Türkiye’de internet ve teknoloji bağımlılığı artıyor

21.10.2018
A+
A-

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojleri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cem Çuhadar “Ülkemizde interneti veya teknolojiyi olumsuz kullananların oranı yüzde 25, internet bağımlılığının oranı ise yüzde 5 civarında. Bu oranlar her geçen yıl artıyor.” dedi.

Doç. Dr. Çuhadar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojik gelişmeler ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla internet bağımlılığının da arttığını belirtti.

Teknolojinin gereğinden fazla kullanımı ya da gereksiz kullanımının teknoloji obezitesine yol açtığını vurgulayan Çuhadar, özellikle internetin olumsuz etkilerine fazla maruz kalan çocukların ilerleyen yaşlarda bağımlı olabileceklerine dikkat çekti.

İnternet bağımlılığının sosyal hayatı olumsuz etkilemesinin dışında yaşamsal bir takım sıkıntılara da neden olmaya başladığını aktaran Çuhadar, şöyle konuştu:

“İnternet bağımlılığı sadece akademik başarısızlığın veya sosyal hayatın olumsuz etkilenmesinin dışında yaşamsal sıkıntılara da neden oluyor. Bunu en çok trafikte görüyoruz. Eskiden trafik kazalarının nedenleri arasında en çok alkollü araç kullanma yer alıyordu. Şimdi seyir halindeyken telefon kullanmak, sosyal ağları takip etmek ve bunun gibi nedenlerde yer almaya başladı. İnternet bağımlılığı ölümlerle sonuçlanan kazalara neden olabiliyor.”

Özellikle sosyal ağların faydalı kullanımın yanında genelde zaman geçirmek amacıyla kullanıldığını belirten Çuhadar, bunun da özellikle 16-24 yaş arası gençlerin günlük hayattan kopmalarına, yorgunluğa ve akademik başarısızlığa neden olduğunu vurguladı.

Çuhadar, internet bağımlılığının önlenmesinde ailelere de büyük görev düştüğünü, ebeveynlerin rol model olarak, küçük yaşlarda çocuklarına internetin doğru kullanımını göstermek zorunda olduklarının altını çizdi.

Çuhadar, internet bağımlılığını önlemek için sadece çocuklara ve gençlere, zararlarını anlatmanın yanında bu çocuklara eğitim verecek öğretmenlere de yeterli bilgi ve becerinin kazandırılması için çeşitli eğitimler verdiklerini anlattı.

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla internet bağımlılığının da artmaya başladığını söyleyen Çuhadar, “Yapılan araştırmalarda ülkemizde interneti veya teknolojiyi olumsuz kullananların oranı yüzde 25, internet bağımlılığının oranı ise yüzde 5 civarında. Bu oranlar her geçen yıl artıyor. Çocukları teknolojiden uzak tutmanın mümkün değil. Fakat en azından onlara sosyal becerilerinin, kas yapısının geliştiği, sosyalleştiği yaşlarda akıllı telefonlardan uzak tutmak ya da yoğun kullanımını sınırlamak gerekir.” diye konuştu.

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.