TİM ve TEB, Türkiye’nin en iyi girişimcilerini buluşturdu

12.10.2018
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığında, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla bu yıl ilk kez Türkiye’nin Girişimcileri Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törende Türkiye’nin girişimcilik, teknoloji ve ihracat alanlarında gelişimine katkı vermek amacıyla hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evleri’nden 10 başarılı girişimci ödüllendirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığında Türkiye’nin girişimcilik, teknoloji ve ihracat alanlarında gelişimine katkı vermek amacıyla hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evleri’nin başarılı girişimcileri ödüllendirildi. T.C. Ticaret Bakanlığı’nın himayelerinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Türkiye’nin Girişimcileri Ödül Töreni’ne Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminden 500’ü aşkın katılım gerçekleşti. Gecenin açılış konuşmalarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici gerçekleştirirken, TİM-TEB Girişim Evleri’nden 10 başarılı girişimci ödüle layık görüldü. Ayrıca, İyilik Kolyeleri ile sosyal girişimcilik alanında Ayşe Arman ve Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği Başkanı Ali Erkin; İlham Veren Girişimciler Ödülünü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ise Ekosisteme Değer Katanlar Özel Ödülünü aldı.

Gecede konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, başta kadın girişimciler olmak üzere girişimciliğe çok önem verdiğini belirterek, “Türkiye’nin 21. Yüzyılda müreffeh geleceğini, Türkiye’nin girişimcilik kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik bir ekonominin yüklemidir. Yüklem olmadan cümle kuramazsınız. Yeni ürünler, yeni iş yapma teknikler ve yenilikçi fikirler girişicilerin eseridir. Girişimci zihinler bir ülkenin zenginleridir. Bu girişimci fikirleri harekete geçirecek tüm yaratıcı fikirleri desteklemeli, yüreklendirmeli ve girişimci zihinler için gerekli ekosistemi yaratmak için her türlü çabayı birlikte göstermeliyiz. Bu nedenle TİM ve TEB’in hayata geçirdiği ve bugün 10 ilimizde faaliyet gösteren Girişim Evleri’ni Bakanlık olarak çok önemsiyor ve destekliyoruz” dedi.

 “Girişim Evleri’nde 650’den fazla girişimci yetişti”

TİM Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada 2018 Küresel Girişimcilik Endeksi’ne göre Türkiye’nin 137 ülke arasında 37. sırada yer aldığını, “start-up yetenekleri” ve “yenilikçilik”te ise çok daha üst sıralarda olduğunu söyledi. 2015 yılında TEB ile yola çıkarak Türkiye’nin geleceğine ışık tutan girişimcilere katkı sağlayacak TİM-TEB Girişim Evleri’ni açmaya başladıklarını belirten Gülle, bugüne kadar 650’den fazla girişimci yetiştirdiklerini vurguladı.

TİM-TEB Girişim Evleri bünyesinde yer alan girişimcilerin geçtiğimiz yıl 330 milyon TL ciroya ulaştığını, ihracatlarının ise her geçen gün katlanarak arttığını belirten Gülle, girişimcilerin bir çok teknolojik gelişmeyi başarıyla tamamladığını vurguladı. Bir girişimcinin, yapay zeka teknolojisi ile geliştirdiği akıllı enerji yönetim sistemi ile karbon emisyonlarını 500 bin ton azalttığını, bir başka girişimcinin, demiryolu, rüzgar tribünü, denizcilik gibi alanlarda yapay zeka ve bulut tabanlı bir yazılım ile arıza erken uyarı sistemleri geliştirdiğini, bir diğer girişimcisinin ise kronik açık yaraların hızlı ve etkin tedavisini sağlayan bir yara örtüsü geliştirdiğini söyledi.

TİM Başkanı Gülle, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ı ilk kez ziyaret ettiklerinde kendilerine verdiği ilk talimatın “Girişimcilik üzerine gerçekleştirdiğiniz çalışmaları artırın, yeni girişimcilik projeleri hayata geçirin” olduğunu söylerken, TİM’in bu yönde yaptığı çalışmalara yenilerini ekleyeceğini ve yeni nesle, “iyi bir iş bulma hedefini” değil, “iyi bir fikir ile iş kurma hedefini” göstereceklerini vurguladı.

