Yiyin efendiler yiyin!..

Yiyin efendiler yiyin!..
20.08.2020
A+
A-

Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,

Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!..

 

Verir zavallı memleket, verir ne varsa, malını

Vücudunu, hayatını, ümidini, hayalini

Bütün ferağ-ı halini, olanca şevk-i balini.

Hemen yutun düşünmeyin haramını, helalini…

***

AKP’nin raylı sistemlerimize göz diktiğini, bu işten ne gibi bir çıkarı olduğunu bir ay kadar önce “Yine özelleştirme, yine AKP…” başlıklı yazımda sorgulamaya çalışmış; ülkemize, bugüne kadar bu sektörden ekmek yiyen insanlarımıza yapılan haksızlığı herkes duysun istemiştim. ‘Özelleştirme adı altında raylı sistemlerimiz elden gidiyor’ demiştim…

***

TCDD Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklıkları olan TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ birleştirilerek Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) adı altında İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) statüsünde birleştirildi. Kararla birlikte birleştirilen üç kamu şirketinin hak ve yükümlülükleri, taşınır ve taşınmazları ve personelleri TÜRASAŞ’a devrolundu. Sözün kısası TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ kapatıldı.

***

Raylı sistemlerde 120 yıllık tecrübeye sahip TÜLOMSAŞ’ın (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.) kapatılmasının ardından, 123 hektarlık (170 futbol sahası büyüklüğünde) arazisi için rantın ve özel yapılaşmanın da önünü açabilecek “etüt” ihalesi yapıldı. Belediyelerin dahi haberi olmadan imar planlarında değişiklik yapılmak isteniyor. Yeter ki işin ucunda rant olsun, her şey olabiliyor bu ülkede..

***

123 hektarlık bu arazi Eskişehir’in en değerli arazilerinden biri. Arazi içerisinde; bir yüksek okul ile bir ortaokul, bir devlet hastanesi, bir tren istasyonu, DDY lojmanları, bir halı saha ve bir spor salonu, açık ve kapalı düğün salonu, misafirhane, Demiryolları ve devrim otomobili müzesi ve devasa bir fabrika var. Eskişehir’deki siyasi parti yöneticilerinin bazıları “TÜLOMSAŞ’ın hiçbir kaybının olmayacağını hatta ve hatta büyüyerek yoluna daha güçlü bir şekilde devam edeceğini” söylerken, bazıları da TÜLOMSAŞ’ın Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasını, ardından boşalan araziye yaşam alanı yapılmasını önermişti. Neden bazı siyasiler olayların tamamını görmek istemezler? Sorgulayıp, halkın hakkını savunmak için çalışmaları gerekirken neden yalnızca önlerine konulan ile yetinirler? (Bu derin mevzuya başka bir yazımızda değiniriz elbet, konumuza dönelim)

***

Bilmeyenler için TÜLOMSAŞ’dan kısaca bahsetmek istiyorum öncelikle.

TÜLOMSAŞ yıllardır ülkemizin çeken ve çekilen raylı sistem araçlarını ve yine bu araçlara ait her türlü ekipman ve yedek parça ihtiyacını karşılayan ve ülkemizi büyük ölçüde dışa bağımlı olmaktan kurtaran bir kurumdu. Aynı zamanda TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin de tedarikçisi. Osmanlı Devleti tarihinde önemli yeri bulunan, Cumhuriyet’in kuruluşuna şahitlik eden, ulusal kurtuluş mücadelemize tartışmasız katkısı olan, Karakurt’u üreten, Devrim’i var eden milli bir kuruluşumuzdu. Ar-Ge merkezine sahip ilk kamu kurumumuzdu. Bünyesinde görev yapan 100’ün üzerinde mühendis 1.400’ü aşkın işçinin evine ekmek götürmesine olanak sağlıyordu. Yalnızca Eskişehir’de demiryolu araç ve gereçlerinin imalatında faaliyet gösteren firmalarda çalışan işçi sayısı 5 bindi. 27 şehirde 1.100 firmadan mal ve hizmet temin ediyor, toplamda 20 binin üzerinde işçinin geçimine destek oluyordu. Kuruluşundan bu yana yolcu ve yük trenleri için yurtiçi ve yurtdışına sayısız lokomotif üretirdi ve atölyeleriyle büyük bir üretim kapasitesine sahipti. Motor ve yazılımları dâhil tamamen milli imkânlarla üretilen yüzde yüz yerli milli dizel elektrikli manevra lokomotifini üretmiş; üretilen lokomotifler ilk kez uluslararası bir fuarda sergilenerek, pazardaki yerini almıştı. Almanya, ABD ve İngiltere’ye lokomotif ihracatı gerçekleştiriyordu.

