Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü

Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü
12.12.2017
A+
A-

Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD), ekonomideki yüzde 11.1’lik büyümeyi değerlendirdi.

BUSİAD Başkanı Günal Baylan’ın açıklaması şu şekilde;

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın üçüncü çeyreği olan Temmuz – Eylül dönemine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre beklentilerin üzerinde yüzde 11,1’lik bir büyüme kaydetti.

Söz konusu büyümenin karakteristiğine baktığımızda birkaç faktöre dayalı olduğunu görüyoruz. Birincisi geçen yılın aynı dönemine göre oluşan baz etkisi, ikincisi Kredi Garanti Fonunun (KGF) katkısı ve bir diğeri de iç talepteki büyüme. Sürece dış talebin de sınırlı katkısı bulunmakta. Sektörel olarak bakıldığında büyüme değerini hizmet ve inşaat sektörlerinin sürüklediğini görüyoruz. Söz konusu çeyrek büyümesine sanayi de önemli katkı vermiş durumda. Son 4 -5 çeyreğe bakıldığında böylesi bir katkının oluşması sevindirici. Yatırımlar kaleminde de geçmiş çeyreklere nazaran pozitif bir katkı var. Ancak söz konusu yatırımlar kaleminin ne kadarının kamu, ne kadarının özel sektör eliyle olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Bununla birlikte makine teçhizat yatırımlarının yüzde 15 civarında büyümeye katkı verdiğini söyleyebiliriz.

Sürecin sürdürülebilirliğine bakacak olursak, KGF’nin 50 milyar TL’lik kalan kısmının da kullandırılması, 2018 büyümesine de olumlu katkı verebilir. Ancak bu arada cari açığın artması da bir risk olarak karşımızda duruyor. Söz konusu bu büyümeyi çok yüksek enflasyon ortamında gerçekleştirdiğimizi de unutmamız gerekiyor. Enflasyonun düştüğü bir konjonktürde böylesi bir büyümeyi sağlamanın çok daha önemli olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. 2017 yılı son çeyreğinde de yüzde 5 – 5,5 bandında yine güçlü bir büyüme oranı yakalanacağı kanaatindeyiz. 2017 yıl sonu büyüme tahmini de yüzde 6 – 6,5 olarak belirtebiliriz. Türkiye’nin önümüzdeki yıl da pozitif büyümeye devam edeceğini ancak bunu yüzde 4 – 4,5 bandında olacak şekilde daha dengeli yapacağını düşünüyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.