Ziraat Mühendisi Kahveci uyardı: Çiftçi haciz kıskacında!

Ziraat Mühendisi Kahveci uyardı: Çiftçi haciz kıskacında!
27.11.2020
A+
A-

Son dönemde birçok tarım ürünün yurtdışından ithal edilmesiyle Türk tarımında yaşanan kriz, şimdi de aldığı kredileri ödeyememe durumuna gelen Türk çiftçisini vurdu.

Çiftçinin aldığı kredileri hasat sonu ödediğini ifade eden Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, yeni hasat dönemi için yeniden borçlanması gereken çiftçinin borcunu ödeyemediği için zor durumda olduğunu belirtti.

Ziraat Mühendisi ve Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, Türk çiftçisinin kısa vadeli banka borçlarını ödeme döneminin hasat sonu olduğunu belirterek, ”Çiftçinin bankalara ve kurumlara olan kısa vadeli borçları, yıl sonu ya da vade sonu ödenemez ise borç takla attırılamaz ve ister borcu borçla, ister özkaynakla kapatma şansı olmaz. İşte asıl sıkıntı ve kriz burada başlar.” uyarısında bulundu.

Ergin Kahveci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çiftçinin borçlarını ödeyememesi durumunda, ya üretim yapamaz ya da kapasite azaltmak zorunda kalacağını, bunun sonucunda ise çiftçi için icrai işlem ve haciz noktasının kaçınılmaz olacağını söyledi.

Yetkililerinin bu konuda çözüm üretmesi gerektiği uyarısında bulunan Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci’nin paylaşımları şöyle:

Çiftçi, borçları nedeniyle haciz kıskacında haberleri artıyor.

Kısa vadeli banka borçlarının ödeme dönemi genellikle hasat sonu yani Eylül-Aralık dönemidir.

Piyasa borçları ise tahıllarda, Eylül sonu ödenir. Çünkü yeni ekiliş dönemi başlar ve yeniden borçlanılır.

Yani her iki durumda da bir nevi borçlara takla attırılır.

Hayvancılık açısından da durum aşağı yukarı aynıdır.

Sadece, Süt hayvancılığında süt karşılığı girdi alımlarında vade 35-45 gün kadardır. Aksi durum, ayni karşılık borcuna döner.

Besicilik için ise genellikle besi sonu yada kurban sonuna ayarlıdır.

Bankalara ve kurumlara olan kısa vadeli borçlar, yıl sonu ya da vade sonu ödenemez ise borç takla attırılamaz ve ister borcu borçla, ister özkaynakla kapatma şansı olmaz.

İşte asıl sıkıntı ve kriz burada başlar.

Çiftçi ya üretim yapamaz ya da kapasite azaltmak zorunda kalır.

Kapasite azaltmak sorunu özellikle hayvancılık da 2-3 yıl üst üste gelirse işletme tükenmiş demektir.

Sonuç üretim azalması olarak karşımıza çıkar.

Diğer sonuç ise daha görünür olan sonuçtur. Üretim ve kapasite azalması noktasının  aşıldığı takip, icrai işlem, haciz noktası.

Kurumsal kısa vadeli borçlar için bu en kötü sonucun borç vadesi-tekniği ve takip sürecinin yasal süreleri nedeniyle Nisan-Mayıs döneminde pik yapacağını düşünüyorum.

Eğer Aralık sonuna kadar bir çözüm üretemezsek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.