Ticaret Bakanı Pekcan: 81 İlde İhracata İlk Adım Programı başlıyor

Ticaret Bakanı Pekcan: 81 İlde İhracata İlk Adım Programı başlıyor
12.11.2020
A+
A-

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “81 İlde İhracata İlk Adım Programı ile ihracat tabanımızı genişletmek için yeni bir atılım gerçekleştiriyoruz. ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tüm çalışma ve projelerimizi tamamlayan bir biçimde doğrudan sahaya inerek firma bazında işleyecek bir program olan 81 İlde İhracata İlk Adım Programımızı başlatıyoruz.” dedi.

Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen 81 İlde İhracata İlk Adım Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, başlattıkları bu programın çok özel olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin ihracatını geliştirmek, artırmak, ülke sathına yaymak için bakanlık olarak yerele, temele indiklerini söyledi.

Programın adından da anlaşılacağı üzere 81 ilde henüz ihracat yapmamış ama ihracat potansiyeli olan firmalara ilk ihracatlarını yapmaları için ilk adımı atmalarında yanlarında olacaklarını ve onlarla birlikte çalışacaklarını ifade eden Bakan Pekcan, “Anadolu’nun tamamına, 81 ile yaygınlaşan niteliği ile bu programımız belki de ekonomi tarihinde uygulanmış en anlamlı ihracat seferberliği programı olacak. Bunu böyle değerlendiriyoruz ve bütün ülkeye ve ihracatımıza etki etmesini bekliyoruz. İhracatımızı tabana yaymak her zaman bakanlığımızın önceliklerinden biri olmuştur. İhracata ilk adımını atmaya hazırlanan firmalarımız kadar bizler de heyecanlı ve gururluyuz.” diye konuştu.

“Ekim ayında ihracatçı sayımız geçen seneye göre yüzde 5,8 artışla 43 bini aşmıştır”

Pekcan, 2019 yılında sanayi sektöründe faaliyet gösteren 403 bin firmanın sadece yüzde 8,7’sinin ihracat yaptığını aktararak, sanayi sektörü gibi ekonominin kalbi olan bir sektörde ihracat yapan firma oranının düşük olmasının kendilerini detaylı çalışma yapmaya ittiğini dile getirdi.

Sanayi sektörü ihracatının yüzde 70’inin 250’den çok çalışana sahip büyük ölçekli firmalar tarafından yapıldığı ve 10 ve daha az çalışanı olan mikro işletmelerin sanayi ürünleri ihracatından yüzde 4 pay aldığını anlatan Bakan Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette ihracatı tabana yayma hedeflerimiz doğrultusunda 2018 yılından itibaren ihracatçı sayımızda ciddi artış kaydedilmekte. 2018 yılında ilk kez ihracatçı sayımız ithalatçı sayımızı geçmiştir. Ekim ayında ihracatçı sayımız geçen seneye göre yüzde 5,8 artışla 43 bini aşmıştır. Ülkemizin geniş nüfusunu ve büyük üretim kapasitesini de göz önünde bulundurarak, ihracatı mümkün olduğunca geniş bir tabana yayabilmek, ihracat potansiyeli olan tüm firmalarımızı ihracatçı yapabilmeyi amaçlıyoruz. Bugün tanıtımını yaptığımız bu büyük program ile ihracat tabanımızı genişletmek, ihracatçı olmayan firmalarımızı ihracatçı yapmak için yeni bir atılım gerçekleştiriyoruz. Firmalarımızın ilk ihracatlarını yapmalarını, bununla birlikte sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyoruz.”

Pekcan, bugüne kadar Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri pek çok projenin doğrudan veya dolaylı olarak ihracatı tabana yayma hedefiyle uyumlu projeler olduğunu vurgulayarak, “Mart ayında Sanal Ticaret Akademimizi devreye aldık. Ticaret Akademimizde dış ticaret başta olmak üzere iç ticaret ve girişimcilik eğitimleri de verdik. Bu eğitimlerden bugüne kadar 22 binden fazla kullanıcı yararlandı.” dedi.

“Ticaret ve ihracatın yapılması artık Türkiye’de çok daha kolay hale geldi”

Bakan Pekcan, bakanlığın firmalara sunduğu ihracat desteklerini kullanıcı dostu ve özet bir şekilde sunan “kolaydestek.gov.tr”yi, hizmet sektöründe verdikleri destekleri de dahil ederek, devreye aldıklarını ve 350 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını kaydetti.

