‘Trafikte artan kazalara karşı cezalar kadar eğitim de şart’

23.10.2018
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda, trafik cezalarını artıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edilmesini değerlendiren Özbay Eğitim Kurumları Genel Müdürü Simge Kaya, “Türkiye’de her yıl artan trafik kazalarına karşı güvenli bir trafik için yasa teklifinin kabul edilmesini olumlu buluyoruz. Bunun yanında trafik ile ilgili eğitimlerin, yapılacak denetim ve sürdürülebilir uygulamaların da en az çıkarılan mevzuat kadar hayati öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Türkiye genelinde her geçen yıl artan trafik kazalarına dikkat çeken Özbay Eğitim Kurumları Genel Müdürü Simge Kaya, sadece Ağustos ayında yaşanan trafik kazalarında 40 bin 881 kaza olduğunu, bu kazalar sonucunda 316 ölüm ve 19 bin 494 yaralanma olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de yasalaşan Karayolları Trafik Kanunu’ndaki cezalar ile sürücülerin trafikte dikkatli olmasının amaçlandığını söyledi.

TBMM’de çıkarılan Karayolları Trafik Kanununa göre; son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde kırmızı ışık kuralını 3 kez ihlal ettiği saptananların sürücü belgelerine 30 gün süreyle el konulacak.

Aynı yıl içinde kırmızı ışık kuralını ikinci kez 3 defa ihlal edenlerin sürücü belgelerine 45, 3 ya da daha fazla kez 3 defa ihlal ettiği saptananların sürücü belgelerine ise 60 gün süreyle el konulacak. Aynı yıl içinde 2 ya da daha fazla kez sürücü belgesi alınanlar geri almak için Psiko-Teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek.

Trafik kazalarının oluşmasını engellemede cezaların yaptırım gücü olduğu kadar ciddi bir eğitimin de önemli olduğunu söyleyen Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Trafikte her gün karşılaştığımız ama trafik işaretlerine uymayan, evrensel hale gelmiş trafik kurallarını bilmeyen ya da bildiği halde uygulamayan, emniyet şeridini ihlal eden gibi birçok kuralı hiçe sayan sürücülerin varlığı her bir vatandaşın can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple; trafik güvenliğinin sağlanması için iyi bir eğitim şarttır. Ancak öğrenilen bilgilerin uygulanması ve denetimi de en az alınan eğitim kadar önemlidir. Psiko- Teknik Değerlendirme; Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bu değerlendirmede kişi, bilgisayar ortamında psikolog eşliğinde yaklaşık 1,5 saat teste tabi tutulur. Test sonucu, Psikiyatr Doktor tarafından başarılı olarak onaylandıktan ve geri alma süresi dolduktan sonra kişiler ehliyetini geri alabilirler. 2009 yılından bu yana Özbay Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi olarak Bursalılara hizmet vermekteyiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.