorulmuştur.

Yapı kullanma izni isteyen inşaatın yapımcısı şirketin de bu izni alamadığı ve red kararına karşı yaptığı yasal müracaatın da sonuçsuz kaldığı görüldüğünden bu inşaatın göz göre göre neden yapımına izin verildiği sorulmuştur.

Kente ve yaşayanlara, doğanın tüm bileşenlerine hizmet yolunda yapılan yerel siyaset mücadelesinde aynı çatı altında siyaset yapan kişilerin birbirine güvenmesinin esas olduğu , bu kadar köklü bir belediyede 6 plan değişikliğinin iptalinin şehircilik, siyaset, etik değerler açısından kabul edilemez olduğu, bu durumun projeden daire satın alanlar ve müteahhit açısından da telafisi güç zararlara neden olduğu belirtilmiştir. (Parti grup toplantısında da genel başkanımızın dikkat çektiği ve meclis üyelerinin soruşturma izni verildiği konuyla ilgili olarak disiplin soruşturması açılması il sekreteri Av. Turgut Özkan’dan talep edilmiştir.)

Aynı bağlamda son plan değişikliğinde yapıldığı iddia edilen 4.200 metrekarelik sosyal donatı alanının kanun ve yönetmeliklerdeki tanıma uymadığı, kendi imar planı içinde çözüldüğü bunun yasa ve yönetmeliğe aykırı olduğu, önce binanın yapıldığını sonra herkesin ve ilgili kurum ve kuruluşların gözü önünde pansuman tedbirlerle yasaya uydurulmaya çalışıldığı, bir nevi hukuka aykırılığa göz yumulduğu oysa ki gelecek kuşaklar adına temiz siyaset yapılması, örnek olunması, bu tarihi başkente yazık edilmemesi istenmiştir.

Bu noktada 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 28. maddesinde düzenlenen başkan ve meclis üyelerinin yükümlülükleri çerçevesinde siyasetçilerin ve yakınlarının ortağı olduğu bazı mimarlık, taahhüt şirketlerinin kendi belediye sınırları içinde planları iptal edilen projeleri çizmesinin kabul edilemez olduğu belirtilmiştir.

Konuşmamdan sonra söz olan Ak Parti Meclis üyesi ve geçtiğimiz dönem İmar Komisyonu üyesi Sayın Aslıhan Köse tüm kentsel dönüşüm dosyalarında sosyal donatı alanı meselesini böyle çözdüklerini, CHP Nilüfer Belediye Başkan yardımcısı ve imar komisyonu üyesi Sayın Osman Ayradilli ise tüm kentsel dönüşüm dosyalarına ait planların iptal edilmesi gerektiğini, bundan önceki dönem meclis çalışmasında toplantıların arka arkaya yapıldığı ve imar dosyalarının yeterli inceleme ve görüşme imkanı olmadan peş peşe 5 dakika ile komisyondan gelip gündeme alınıp meclisten geçtiğini belirtmiştir.

Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Turgay Erdem’de ilgili inşaatla ilgili ada bütünlüğü sağlandığı, yoğunluk ve donatı alanları ile ilgili sorun olmadığı, kentsel dönüşümden, yükseklikten sorun olduğu, büyükşehir belediyesinin, CHP genel başkanın yaptığı değerlendirme nedeniyle maalesef o alanla ilgili çalışmanın içine girmediğini, bu uygunsuzluğu giderecek olan makamın yine meclis olduğu, yeni plan gerektiği yada yıkım kararı alınması gerektiği belirtilmiştir.

Konu hakkında soruşturma izni verilmesini paranoya haline getirdiğimi söyleyen sayın Alinur Aktaş’a şunu söylemek isterim, 29 yıllık meslek hayatımda dahi tek bir disiplin cezam olmadığı gibi Türk Ceza Kanunu uyarınca kişilerin “LEKELENMEME HAKKI” en kutsal haktır. Soruşturma izni verilen konu bir vatandaşa ait sıradan bir imar planı değil kentin göbeğine 2015 yılında herkesin gözü önünde dikilmeye başlanan 5 plan değişikliği geçiren devasa bir inşaattır.

Konuşmam ve cevapları kamuoyunun takdirine sunarım.

YORUMLAR

  1. G.bozkurt dedi ki:

    Cesaretiniz , kent sorunlarına duyarlılığınız ,mesleki ahlakınız için sizi kutluyorum👍👏👏