Uçak Asansör’den ‘bakım ve denetim’ uyarısı

Uçak Asansör’den ‘bakım ve denetim’ uyarısı
06.01.2020
A+
A-

Uçak Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Salih Uçak, bina yöneticilerini asansör bakımı ve denetimlerinin yetkili firmalar tarafından yaptırılması konusunda bilgilendirdi.

Asansör montaj, revizyon ve periyodik bakımlarını Sanayi Bakanlığı Yönetmeliği, uluslararası yasalar ve ilgili standartlar çerçevesinde Bursa’da faaliyet gösteren ve sektöründe lider konumda TSE, CE ve ISO 9001:2015 kalite belgelerine ve Sanayi Bakanlığı tescil ve imalat belgelerine sahip Uçak Asansör Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Salih Uçak, asansör bakımı ve denetlenmesi konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Salih Uçak, asansörlerin işletme ve bakım yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte yönetmelik kapsamında asansörü monte eden yetkili servis ve bina yöneticilerinin bazı sorumlulukları alması gerektiğine dikkat çekti.

ASANSÖR BAKIM VE DENETİMİNDE YETKİ BELGESİNİ SORUN

Kendi bünyesinde bulunan 5 mühendisi, 66 kişilik çalışanı ile yıllık 200-250 arasında asansör montajı, 3 bin asansöre de periyodik bakım hizmeti veren Uçak Asansör’ün Yönetim Kurulu Başkanı Salih Uçak, “Asansör sektörü Türkiye’de usta çırak ilişkisiyle gidiyor. Asansör işi mühendislik işidir. Nasıl bindiğiniz bir arabayı sıradan bir yerden alamıyorsanız, bu iş de öyle. Standartları var. Asansör de aynı. Can taşıyor. Şu anda asansör sektöründe son 3 yılda Bursa’da iyi gelişmeler oldu. Bursa, bazı büyük şehirlere göre çok iyi noktada. Bursa genelinde 25, 26 bin asansör var. Bunun 18- 19 bini tescillendirilmiş, belgelendirilmiş. Mavi ve yeşil etiket almış. Bunun 5-6 bini de henüz tescillenmemiş yani kaçak. Ama Bursa özelinde; Türkiye geneline bakarsanız, Bursa çok iyi bu durumda. Şu anda asansör yönetmeliği ile ilgili geriye dönüp bakıldığında iyi ama ileriye bakıldığında yeterli değil. Son çıkan yönetmelikle her apartmandaki asansörün, yılda en az bir kez belediye tarafından ya da Sanayi Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından kontrol ettirilme zorunluluğu var. Eğer bir kaza olduğunda kontrol edilmemiş ise önce yönetici suçlu ölüme sebebiyet vermekten, ikincisi eğer asansör firması yetkili ise asansör firması da suçlu. Eğer firma, yetkisiz ise zaten direkt yönetici suçlu. Bu çok önemli konu. Apartman yöneticilerine ve apartman sakinlerine bu konuda çok önemli bir uyarım olacak: Mutlaka baktırdığınız asansör firmalarına yeterlilik belgesi sorulmalı ve fatura istenmeli. Bu şunu getiriyor. Fatura veren firma kolay kolay yanlış yapamaz. Zira, herhangi bir kaza olduğunda yönetici sorumlu. Asansörün denetlemesini de yetkili firmalara yapmalı. Yöneticilerden bir ricam olacak, bahçesindeki güle gösterdiği itinayı apartmanındaki asansöre de göstersin. Şu anda Bursa’da yaklaşık 150’nin üzerinde asansör ile ilgili firma var. Bunun yaklaşık 50’si resmi çalışırken, 100’ü gayri resmi çalışıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.