Türkiye çapında teşkilatlanacak…

23.10.2018
A+
A-

Genç Türk Hareketi, temellerini Bursa’dan atıyor.

Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Genç Türkler iradesinin zamanla alt kültüre hapsedilmesini kabullenemeyen bir grup genç, Genç Türk Hareketi’nin teşkilatlanma sürecinin temellerini Bursa’dan atıyor.

Bursa, Genel Merkez olmak üzere tüm Türkiye’de teşkilatlanacak olan Genç Türk Hareketi; toplum, ekonomi, kültür, eğitim, sağlık, çevre, hukuk ve insan hakları çerçevesinde somut politika önerileri oluşturmak ve geliştirmek hedefiyle yola çıkan bir oluşum hareketi olmasıyla dikkati çekiyor.

Oluşturulacak politik önerileri eşitlikçi, özgürlükçü ve katılımcı modellerle kamuoyuna projeler sunmayı amaçlayan Genç Türk Hareketi, demirden dağlara sıkıştığında, dağları eritip destan yazan yüce Türk milletinin tarihi düsturunu referans alıyor.

Siyaset Bilimci Mehmet Emir Aksoy kurucu başkanlığında çalışmalarına başlayan Genç Türk Hareketi  kurucuları arasında Hidayet Sevinç, Muhammet Ali Hamit, Ali Serhat Kalaycı, İlker Çelenk, Onur Turhan, Aytaç Cihan, Banu İzgi ve Cemil Yurtlu yer alırken, Prof. Dr. Osman Karatay öncülüğünde birçok akademisyen de oluşuma fikri anlamda destek verecek.

TÜRKİYE ÇAPINDA TEŞKİLATLANACAK

Bursa, Genel Merkez olmak üzere Türkiye çapında teşkilatlanacak bir yapı oluşturacaklarını belirten Genç Türk Hareketi Kurucu Başkanı Mehmet Emir Aksoy, kendilerini Genç Türkler olarak ifade edeceklerini ifade ederek, ‘’Oluşumumuzun Genel Merkezi Bursa’da olacak. Bursa, Osmanlı’nın ilk başkenti. Manevi bir unsuru olan bir kent olduğu için Bursa’dan başlamayı tercih ettik. Genç Türk Hareketi oluşumunu duyan, Türkiye çapında haberi alan arkadaşlarımız bizimle iletişime geçtiler. Örneğin, Elazığ’dan bir arkadaşımız aradı. ‘Ben Kürt kökenliyim, nasıl olacak. Ben de bu grupta yer almak istiyorum’ dedi. Biz de kendisine bizlerle çalışacağını ve aramıza katacağımızı söyledik. Dedik ki; ‘Kürt neyse, Türk de odur’ dedik. Kardeşlik kanununa uygun bir çerçeve sergileyeceğiz. Kardeşlik hukukuna dayalı bir sistem oluşturmayı planlıyoruz’ şeklinde konuştu.

JÖN TÜRKLER KİMDİ?

Aksoy, tarihsel sürece bakıldığında Cumhuriyeti kuran, dönemin Fransızcası’yla ifade edilen Jön kelimesinin ‘yeni’ anlamına geldiğini, oluşum içerisinde oldukları Genç Türk Hareketi’yle de yeni bir kitlenin, yani yeni Türkler’in geldiğini ifade ederek, ‘’Jön Türkler, bir kitledir ve bu kitle yurt dışında eğitim almıştır. O dönemin medreselerini yeterli bulmamış, peygamber efendimizin ‘İlim Çin’de de olsa gidip alın’ dediği gibi Avrupa’nın en iyi üniversitelerinde okumuşlar ve sonrasında Türkiye’ye döndüklerinde tecrübelerini dönemin Osmanlısına aktarmışlardır. Genç Türk’ler Osmanlı’nın yıkılmaması, yeniden ayağa kalkması mücadelesinde Çanakkale’de 15 yaşlarında şahadet şerbeti içmişler. Cumhuriyetin kuruluşunda Mustafa Kemal’in yanında yer alarak çağdaşlık mücadelesinde bilgilerini aktarmışlardır. Günümüzde kısır politikaları bir yerde bırakıp ülkemiz için ne yapmalıyız sevdasına düşen Genç Türk’ler, Osmanlı’nın başkentinden yola çıkmaya karar verdiler’’ dedi.

