Yargıtay’dan ikinci el araç satışıyla ilgili emsal karar

Yargıtay’dan ikinci el araç satışıyla ilgili emsal karar
12.07.2020
A+
A-

İkinci el araç fiyatlarının arttığı şu günlerde Yargıtay’dan milyonlarca araç sahibini ilgilendiren emsal nitelikte bir karar geldi.

Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın ‘pert olduğunun’ bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz konuyla ilgili olarak “Araç satışları ile ilgili derneğimize ciddi şikâyetler gelmektedir. Özellikle son dönemde faizlerin aşağı çekilmesiyle birlikte yoğun bir alım satım gerçekleşiyor. Bu işlemlerde de tüketici mağduriyetine yol açan bazı satışlar olmaktadır. Medeni Kanunumuzun ikinci maddesi de satıcıların dürüst bir satış yapmakla hükümlü olduklarına işaret etmektedir. Bu nedenle gerek sıfır, gerekse ikinci el satışlarda olsun satıcıların araçları ile ilgili tüketiciyi doğru bilgilendirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu aracın iadesi ve kullandıkları paranın yasal faizi ile birlikte ödenmesini gerektiren süreç işletebilir” dedi.

“SATICININ ÜRÜNÜN AYIBINI SÖYLEMESİ GEREKMEKTEDİR”

Alıcının bir şeyi biliyor olma ihtimali üzerinden değil, satanın sorumluluğu açısından ayıbın söylenmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “Satıcı ürünün ayıbını söyleyerek satması gerekmektedir. Bu şekilde yapmadığı takdirde fiyat üzerinden tüketiciyi sorumlu tutması kabul edilemez. Orada ürünün tüketicinin idrakine bırakması da kanuni açıdan da doğru sonuç getirmez. Kendisinin bildiğini karşı taraftan saklamak iade için yeterli bir sebeptir” dedi.

(Cumhuriyet)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.