ABD’den dikkat çeken vize yasağı kararı!

ABD’den dikkat çeken vize yasağı kararı!
06.12.2023
A+
A-

ABD, İsrail’e karşı ender görülen bir cezalandırıcı hamleyle, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik son saldırılara karışan aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilere seyahat yasağı koyacağını duyurdu .

Antony Blinken, duyuru sırasında “İsrail hükümetine daha fazlasını yapması gerektiğinin altını çizdik” dedi.

ABD, İsrail’e karşı ender görülen bir cezalandırıcı hamleyle, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik son saldırılara karışan aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilere seyahat yasağı koyacağını duyurdu .

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta İsrail’i Joe Biden yönetiminin saldırılarla ilgili harekete geçeceği konusunda uyarmasının ardından kararı Salı günü duyurdu . Blinken bireysel vize yasaklarını açıklamadı ancak yetkililer bu yasağın bu hafta geleceğini ve düzinelerce yerleşimciyi ve ailelerini etkileyebileceğini söyledi.

Blinken yaptığı açıklamada, “İsrail hükümetine, Batı Şeria’da Filistinlilere şiddet içeren saldırılar düzenleyen aşırılıkçı yerleşimcilerden hesap sormak için daha fazla şey yapması gerektiğinin altını çizdik” dedi. “Başkan Biden’ın defalarca söylediği gibi bu saldırılar kabul edilemez.”

Blinken. “Bugün, Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’da barışı, güvenliği veya istikrarı baltalamaya karıştığı düşünülen kişileri hedef alan yeni bir vize kısıtlama politikası uyguluyor. hizmetler ve temel ihtiyaçlar,” dedi

Kendisi, özellikle Gazze’deki çatışma nedeniyle gerilimin son derece yüksek olduğu bir dönemde, ABD’nin Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddetinin yanı sıra Batı Şeria ve İsrail’de Filistinlilerin İsraillilere yönelik saldırıları konusunda hesap sormaya devam edeceğini söyledi.

Blinken, “Hem İsrail hem de Filistin Yönetimi, Batı Şeria’da istikrarı koruma sorumluluğuna sahiptir” dedi. “Batı Şeria’daki istikrarsızlık hem İsrail ve Filistin halkına zarar veriyor hem de İsrail’in ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ediyor.”

Bazı analistler bunu olumlu bir adım olarak nitelendirdi. ABD’nin eski İsrail büyükelçisi Martin Indyk, tweet attı: “Yerleşimci kanunsuzlar, Batı Şeria’daki Filistinlileri köklerinden sökmeye yönelik şiddet içeren çabalarının bedelini en sonunda ödeyecekler. Umarım İsrail hükümeti sponsorlarının da uçmasına izin verilmez.”

Ancak eski bir dışişleri bakanlığı analisti, müzakerecisi ve Orta Doğu meseleleri danışmanı olan Aaron David Miller, kararın durumu temelden değiştireceğine dair şüphelerini dile getirdi. “Gerekli ama yeterli değil” dedi. “Bu, yönetimin yerleşimcilerin ihtiyatlılığı gerçeğini ciddiye aldığını gösteren memnuniyet verici bir gösteri. Ancak pratik açıdan bu pek çok kişinin kalbini veya fikrini değiştirmeyecek.”

Miller şunları ekledi:

“Bunu erdem sinyali olarak adlandıramam ama bazı açılardan bu, [gazeteci Cemal] Kaşıkçı’nın Suudi rejimi tarafından öldürülmesinin ardından yönetimin uyguladığı yasağı andırıyor. Bazı Suudilere de vize kısıtlamaları getirildi.”

Salı günkü hamle, İsrail’in, vatandaşlarının ABD’ye vizesiz girişine olanak tanıyan ABD vize muafiyet programına giriş izni almasından sadece bir ay sonra geldi. Hedeflenenler programa katılamayacak ve mevcut ABD vizesine sahip olanların vizeleri iptal edilecek.

Biden yönetimi, askeri operasyonuna yönelik uluslararası eleştirilerin artmasına rağmen, 7 Ekim’deki Hamas saldırısından bu yana İsrail’i sıkı bir şekilde destekliyor. Ancak son haftalarda Beyaz Saray, saldırılarını genişletip yoğun nüfuslu güney Gazze’yi hedef alırken İsrail’e sivil kayıplarını sınırlamak için daha fazla çaba göstermesi yönündeki çağrılarını artırdı.

Joe Biden ve diğer üst düzey ABD’li yetkililer, İsrail’in Batı Şeria’da İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik artan şiddetini durdurmak için harekete geçmesi gerektiği konusunda defalarca uyardılar. Geçtiğimiz hafta İsrail’de yapılan görüşmelerde Blinken, yetkililere ABD’nin “kendi yetkilerimizi kullanarak harekete geçmeye hazır” olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere verdiği demeçte, yeni politika kapsamındaki ilk yasakların Salı günü uygulanacağını ve önümüzdeki günlerde daha fazla atamanın yapılacağını söyledi ve bunun sonuçta düzinelerce insanı etkileyeceğini ekledi.

Miller, halihazırda ABD vizesi bulunan ve hedef alınan herhangi bir İsrailliye, vizesinin iptal edildiği konusunda bilgi verileceğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.