Ali Babacan’dan flaş ‘ittifak’ açıklaması

Ali Babacan’dan flaş ‘ittifak’ açıklaması
10.02.2022
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 6 liderin bir araya geleceği görüşmeyi değerlendirdi. Millet İttifakı’na katılacağı belirtilen Babacan, seçim sonrasına işaret ederek, “Eğer partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş bir koalisyon olarak da konumlanabiliriz.” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan seçim sonrası gelecek 6’lı koalisyonun işaretini verdi.

HDP’nin başını çektiği 3’üncü ittifaka ilişkin de konuşan Babacan “HDP ve sol partilerin oluşturduğu üçüncü İttifakı dışlamak gerçekçi siyaset olmaz” ifadelerini kullandı.

‘KOALİSYON’ DEDİ

T24’ten Murat Sabuncu’nun aktardığına göre, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan şunları söyledi:

(DEVA Partisi resmi olarak ittifaka katılacak mı?) Millet İttifakı dört partiden altı partiye çıkacaksa ortak ilke ve değerler metnine ihtiyaç olacak. Ardından seçimlere kadar ve seçildikten sonraki dönemi planlamak gerekiyor. Vatandaşa bu ittifak seçimi kazanırsa ne olacağının çok net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Bunun için de önce partilerin çok net olması gerekiyor. İttifak diye yola çıkıp yolda itilafa düşmek riski de olur sonra. Ve bu Türkiye’ye büyük zarar verir. Biz seçim sonrası olabilecek senaryoları çalışıp her birine göre bir model belirliyoruz. Kimileri 2023 seçiminden sonra sistemi hızla değiştirip kısa bir süre sonra yeniden seçim olasılığını konuşuyor. Bu kadar büyük sorunlar varken halkın önüne kısa süre sonra yeniden sandık koymak doğru olur mu düşünmek gerekir. Eğer partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş bir koalisyon olarak da konumlanabiliriz. Milletimize beş yıllık sürede fiilen değişene kadar parlamenter sistem tarzı bir yönetimle devam edileceğini anlatabiliriz.

ADAY KONUŞULACAK MI?

(Cumartesi günü yapılacak liderler toplantısında cumhurbaşkanı adayı konuşulacak mı?) Önce net bir yol haritası gerekiyor. Seçimlere kadar ve sonrasında kazanınca geçiş süreci için. İsim konusu önemli ama temeli sağlam atmak gerekiyor. Ben partide en yakınımdakilerle bile herhangi bir isim konuşmadım, konuşmuyorum. Ne geniş toplantılarda ne de parti yöneticileriyle ikili konuşmalarda. Bizim partide isim konuşmak yasak.

‘HDP’Yİ DIŞLAMAYALIM’

(HDP’nin üçüncü ittifak çalışmaları) Bugün HDP ve sol partilerin oluşturduğu üçüncü bir ittifak var. Bunu ciddiye almalıyız. Bu grupların oluşturduğu ittifakı dışlamak gerçekçi siyaset olmaz. Bunu sadece oy anlamında söylemiyorum. Ülke gerçekleri açısından da önemini vurguluyorum. Biz HDP ile de her zaman buluşuyoruz, konuşuyoruz. Herkesle konuşmalı, herkesi dinlemeli.

Ali Babacan ‘kimseyi geride bırakmamak konusunda’ kararlı. Ancak altı liderin masasında HDP’ye oldukça mesafeli duran İYİ Parti Lideri ile nasıl bir diyalog yaşanacak merak ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.