***

Dubai Şeyhinin Palmiye adasını bir gece rüyasında görüp, sabah uyanınca rüyasının gerçekleşmesini emretmesi gibi bizde de sabahtan akşama değişiyor her şey. Gücü, parası, yetkisi olup ufku olmayan iktidar istiyor ve oluyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, “YHT TÜLOMSAŞ’ta yapılacaktır” açıklamasının üzerinden 2 ay geçmedi daha. Birçok konuda olduğu gibi ulaştırma konusunda da stratejimiz yok ne yazık ki. Ülkemizde yapılan özelleştirmeler çoklukla kurumlar, çalışanlar, hizmet ve mal temin ettiği tedarikçiler için büyük bir yıkım oldu bugüne kadar. Ulaştırma Bakanımız, Ulaştırma Bakanlığımız neden izin veriyor bu olanlara, ne iş yaparlar bu ülke için..

***

TÜLOMSAŞ’ın başta milli Yüksek Hızlı Tren (YHT) olmak üzere yaptığı projeler rafa kalkacak, TCDD’na yaptığı revizyon, bakım ve üretim faaliyetlerini yapamaz hale gelecek, ufak bir atölyeye dönüşecek bu yapılanlar ile. Kendi bünyesinde üretilen ve bir süre sonra bir kenara itilen Devrim Otomobili ile aynı kaderi yaşamayacağını garanti edebilir misiniz bize?

***

Raylı sistem sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı birçok firma, sürekli artan rekabet ortamında kıyasıya bir mücadele içerisinde yarışırken, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ bir devlet kuruluşu olarak, uzun yıllar boyunca elde ettiği önemli tecrübesi ve iş yapma becerisi ile sektörde lider kuruluşlar olarak yer alırken, neden Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) adı altında İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) statüsünde birleştirildi. Birleştirilen üç kamu şirketinin hak ve yükümlülükleri, taşınır ve taşınmazları ve personelleri TÜRASAŞ’a devrolunca elinize geçti? TÜRASAŞ, yurt içi ve yurt dışında ortaklıklar kurabilecek; anonim şirketlere sermayelerine katacağı en az %15 pay ile ortak olabilecek ve koşullar elverdiğinde hemen satılabilecek yasal ve mali yapıya neden geçirildi? TÜRASAŞ’a İBB’nin eski bürokratları üst düzey yöneticileri neden atandı? Geçtiğimiz seçimlerde belediye kaybeden AKP boşta kalan bürokratlarını bir yerlere yerleştirmek için niye bu kadar çaba sarf ediyor?

***

Bu birleşmeyi ve TÜRASAŞ’a yapılan atamaları öğrendikten sonra şu soruları tekrar sormak istiyorum:

  • Bu işten kim kazançlı çıkacak?
  • Ülkem bu birleşmeden gerçekten kazançlı çıkacak mı?
  • Şirketleri birleştirmedeki asıl amaç nedir?
  • Bu birleştirme ile şirketlerin 1985’teki Özal dönemine geri dönmüş olmuyor muyuz?
  • Merkezi Ankara’da olacak denen TÜRASAŞ’a bir adres bile belirlenmemiş. Atananları tebrik için çiçekleri hangi adrese göndereceğiz?
  • Neden atamalarda hep AKP’li isimler öne çıkıyor?
  • Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyeleri var ama Fabrika Müdürü yok. Personellerin durumu belirsiz? İşletmeleri nasıl çalıştırmayı düşünüyorsunuz?
  • Şirketlere malzeme ve hizmet sunan tedarikçilerin durumu ne olacak?
  • Bu birleşme sonrası Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi Projesi (URAYSİM)’in akıbeti ne olacak?
  • Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli treni raylara indi dendi. Aslında çalışmayan, arkadan elektrikli bir araç ile itilen tren ile niye açılış yaptınız?
  • Yoksa bu birleşmeden sonra raylı sistemlerimizin sonu devrim arabası gibi mi olacak?

***

Bu birleşmenin üç kurumun mevcut yetenek ve kabiliyetlerini yok edeceği, beklenen faydayı sağlayamayacağı düşüncesindeyim. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak özelleştirmenin yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.