Türkiye Barolar Birliği, Bursa’da avukatlara plaket verdi

Türkiye Barolar Birliği, Bursa’da avukatlara plaket verdi
06.03.2020
A+
A-

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Bursa’da meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran avukatlara madalya verdi. Bursa Barosu’nun organizasyonuyla Bursa Akademik Odalar Birliği Oditoryumu’nda düzenlenen madalya törenine TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha Tekin, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol, TBB Başkanı Av. Zafer Köken, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, yönetim kurulu üyeleri, meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran avukatlar ile yakınları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun yaptı. 111 yıllık tarihinin yarısına tanıklık eden üstatlarına seslenirken, Bursa Barosu’nun ülkemizin kurtuluş ve kuruluş mücadelesinde, Sivas Kongresi’nde, puşude-i siyahtan başlayan Kuvay-ı Milliye Mücadelesinde, Türkiye’nin çağdaş devletler seviyesine ulaşması için çıkarılan bütün devrim yasalarında imzası olduğunu söyledi. Altun, “Bursa Barosu’nun kurucu meclisten bugüne kadar başkanları, üyeleri bu ülkeye çok değerli hizmetler verdiler, vermeye de devam edecekler. Bursa Barosu bununla sınırlı kalmadı ülke ve kent gündemine dair söyleyecek çok sözü oldu. Kent hukuku alanında hafızalara nakşedilen kazanımlar elde etti” dedi.

Demokrasi mücadelesi

Bursa Barosu’nun demokrasi ve insan hakları mücadelesi de verdiğini kaydeden Bursa Barosu Başkanı Altun, “Hiç konuşturulmadığı dönemde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı Bursa’da ağırladık. Mücadelesini, hatıralarını bizzat kendisinden dinledik. Siyasi yasaklı olduğu dönemlerde Süleyman Demirel’i, Bülent Ecevit’i Bursa’ya davet etti. Yasaklı olmalarına rağmen onların siyasi tecrübelerinden yararlandı Bursa Barosu… Geçtiğimiz günlerde arşiv taraması yaparken 1950 ve 60’larda Atatürk Anıtı önünde Heykel’de Bursa Barosu’na mensup avukatların yürüyüşünü gördüm ve pankartlara dikkat ettim. Hukuk isteniyordu, hukukun üstünlüğü isteniyordu, adalet isteniyordu, demokrasi isteniyordu. Bugün geldiğimiz noktada bir adım ilerde değil, birkaç adım gerideyiz. Hukuk hiç olmadığı kadar örselendi. Demokrasi hiç olmadığı kadar yara aldı” diye konuştu.

Türk Devletine yakışmadı!

Son zamanlardaki hukuk garabeti kararları sıralayan Altun, şöyle devam etti:
“Daha dün iki gazeteci tutuklandı. Sırf Libya’da öldürülen MİT mensuplarını yazdılar diye. Çok manidardır. Tutuklanan Barış Terkoğlu 9 yıl önce de yargıyı esir almış olan FETÖ unsurları tarafından tutuklanmıştı. Yine gazetecilik yaptığı için tutuklandı. Dönemler değişiyor belki ama hukuka ve hukukçuya, basın özgürlüğüne, demokrasiye bakış açısı maalesef değişmiyor.

İkircikli göçmen politikamız var. 3 milyonu aşkın göçmeni konukseverliğimizle ağırlıyoruz. Çocuklarımız aynı okullara gidiyor. Bu kentte bile 270 bini aşkın resmi kayıtlı Suriyeli sığınmacı var. Ancak devlet zoruyla otobüslere bindirdik Ayvacık, Küçükkuyu veya Ayvalık’tan botlara bindirmeye çalıştık. Yetmedi Yunanistan, Bulgaristan sınırlarına götürüp bıraktık. Bu davranışlar ne BM İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ne de mülteci ve göç hukukuna uygun… Bunların çektiği acıların ve ölen çocukların vebali de omuzlarımızda. Misafirperverliğimizi, maalesef onları bu şekilde göndermeye çalışarak gölgeledik. 150 bin civarında mültecinin bu durumu yüce Türk Milletine ve devlet geleneğine yakışmadı.”

Bursa Müftüsüne tepki

3 Mart’ta Devrim yasalarının kabulünü kutlarken, Bursa Müftüsü’nün sosyal medya paylaşımında, vatan millet düşmanlarının hazır sınırlar açılmışken ülkeyi terketmelerini istediğini hatırlatan Bursa Barosu Başkanı Altun, “Vatan millet düşmanı dedikleri kendisi gibi düşünmeyen, savaş istemeyen, barışı önceleyen yurttaşları kastetmiştir. Türkiye, Cumhuriyet’in kuruluşuna, devrim yasalarına destek veren Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi gibi din adamları da vardı, ne yazık ki Bursa’da kendi yurttaşlarını sınır dışı etmeye çalışan böyleleri de var.

Son zamanlarda resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi biraz daha cesaretlendirmiş olmalı ki kendilerini namaz kıldırmaktan öte gidip ülkenin dış politikasına yön verir oldular. Elbette onlara gereken cevabı ilgili kürsülerden vereceğiz. O makamı bırakana kadar da kendisiyle ve o zihniyette olan bütün müftülerle de mücadele edeceğiz. Bursa Barosu’nun misyonu ve sizlerden aldığımız bayrağın gereği budur diye düşünüyorum” dedi.

Hukukçuyuz, mücadeleciyiz!

Altun’dan sonra kürsüye gelen TBB Genel Sekreteri Sabiha Tekin, “Biz hukukçuyuz, mücadeleciyiz. Birlikte başaracağız. Faruk Erem Hocamızın dediği gibi hukuk insanlıktır. Siz hep insanlığa dokundunuz. Bizlere örnek oldunuz” dedi ve yanına TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol’u davet etti. Şenol da “Sizler ömrünün yarısından fazlasını adalet arayarak geçiren, Atatürk ilkelerine bağlı ve sadık kalan, hukukun üstünlüğünü korumaya çalışan üstünlerin hukukuna değil hukukun üstünlüğüne inanan değerli hukuk savaşçılarısınız. Bizler, avukatlığı sadece bir meslek olarak gören değil, yaşam biçimi olarak gören ve son nefesine kadar hukukçu kalacak insanlarız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından meslekte 60, 50 ve 40 yıllık avukatlara madalyaları, TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha Tekin, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ve TBB Başkanı Başdanışmanı Av. Zafer Köker tarafından verildi. Tören, toplu fotoğraf çekimi ve kokteylle sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.