Bakanlığın desteklerini destek yönetim sistemi programı dahilinde dijital ortama aldıkları, artık bakanlığın ihracat devlet desteklerinden yararlanmak isteyen her kişiye evinden, ofisinden, bakanlığa uğramadan, online başvuru yapıp, süreci takip edip sonuçlandırabilecek durumda olduğunu belirten Pekcan, şunları kaydetti:

“Ağustos ayında ise ihracatçılarımıza yönelik Kolay İhracat Platformunu devreye almış bulunuyoruz. Bu projemizde de Akıllı İhracat Robotunu devreye aldık. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi geniş teknolojik imkanları da kullanarak alt yapısıyla bütün ihracatçılarımıza ürün ve sektör bazında pazar önerileri sunuyoruz. İkinci fazını da en kısa zamanda tamamlayıp o pazarlardaki ithalatçıları da sizlerle paylaşacağız. İhracata başlangıç aşamasından ihracatın tamamlanması sürecine kadar ihtiyacınız olan her türlü teknik bilgi, mevzuat bilgisi ve müşavirlerimizden aldığımız anlık saha bilgileri de Kolay İhracat Platformu’nda sizlerle paylaşıyoruz. Platform sadece 2 ayda 70 bine yakın kişi ve firmaya yol gösterdi.

Keza eticaret.gov.tr adresinden erişilebilen E-Ticaret Bilgi Platformunda yer alan eğitimlerden 42 bin kişi faydalandı. Export Akademi ve Kadın Girişimci Network programlarımız kapsamında ise bugüne kadar 4 bin 200’ün üzerinde girişimci ve girişimci adayına eğitim, mentorlük ve network desteği sağlandı. Tüm bunlar, dış ticaretimizle ilgili teknik farkındalık yaratmak ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik faaliyetler oldu. Ülkemizde dijitalleşmenin ticaretin etkinleştirilmesinde pek çok projeyi de tamamladık. Bu projeler sayesinde ticaret ve ihracatın yapılması artık Türkiye’de çok daha kolay hale geldi.”

“81 İlde İhracata İlk Adım Programı’mızı başlatıyoruz”

Bakan Pekcan, firmalara sağladıkları 40’ın üzerinde dijital hizmetle bilgiyi sunma şeklinde ciddi bir atılım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Devreye aldıkları bu projelerle ihracatçılara ve ihracat hedefi olan girişimcilere sundukları hizmetin kalitesine ve kapsamına ciddi şekilde ivme kazandırdıkları ifade eden Pekcan, şunları kaydetti:

“Bugün ise tüm bu çalışma ve projelerimizi tamamlayan bir biçimde doğrudan sahaya inerek firma bazında işleyecek bir program olan 81 İlde İhracata İlk Adım Programı’mızı başlatıyoruz. 81 İlde İhracata İlk Adım Programı’mız sayesinde tüm enerjimizle atılımı sahaya taşıyoruz. Firmalarımıza bilgiyi sunmanın ötesine geçerek üreticilerimizle yan yana, el birliğiyle onları ihracata hazırlayacağız. Bu projemiz firmaya özel olarak hazırlanacak. Firmaya özel danışmanlık hizmeti vereceğiz.

Her firmanın ihtiyacını tek tek ortaya koyarak sürekli bir etkileşim içerisinde ihracatçı olmalarını sağlayacağız. Her ilimizdeki paydaşlarımızla güçlü bir iş birliği içerisinde firmalarımıza özel çalışma planları oluşturduk. Firmalarımızla tek tek görüşerek ihtiyaçlarını tespit ediyor ve ihracat yapmalarının önündeki engelleri aşmalarına yardım edecek, onlara mentorluk yapacak en doğru kişileri belirliyoruz. Belirlenen rehberler, 6 ay boyunca aralıksız bir şekilde firmalarımız ile etkileşim halinde olacaklar ve firmalarımız ile ihracatın kapılarını birlikte açacaklar.”

“6 ay süre sonunda en iyi mentor ve firma ödülü vereceğiz”

Bakan Pekcan, program hazırlıkları kapsamında, bu işi başarıyla uygulayan kamu modellerine sahip ABD, İngiltere ve İrlanda başta olmak üzere ülke örneklerini de incelediklerini aktardı.

Genel olarak, bu programlarda bir mentor havuzu oluşturulması ve firmaların bu programlara başvurarak mentor seçimi yapması şeklinde ilerlediğini anlatan Pekcan, “Biz bütün bu ülke örneklerinin iyi uygulamalarını kendi projemizde harmanladık. Biz firmaların ihracatçı olarak başvurmalarını beklemiyoruz, biz firmalarımızı kapasite raporlarından, sosyal sigortalardan, üretim teknolojilerinden tespit ediyoruz. Çoğu firmamızın tespit edildiğinden haberi bile yok. Tek tek bu firmalarla görüşerek onları programa dahil edeceğiz.” diye konuştu.

Dünyada iyi örnekleri incelerken bu programların en beğendikleri yönlerini programa dahil ettiklerini belirten Pekcan, “Mesela, ABD’deki gibi bir mentore sınırlı sayıda firma vereceğiz, o firma ile mentorun daha sıkı çalışmasını sağlayacağız. İrlanda örneğinde olduğu gibi minimum mentorluk seansları süreleri var, biz de haftalık seans sürelerini tespit ettik. İngiltere örneğinde en iyi mentor ve firma eşleşmesini dikkate alıp, 6 ay süre sonunda en iyi mentor ve firma ödülü vereceğiz.” dedi.

