‘128 milyar dolar’ açıklaması tatmin etmedi

‘128 milyar dolar’ açıklaması tatmin etmedi
17.04.2021
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun ‘128 milyar dolar’ açıklamasına ilişkin, “Yüzeysel yapılan bir açıklama toplumu tatmin etmez” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden Instagram mesajı ile istifa edip kayıplara karışmasıyla başlayan döviz rezervleriyle ilgili tartışma büyüyerek devam ediyor.

CHP başta olmak üzere muhalefet partileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu miktarın nereye gittiğinin bilinmediğini ileri sürüyor.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI

İktidar kanadından ise farklı açıklamalar geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayı başında yaptığı bir konuşmada, “Tutturmuşlar ‘Şu kadar para nerede?’ O kadar para hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası’nda. Kaybolan bir şey yok. Eğer kayıp varsa, bunlar sizdedir” ifadelerini kullandı.

NURETTİN CANİKLİ’NİN AÇIKLAMASI

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli de 13 Nisan’da sosyal medyada yaptığı açıklamada, 128 milyar doların tamamının nereye satıldığının belli olduğunu belirtti.

Canikli, “Özetleyelim; A) 128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet Altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir. B) 75 milyar doları Türkiye’deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır. C) Özel sektör 43 milyar dolarlık yurtdışına olan döviz borcunu ödemiş. D) Yabancı portföy yatırımcı 12 milyar dolar satın alarak yurtdışına çıkarmıştır. Tekrar hatırlatalım Merkez Bankası doğrudan ve dolaylı tüm döviz satışlarını piyasa fiyatından gerçekleştirmiştir. Ucuza dolar satıldı iddiası kocaman bir yalandır” ifadelerini kullandı.

Canikli, TCMB’nin doğrudan ya da dolaylı sattığı dövizi satın alanların devlet kayıtlarında mevcut olduğunu aktardı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI NE DEDİ?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da eleştirileri üzerine yaptığı açıklamada, herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir” dedi.

Kavcıoğlu yazılı açıklamasında, “Anılan platformlarda piyasa dinamiklerinden bağımsız, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılması mümkün değildir. Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir. TCMB, görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesinden İpek Özbey’e yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası bu açıklamayı çok önceden yapmalıydı. 2016’dan beri bu konuda hiçbir açıklama yapılmıyor. Üstelik defalarca soruldu. En baştan itibaren bizim istediğimiz, Merkez Bankası dövizi hangi tarihte sattı, kaça sattı, kimlere sattı, bunları açıklaması. Yüzeysel yapılan bir açıklama toplumu tatmin etmez. Dolayısıyla biz hâlâ 128 milyar doların kimlere, hangi kur üzerinden satıldığını öğrenmek istiyoruz. Çünkü o para, bir kişinin kendi kişisel parası değil. O para, doğrudan doğruya halkın parası. 83 milyonun parasıdır ve dolayısıyla 83 milyonun da bu paranın akıbetini öğrenme hakkı vardır” dedi.

128 MİLYAR DOLAR PANKARTI

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 128 milyar doların akıbetini sormak için astığı pankartların ”Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle toplatılması hakkında ise şunları söyledi:

“Hiçbir darbe döneminde karşılaşmadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Askeri darbe döneminde olmayanı sivil darbe döneminde yaşıyoruz. 128 milyarın nerede olduğunun gizlenmesinin nedeni, Merkez Bankası’nın soyulmasını halkın gözünden kaçırmak istemeleri.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.