TİM ile işbirliğimizle girişimcilere desteğimizi artırarak sürdürmekteyiz”

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise yaptığı konuşmada; “Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan bir kelime var; o da girişimcilik” diyerek şunları söyledi: “Girişimciliğin önümüzdeki dönemde en önemli kelimelerden biri olacağını düşünüyorum. Türkiye’yi bulunduğu yerden daha da ileriye taşıyacak olan girişimcilik ruhu ve anlayışıdır.” Türkiye’nin inovasyonda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Leblebici, “Bugün Türkiye ürettiği askeri ve tıp teknolojileriyle, girişimcileriyle ve ihracatçılarıyla dünyada önemli bir konumdadır. Ve bu alanda ayak sesleri gümbür gümbür duyulan bir ülkedir. Bizim girişimcilik ruhumuzu koruyarak ve girişimciliği destekleyerek bu ekosistemi daha ileri taşımamız lazım” dedi.

Konuşmasında, girişimcilik ekosisteminin gelişmesi yönünde TİM ile gerçekleştirdikleri iş birliğinden gurur duyduklarını belirten Leblebici şöyle devam etti: “TİM ile yaptığımız işbirliği ile Türkiye’de girişimciliği doğudan batıya, kuzeyden güneye çok sayıda ilde girişim evi açarak ve girişimcileri bir araya getirerek geliştirmeye çalışıyoruz. Ekosistemi geliştirmek bizim için çok önemli. Biz bu anlamda Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin en büyük bankasıyız. Girişimcilik zordur, sabır gerektirir. Sabır gerektirdiği kadar da destek gerektirir. Biz TİM ile işbirliğimizle girişimcilere bu desteği vermek için çalışmalarımızı artırarak sürdürmekteyiz. Çünkü ülkemizin daha da ileriye gitmesi, daha rekabetçi olması girişimcilerle mümkündür.‘’

Türkiye’nin En Başarılı 10 Girişimcisi

Gecede Türkiye’nin en başarılı 10 girişimcisi, ödüllerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici’den aldılar.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen girişimcisi ödülünü Delphisonic,

En yüksek ihracata ulaşan girişimci ödülünü REM People,

En fazla ülkeye ihracat yapan girişimci ödülünü Miops,

En fazla yatırım alan girişimci ödülünü Segmentify,

En motive edici başarı hikâyesi ödülünü Dermis Pharma,

Uçtan uca girişimcilik ödülünü Indisera,

Anka Kuşu-küllerinden doğanlar ödülünü Scotty,

İlk göz ağrısı ödülünü Gastroclub,

Çevreye en duyarlı girişim ödülünü Reengen,

En başarılı kadın girişimci ödülünü Artge aldı.

İlham veren girişimciler ödülü Yazar Ayşe Arman ve Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin’e verilirken, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine yaptıkları katkılardan dolayı İTÜ ve ODTÜ’ye özel ödül takdim edildi. İTÜ’nün ödülünü İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ODTÜ’nün ödülünü ise ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil aldı.

