Yeni ittifak modelleri

Yeni ittifak modelleri
19.09.2019
A+
A-

Daha önce yazmıştım; siyasette kartlar yeniden karılıyor diye… Hem de öyle bir karılıyor ki; siyaset mühendislerinin hızına Ferrari otomobili bile yetişemiyor.

Her an erken seçim de gündemimize gelebilir. Ya tek adam Cumhurbaşkanlığı sistemi devam edecek veya parlamenter sistem geri gelecek. Cumhurbaşkanlığı sisteminde Bakanlar Kurulu büyük ölçüde dışarıdan atanıyor. Parlamenter sistemde ise Bakanlar Kurulu milletvekillerinden oluşuyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Bakanlar, Meclis’e karşı sorumlu değil, Parlamenter sistemde ise Bakanlar, Meclis’e karşı sorumlu olarak görev yapıyorlar. Bakanlıklarda müsteşarlıkların kaldırılmış olması,  bakanlar ile milletvekillerinin iletişimini kesti. Atanmış bakanlar, milletvekillerinin telefonlarına dahi çıkmıyorlar.

YENİ İTTİFAK MODELLERİ NEDEN ARANIYOR?

Bugün birlikte olan partiler, yeni ittifak anlaşmaları ile yer değiştirilebilir.  Çünkü sistem 50+1 gibi çok esnek bir orana sahip küçük parti olsun, büyük parti olsun bu sistemde her partinin önemi çok büyük oldu.

İstanbul seçimleri bize küçük partilerin oylarının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Günlerce 13 bin oyu konuştuk ve YSK, seçimleri iptal etti ve tekrarlattı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Saadet Partisi 113 bin oy, DSP 34 bin oy, BTP 27 bin oy, DP 22 bin oy ve Komünist Parti ise 10 bin oy aldı.

KİMLER KİMLERLE İTTİFAK YAPACAK?

  • CUMHUR İTTİFAKI: Adı günün şatlarına göre değişebilir. Cumhur İttifakı; AK Parti, MHP, BBP ve dışarıdan ittifaka destek olacak olan Vatan Partisi ve Hüdapar’dan oluşabilir.
  • MİLLET İTTİFAKI: Bu ittifakın adı da ittifakın yapısına göre yeniden isimlendirilebilir. CHP, DSP ve dışarıdan destekli HDP ile ÖDP’den oluşabilir.
  • DEMOKRASİ İTTİFAKI: Yeni yapılacak seçime İYİ Parti, kendi kanatları altında sağ ittifak ile girebilir. İYİ Parti, Saadet Partisi, DP, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı yeni partiler ve dışarıdan BTP ile yeni bir ittifak ortaklığı oluşturulabilir.

SİYASET MÜHENDİSLERİ HARIL HARIL ÇALIŞIYOR

Siyaset mühendisleri hiçbir dönem bu kadar siyaset arenasını kökünden değiştirecek çalışmalar yapmamıştı. Bu defa sandık gücü ile vatandaşlarımız siyasi iktidarı değiştirecek. Türkiye’nin geleceği Z kuşağının elinde olacak. Türkiye gençleşti, dijital çağın gençleri Türkiye’nin idaresinde önemli yerlere gelecek.

‘Güçlü ve Büyük Türkiye’ hayalimiz gerçekleşecek.

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.