ABD, Halkbank hakkında iddianame hazırladı

16.10.2019
A+
A-

ABD’de Manhattan’daki federal savcılar, İran’a yönelik yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından Halkbank hakkında iddianame hazırladı

Soruşturma kapsamında bankaya, ABD’yi dolandırmak için komplo kurma, Uluslararası bankacılık yasalarını ihlal etmek için komplo kurma, banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurma, para aklama ve para aklama için komplo kurma suçlamaları yapıldı.

İddianamede “Halkbank’ın üst yönetimi yüksek düzeyli Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu” ifadeleri kullanıldı.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Halkbank’ın davası için ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Richard M. Berman görevlendirildi. Davaya ABD Savcı Yardımcısı Michael D. Lockhard, Sidharda Kamaraju, David W. Denton Jr., Jonathon Rebold ve Kiersten Fletcher bakacak.

Açıklamada yargıç Geoffrey Berman’ın şu ifadelerine yer verildi:

“İddianamede öne sürüldüğü üzere, İran petrolünden elde edilen Milyarlarca dolarlık gelirin yasadışı dolaşımına Halkbank’ın sistemik katılımı, bankanın üst düzey yetkilileri tarafından tasarlanmış ve gerçekleştirmiştir. Bankanın pervasız davranışı, üst düzey Türkiye hükümeti yetkilileri tarafından desteklenmiş ve korunmuştur, bunlardan bazıları komployu desteklemek ve korumak adına milyonlarca dolarlık rüşvet almıştır.

Halkbank, şimdi davranışlarının hesabını Amerikan mahkemesinde vermek zorundadır.”

(Cumhuriyet)

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.