ÖDÜL ALAN GİRİŞİMCİLER

  • En hızlı büyüyen girişim/ Delphisonic: Demiryolu, rüzgar türbini, denizcilik, havacılık, petrol ve endüstriyel üretim sistemleri için yapay zeka ve bulut tabanlı arıza erken uyarı yazılım çözümleri geliştirdi. İlk ihracatını İsviçre Demir Yolları’na yaparak, 10 milyon $ değerlemeyle globale açılma yolunda ilk yatırımını aldı.
  • En Yüksek İhracata Ulaşan Girişim/ Rem People: REM People; sahadan ve satış noktalarından (POS) veri toplanması, toplanan verilerin analiz edilmesi ve bu verilerin firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel olarak tasarlanmış raporlama ara yüzleri aracılığı ile sunulması aşamalarının tamamında en yenilikçi teknolojilerden faydalanmaktadır. 12’den fazla ülkeye ihracat yaparak uluslararası pazarda büyümeye devam ediyor.
  • En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Girişim/ Miops: MIOPS, fotoğrafçılık ve video sektöründeki kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen bir Türk Ar-Ge markasıdır. 2014 yılında ilk projeleri MIOPS Smart ile Kickstarter ile dünya çapında adını duyuran girişim bu proje ile gerekli destek miktarını toplamış, ikinci projeleri MIOPS Mobile için ise yine 2016 yılında Kickstarter’da yer alan firma gerekli fon hedefini ilk iki günde geride bırakarak ihtiyacının 4 katı ile fonlanmıştır.
  • En fazla yatırım alan girişim/ Segmentify: Perakendecilerin her online ziyaretçiye benzersiz bir alışveriş deneyimi sunmalarını sağlayan e-ticaret kişiselleştirme platformu Segmentify, yurtiçi ve yurtdışında şubeleşmeye devam ederken Forbes Dergisi tarafından Makine Öğrenmesi yapan en iyi 25 girişimciden biri oldu.
  • En Motive Edici Başarı Hikayesi/ Dermis Pharma: TİM TEB Girişim Evi’nin 10 ile yayılmış yapısı içinde İstanbul dışında oluşmuş başarı hikayelerinden birisi olan Dermis Pharma firması kronik açık yaraların hızlı ve etkili tedavisini sağlayan ve derinin doğal bileşenlerinden oluşan bir ‘Dermalix’ yara örtüsü geliştirmiştir. Ocak 2019’da seri üretime başlıyor.
  • Uçtan Uca Girişimcimiz/ Indisera: TİM-TEB Girişim Evi’nin fikir aşamasındaki programları ile girişimciliğe başlayan İndisera firması bugün ticarileşmiş bir start up haline gelmiştir. Ajanslar ile küçük ve orta ölçekli firmalara yönelik olarak tasarlanan SEO ve içerik pazarlama platformu Indisera; arama motorları bazında yaptığı optimizasyonları yapay zeka ile güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda; firmalar için rekabet fırsatı yaratan anahtar kelimeleri bulmayı sağlayan analizler gerçekleştirirken; firmaların aranma oranlarını yükseltmeye yarayan anahtar kelime seçeneklerini genişletmektedir.
  • Anka Kuşları-Küllerinden Doğanlar/Scotty: Daha önceki girişimcilik deneyimlerinde başarıya ulaşamamış girişimcilerin başarıya ulaşmak için sürekli mücadele etmesini vurgulayan grupta Scotty ödül almıştır. Motosiklet sürücüleri ile İstanbul’un trafik derdini çözmeyi ve hızlı bir ulaşım seçeneği sunmayı amaçlayan Scotty; yemek siparişi sektörüne de girdi. Firma, tohum yatırım öncesinde 75 bin dolar, tohum yatırım turunda ise 500 bin dolar yatırım aldı.
  • İlk Göz Ağrısı/ Gastroclub:Türkiye’nin en seçkin restoran ağını sisteminde taşıyan ve üyelerine bu doğrultuda ağındaki üye iş yerleri üzerinden indirim sağlayan girişim Gastroclub; 5 yılda 30 bin üyesine 700 restoranda 12 milyon TL’ye varan indirim sağlamıştır.
  • Çevreye En Duyarlı Girişim/ Reengen: Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere 3.000’in üzerinde tesis, Reengen’in 360˚ dijital enerji yönetimi sunarak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamalarına aracılık eden Enerji IoT platformunu kullanıyor.
  • En Başarılı Kadın Girişimci/ Artge: Firma, yüz-örüntü-imge tanıma, ileri görüntü ve sinyal işleme gibi konularda %100 yerli çözümler üreten “FaceCapt Yüz Tanıma Sistemi” ile Türkiye’deki önde gelen savunma sanayii ve bankacılık sektörü firmalarında büyük hacimli işlere imza attı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.