Ankara Müftüsü’nden dikkat çeken fetva!

Ankara Müftüsü’nden dikkat çeken fetva!
31.07.2023
A+
A-

Zebra ve çekirgeyi ‘yenilmesi helal’ hayvanlar olarak sıralayan Ankara Müftüsü Hasan Çınar bu kez de “Yabani merkebin eti de sütü de helaldir” dedi.

Türkiye’de yurttaşlar enflasyon nedeniyle sofralarından eti uzaklaştırırken, Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar’ın sosyal medyada hesabında gündem yaptığı konu şaşırttı. Gerçek Gündem’in haberine göre Çınar, “Yabani merkebin eti de sütü de helaldir” paylaşımında bulundu.

Çınar’ın soru- cevap şeklindeki paylaşımı şöyle:

“Soru: 1-Ev hayvanı olan merkebin sütü içilir mi?

2-Kurt sütüyle beslenen koyunun sütü içilir mi?

Cevap: 1-Hayır, içilmez, haramdır. Eti helal olan hayvanların sütü de helaldir. Ehli merkebin (evcil eşeğin) eti haram olduğu için sütü de haramdır. Yabani merkebin eti de sütü de helaldir.

2-Evet, içilir, helaldir. Kurt sütüyle büyüyen koyunun eti de, sütü de helaldir. Çünkü bu konuda genel kural; hayvanlar annelerine tabidir.

Bundan dolayı kendisini doğuran hayvana bakılır. Eti ve sütü helal olan hayvanın yavrusu, eti ve sütü haram olan hayvanın sütüyle beslenmiş olsa bile kendisi helaldir. Kurban olarak da kesilebilir. Örnek: kurt sütüyle beslenen kuzunun büyüdüğünde etini yemek, sütünü içmek caizdir. Buna mukabil koyun sütüyle beslenen kurt yavrusunun, büyüdüğünde eti de sütü de caiz olmaz.”

DAHA ÖNCE DE ‘ZEBRA YİYEBİLİRSİNİZ’ DEMİŞTİ

Çınar yenilebilecek kara hayvanlarına ilişkin daha önce de fetva vermiş, zebra ve çekirgeyi ‘yenilmesi helal’ hayvanlar arasında sıralamıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.