9 Mart Çatlılar Derneği, ecdadını unutmadı!’

9 Mart Çatlılar Derneği, ecdadını unutmadı!’
14.03.2022
A+
A-

Bursa Erzurum 9 Mart Çatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Çat’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte ecdadını andı, şehitlerini yad etti.

9 Mart Çatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, 13 Mart tarihinde önemli bir organizasyona imza atarak, Çat’lı hemşerilerini aynı çatı altında buluşturdu.

Erzurum Çat Belediye Başkanı Melik Yaşar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve kalabalık davetli grubunun yer aldığı etkinlikte Çat’ın kurtuluşunda şehit olanlar minnetle anıldı. Etkinlikte ayrıca halk oyunları ve yöresel sanatçılarla Çat kültürü Bursa’da yaşatıldı.

Etkinlik dolayısıyla kalabalık davetli grubuna seslenen Bursa 9 Mart Çatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Halil Aktaş, 9 Mart, Çat tarihinde 1916 ve 1918 yılları arası Doğu Anadolu’yu kasıp kavuran Ermeni ihanetinin zalimliğinden, esaretinden ve işgalinden kurtuluş gününün tarihi olduğunu bu nedenle de dernek isminin başında 9 Mart ibaresinin olduğunu söyledi.

9 Mart Çatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Halil Aktaş, konuşmasında şunları söyledi:

”9 Mart Çatlılar Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz güzel ilçemiz Cat’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü etkinliğine hoş geldiniz, şeref verdiniz.

9 Mart, Çat tarihinde 1916 ve 1918 yılları arası Doğu Anadolu’yu kasıp kavuran ermeni ihanetinin zalimliğinden, esaretinden ve işgalinden kurtuluş gününün adıdır.

Birinci Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğunun yenilmesi sonucu ülkemiz her yönden düşman işgaline uğradı.

Bölgemizi işgal eden Rus ordusu düzenli bir ordu niteliği taşımıyordu. Rus ordusunun içinde ermeni komitecileri vardı. Ruslar o güne kadar Cihan İmparatorluğu olan Osmanlı Devletinin himayesinde yaşamış olan Ermenileri aleyhimize kışkırtarak bu bölgede bir bağımsız Ermenistan kurmayı hayal ediyorlardı.

Rusya’da Bolşevik İsyanı’nın patlak vermesinden dolayı Rus ordusu işgal ettiği topraklardan geri çekilmek zorunda kaldı. Ermeniler; Rus ordusunun bıraktıkları silah ve cephanelerden istifade ederek hâkim duruma geçtiler. Çete liderlerinin emrinde Erzincan ve Erzurum havarisinde halkımıza karşı bir soykırıma girişmişlerdir. Ordunun Erzurum’u geri alacağını anlayan Ermeni çeteleri, bölgemizde zulüm ve işkencelerini en üst noktalara taşıdılar. Gece gündüz kanlı manzaralara tanıklık ediliyordu. Ermeniler kapıları çalıp evlerinden erkekleri dışarı çıkarıp, yevmiye ile çalıştırma ve bir şeyler satın alma bahanesiyle kandırmış ve sonra da vahşi bir şekilde öldürmüşlerdir.

Ermeni çeteleri Müslüman halkın bütün varlığını yakıp yıkmakta, insanlık adına utanç teşkil eden işkence ve toplu katliamlarla adeta bir soykırım yapmaktaydılar. Köyleri, yerleşim yerlerini basarak çeşitli işkencelerle halkımızı katlediyor, evlerine giriyor diri diri insan ve hayvan ayrımı yapmadan canlıların üzerine  gaz yağı dökerek vahşice ve canice katliamlarını sürdürmekteydiler.

Artık bu zulmü kabullenemeyen Erzurum’un ve Türkiye’nin manevi mimarlarından, Büyük İslam Âlimi ve Kanaat Önderi Alvarlı Muhammed Lütfi Efe Hazretleri o tarihte ilçemiz Yavi mahallesinde imamlık yapmaktaydı. Efe Hazretleri tarafından Ermeni karargâhını basmak üzere civar köylerden milis gurubu kurulup köylerde bulunan silahlar toplanarak ziyaret tepesinin hâkim kısmında ateş etmeye başlayınca, Ermeniler ordunun geldiğini zannederek silah, cephane ve depolarını bırakıp Erzurum iline doğru kaçmışlardır. Böylece düşman ilçemizden temizlenmiştir.

Allah bir daha bu aziz millete İstiklal Marşı yazdırmayı nasip etmesin. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken, canlarını feda eden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun! Çatın kurtuluşunun 104. yıl dönümü kutlu olsun.

Sözlerimi sonlandırırken ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıl dönümünü kutlayarak, bizleri hürriyetimize kavuşturan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, kahraman şehit ve gazilerimizi, o gün mücadele veren Büyük İslam Âlimi Alvarlı Efe Hazretleri ve Çat halkını rahmet ve şükranla anar, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.