Türk otomotiv firmalarına Latin Amerika’da yoğun ilgi

Türk otomotiv firmalarına Latin Amerika’da yoğun ilgi
14.07.2018
A+
A-

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Meksika’da düzenlenen dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi fuarlarından olan Automechanika’ya Türk firmaları ile milli katılım gerçekleştirdi. Dünyanın 11 ülkesinden 450 firmanın katıldığı ve 20 bin ziyaretçinin akın ettiği fuarda, Türk firmaları ilgi odağı oldu.

Türkiye’nin Meksika’ya 150 milyon dolar olan otomotiv ihracatını daha da yükseltmeyi planlayan OİB, bu amaçla fuarda özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkilileri ile Türk firmalarını bir araya getirdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Meksika’da düzenlenen uluslararasıotomotiv yan sanayi fuarı olan “INA PAACE Automechanika”ya milli katılım gerçekleştirdi. Başkent Meksiko City’de 11-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen fuara, Türkiye’nin yanı sıra 11 ülkeden 450 firma katıldı.

Toplamda 20 bin metrekare alan üzerine kurulu ve yaklaşık 20 bin profesyonel ziyaretçinin akın ettiği Automechanika Meksika’da, yağ pompası, süspansiyon körüğü, conta takımları, piston ve motor yatağı gibi çok sayıda yan ürünü sergileyen Türk firmaları ilgi odağı oldu. Fuardaki Türk firmaları; Temel Conta, Riw Otomotiv, Yenmak, Aerdiesel ve Pega Otomotiv’den oluştu.

Meksika yan sanayinde büyük potansiyele sahip  

OİB Yönetim Kurulu Üyeleri Şerife Eren ve Yüksel Öztürk’ün de katıldığı fuara, Meksika Büyükelçisi Tahsin Timur Söylemez ve Meksika Büyükelçiliği Ekonomi  Müşaviri Ali Yüksel Mert de ziyarette bulundu.  Türkiye’nin Meksika’ya 150 milyon dolar olan otomotiv ihracatını daha da yükseltmeyi planlayan OİB, bu amaçla fuarda özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkilileri ile Türk firmalarını bir araya getirdi.

Latin Amerika’nın 1. dünyanın 7. en büyük motorlu araç üreticisi olan Meksika, yaklaşık 130 milyonluk nüfusuyla otomotiv sektöründe önemli bir pazar konumunda bulunuyor. Otomotiv yan sanayi alanında yüksek ithalata sahip Meksika, bu özelliği ile Türk firmaları için büyük bir potansiyel barındırıyor.

Türkiye de özellikle son yıllarda Meksika’ya yönelik ihracatında çift haneli olmak üzere başarılı bir artış grafiği sergiliyor. Latin Amerika ülkesine yönelik Türk otomotiv ihracatında otomotiv yan sanayinin payı azalırken, ana sanayi ise temel ihraç ürünleri haline geldi. Meksika’ya Türk binek otomobiller ihracatı ise büyük bir sıçrama gösterdi.

Ayrıca Meksika’nın ana sanayinde Türkiye’den yaptığı ithalata uyguladığı gümrük vergiler oldukça yüksek durumda iken, diğer taraftan Türk yan sanayi ihracatçıları pek çok üründe Meksika’ya gümrük vergisiz ya da çok düşük gümrük vergileri ile ulaşma imkanına sahip bulunuyor.

Meksika otomotiv endüstrisi için görünürdeki en büyük tehlikeyi ise ABD’de Trump başkanlığı ile birlikte Meksika’ya yönelik yatırımların önünün kesilmesi ve bazı üreticilerin üretimlerini tamamen ABD’ye kaydırması ihtimali oluşturuyor. Bu nedenle 2023 yılında 5 milyon adetlik bir üretime ulaşacağı öngörülen Meksika’nın, bu rakamlara ulaşmasının ABD’deki son gelişmeler neticesinde tehlikeye girdiği belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.