Uzmanlar, bir kez daha İstanbul depremi için uyarı yaptı

Uzmanlar, bir kez daha İstanbul depremi için uyarı yaptı
15.08.2019
A+
A-

17 Ağustos depreminin yıldönümü yaklaşırken uzmanlar, İstanbul’a yönelik deprem için bir kez daha uyarıyor. Peki İstanbul beklenen büyük depreme hazır mı?

1999’da önce Marmara Denizi, ardından da Düzce’de meydana gelen iki depremin üzerinden 20 yıl geçti. Uzmanlar, İstanbul’a yönelik deprem için bir kez daha uyarıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın İstanbul’un güneyinden geçen kısmında enerji birikmesi olduğunu ve bunun da büyüklüğü 7’nin üzerinde bir depreme neden olabileceği kaygısı var.

Son 20 yıl içerisinde depreme hazırlık konusunda bir dizi adım atılırken, özellikle inşaat alanında çok sayıda yasal düzenleme yapıldı. Bina yönetmelikleri değiştirilirken, İstanbul’un belli bazı noktalarına deprem konteynerleri yerleştirildi ve toplanma alanları belirlendi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’de afet konusunda en yetkili kamu kurumu olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu yıl “Afete Hazır Türkiye” projesini başlattı. Bu projeyle bir dizi kişiye eğitim verilerek, halkın afet sonrasındaki ilk 72 saate hazır olması amaçlanıyor. AFAD’ın websitesinde, proje kapsamında İstanbul’da şu ana kadar 487 bin 776 kişiye ulaşıldığı belirtiliyor.

Ancak uzmanların, 20 yılda belli bazı önlemler alınmış olsa da depreme hazırlık konusunda atılması gereken daha çok adım olduğunu söyledikleri aktarılıyor. BBC’nin mülakat taleplerine AFAD, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliğinden yanıt gelmemiş.

İSTANBUL’DA FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR, EN RİSKLİ BÖLGELER NERESİ?

Haberde yer alan bilgiye göre, İstanbul’un altından geçen bir fay hattı bulunmuyor. Ancak Marmara Depremi’nde kırılan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın bir uzantısı, İstanbul’un Adalar ilçesinin güneyinden geçiyor.

Bu nedenle de İstanbul’da güneyden kuzeye doğru ilerledikçe deprem riski de azalıyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Oktay Kargül, İstanbul’daki bölgelerin farklı nedenlerle risk altında olduğunu söylüyor.

Kargül, “Bazıları yapı stokuyla çok ciddi risk taşıyor, bazıları da zemin yapısıyla. Özellikle Bahçelievler ve Fatih yapı stokuyla çok ciddi risk taşıyor. Çok hasar görme ihtimali, yıkılma ihtimali yüksek yapılar, bu iki bölgede bulunuyor. Ama Kartal, Maltepe, Zeytinburnu gibi alanlarda da yapı stoku olduğu kadar Marmara Denizi’nden yükselecek denizin de etkilemesi bekleniyor” diyor.

“ÇARPIK KENTLEŞME TSUNAMİNİN ZARARINI ARTIRABİLİR”

Kargül’e göre, İstanbul tsunami riskiyle karşı karşıya ve “çarpık kentleşme” bu riskin yaratacağı potansiyel zararı da artırabilecek…

Uzunca bir süredir “Büyük İstanbul depremi” uyarıları dile getiriliyor ancak dünya üzerinde henüz depremleri önceden belirleyen bir sistem yok.

İSTANBUL’DA 7’NİN ÜSTÜNDE DEPREM BEKLENİYOR

Bilim insanlarının, fay hattı üzerinde yaptıkları incelemelerdeki ortak nokta, İstanbul’da zamanı bilinmese de büyük bir depremin yaşanacağı ve bunun büyüklüğünün de 7’nin üstünde olacağı öngörüsüne dayanıyor.

Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile İBB tarafından yapılan ve sonuç raporu 2002 yılında yayımlanan çalışmaya göre, İstanbul’daki binaların yüzde 35 ile 38’inin depremde hasar göreceği öngörülüyor. Aynı çalışmada can kaybı 73 ile 87 bin arasında, ağır yaralı sayısı ise 120 ile 135 bin arasında hesaplandı. Can kayıplarının ve ağır yaralanmaların tamamının çöken binalardan kaynaklanacağı belirtilirken, depremin etkileyeceği toplam kişi sayısı da en az 1 milyon olacağı ifade ediliyor.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu ise, geçen yıl yaptığı açıklamada, yaptıkları senaryoya göre, 7,5 büyüklüğünde İstanbul kent merkezinde 26 ile 30 bin arasında kişinin hayatını kaybedeceğini söylüyor ve ekliyor:

“Yaklaşık 50 bin vatandaşımız ağır yaralı olacak… 44 bin 802 binamız yıkılacak. Açıkta kalacak insan sayısı 2 milyon 374 bin. Biz en kötüye göre hazırlıyoruz. Bunlar İstanbul için verdiğim değerler. Marmara Bölgesi’nde olacağı için genelde 28 bin, 30 bine yakın bir can kaybımız söz konusu. Yaklaşık 2 milyon 6 yüz bin vatandaşımız açıkta kalmış olacak. Deprem sonrası olacak tsunami etkileri de olacaktır.”

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.