FİKİR ÜRETECEĞİZ, TOPLUMLA PAYLAŞACAĞIZ

Genç Türk Hareketi’nin tamamıyla dernekler kanununa tabi olarak şekilleneceğini ifade eden Kurucu Başkan Mehmet Emir Aksoy,  şunları söyledi:

Bursa Genel Merkez olmak üzere tüm Türkiye’de şubeleşmek suretiyle teşkilatlanma sürecini en kısa sürede tamamlayacağız. Fikir üretecek olan Genç Türk Hareketi bünyesinde bir araştırma enstitüsü oluşturacağız. Ayrıca Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ülkeleri arasında üreteceğimiz projelerle köprü kuracağız. Teşkilatlanma içerisinde oluşturacağımız araştırma enstitüsü vasıtasıyla bir sistem kurarak, ülkede yaşanan gelişmelerle ilgili raporlar hazırlayacağız. Bu raporları siyasetçiler ve kamuoyu ile paylaşacağız. Bizler Genç Türkler olarak mevcut siyaset ortamında bir kısır döngü içerisinde olmak istemiyoruz. Bizler oluşumumuzla partiler üstü misyonumuzla fikir üreteceğiz,  Türkiye’nin tüm siyasi partilerine eşit mesafede olacağız. Siyaset yapan değil, siyaset üreten bir kitle olmak istiyoruz.’’

ALT KÜLTÜR OLUŞTU

Genç Türk Hareketi çalışma esasları ile ilgili hukukçu arkadaşlarıyla çalışmaların sürdüğünü ve ayrıntılarını yakın zamanda paylaşacaklarının altını çizen Mehmet Emir Aksoy, ‘’Biz başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çünkü şöyle bir hayalimiz var: Baktığınız zaman Avrupa’nın en çağdaş, en modern hukukunu, anayasasını kurmuşken bakıyorsunuz o dönemin Türk milliyetçilerine ve Osmanlı’nın başka çağrısı yoktu. O dönemde Osmanlı, Fransız İhtilali, Bulgar isyanları, Yunan isyanları ile kendi alanlarına çekilmek zorunda kalmışlardır ve o dönemdeki devlet ideolojisi böylesine bir hukuk oluşturmuşken pantürksit dediğimiz sosyolojik manada ve Türk milliyetçiliği olanlar Cumhuriyet tarihinden sonra ne yazık ki istediğimiz formatta olmamıştır. Bugün Türk milliyetçiliği, alt kültürün ürünü olmuştur. Son dönemde yapılan siyasetin tamamen slogana dayalı, ideolojik anlayışla gerçekler tam anlamıyla topluma gösterilmemiştir. Yıllarca; ‘ırmağının akışına ölürüm Türkiyem’ dedik. Fakat biz bu şarkıyı söyleyenlerin hiç bir hidroelektrik santral projelerinde doğanın talan edilmesine karşı olduklarını göremedik. Biz Genç Türkler toprağın altıyla değil, üstü ile de ilgileneceğiz’’ dedi.

TEPKİ KOYMALIYIZ

‘’Ülkede yaşananlara edebiyat yaparak değil, değerlerini koruyarak tavır koymalıyız’’ şeklinde konuşan Aksoy, ‘’Bugün bakıyorsunuz milliyetçilik anlayışı sergilemek istiyoruz bayrak üzerine, şehit üzerine; fakat bugün Türkiye’nin Akdeniz’de ciddi anlamda bir sorunu var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve karasularında 2 trilyon metreküp Türkiye’nin 500 yılını karşılayacağı doğalgaz vardır. Türk milliyetçileri bu yaşananlara göz yummamalıdır. Genç Türk Hareketi’ni kurmamızdaki en büyük amaç; en küçüğümüzden en büyüğümüze kadar kendimiz ifade etmek istiyoruz. Siyaset çarkları içinde kendimizi ifade edemiyoruz. Esas amacımız, toplumun kendilerini kötü ve yanlış ifade etseler bile saçmalamanın da demokratik bir hak olduğunu düşündürmek. Bu hareketimizle yeni bir akım başlatacağız’’ ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.