“Proje 6 aydır pandemi nedeniyle beklemede”

Bu önemli programı kamuoyuna ilk kez açıkladıklarını belirten Pekcan, projeyi uzun süredir olgunlaştırdıklarını, 6 aydır pandemi nedeniyle beklemede kaldıklarını söyledi.

Pekcan, “Şu anda 40 ilde gerçekleştirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde de 81 ilimizde tamamlayacağımız çalışmalarla ihracat yapma potansiyeli olduğu halde gerçekleştiremeyen firmalarımızı tek tek tespit ettik. 40 ilde potansiyel ihracatçı olacak 7 bin 277 firmamızı tespit ettik. Bunlar ihracata uygun üretim yapıp üretim kapasitelerine sahip oldukları halde ihracat yapamayan firmalarımız…” diye konuştu.

“5 ilimizde 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik”

Firmaların özelliklerini bütüncül yaklaşımla incelediklerini aktaran Pekcan, ardından firmalarla konuşarak ihtiyaçları analiz ettiklerini anlattı.

Bu kadar kapsamlı bir programı uygulamak için 5 pilot il belirlediklerini ifade eden Pekcan, “Adana, Kahramanmaraş, Konya, Manisa ve Samsun’dan başlıyoruz ama hedefimiz 81 ile bu programı taşımak. Bu 5 ilimizde kapasite raporuna haiz 6 bin 882 firmamız mevcut. Bunların içinden 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik. Programı daha geniş bir kitleye yaymadan önce mümkün olan en iyi yapıya kavuşturmak amacıyla 5 ilde uygulamalarımızı sürdüreceğiz ve 5’inci ayın sonundaki değerlendirmelerimizle bu 40 ilde… Daha sonra şu anda biz 70 ilin çalışmasını da esasen hazırladık. Sonra 70, sonra da 81 ilde en başarılı program tasarımını ortaya koymuş olacağız.” diye konuştu.

Programın temellerini başarılı bir şekilde attıktan sonra paydaşlarla birlikte tüm Türkiye’yi kapsama alanına alacaklarını aktaran Pekcan, “40 ilimizde kapasite raporu olan 16 bin 570 firmamız mevcut ve bunların arasında 7 bin 277 firmanın ihracat yapma potansiyeli olduğu halde ihracat yapmadığını tespit ettik. Şu an itibarıyla çalışmanın ikinci aşamasında 70 il için potansiyel ihracatçı pozisyonunda olan 11 bin 444 firmamızı tespit ettik. Analizlerini de tamamlamış bulunuyoruz. 81 il için de analizlerimizi süratle tamamlayacağız.” dedi.

“Onların ihtiyaçlarına uygun yol haritalarını tespit etmiş olacağız”

Ruhsar Pekcan, firmaların üretim ve ihracat kapasitelerini gözlemlediklerini, 40 ilde üretim yapan firmaların üretimlerini teknolojik olarak 4 sınıfta gruplandırdıklarını bildirdi.

Yüksek teknolojili ürün üreten firmaların pilot uygulamada yer almasını sağlayacaklarını aktaran Pekcan, 81 İlde İhracata İlk Adım programının aşamalarına değinirken, şunları kaydetti:

“Programımızın veri kriterlerine uyan firma seçiminden başlayacağız. Sonrasında her firmayla birebir ihtiyaç analizleri yapacağız. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da firma ihtiyaçlarına uygun mentorları tespit edeceğiz. 6 ay sonunda programı değerlendirerek 81 ildeki firmalarımız için onların ihtiyaçlarına uygun yol haritalarını tespit etmiş olacağız.

Pilot uygulamaya dahil olacak firmalarımızı belirlerken, hangi kriterlerle bu tespiti yaptığımızı paylaşmak isterim. Tüm firmalarımızı temsil eden bir dağılıma sahip olması için ciddi bir çalışma yürüttük. Firmalarımızın çalışan sayısı, ürettikleri ürünlerin teknoloji sınıflaması, sektörleri, bulundukları il gibi kriterleri ortaya koyduk ve bu sayede 81 ile yayıldığında bu projemizi belirli bir sistematik halinde ilerletmiş olacağız.”

“Firmalarımızı mentorlarıyla eşleştirerek programa başlıyoruz”

Ticaret Bakanı Pekcan, programa dahil olacak firmaların seçimi tamamlandıktan sonra firmaların ihracat yapmasının önündeki engellerin belirleneceğini, geliştirmeye açık alanların tespit edileceğini ve firmanın programdan beklentisinin belirleneceğini, bu şekilde ihtiyaç analizi aşamasını tamamlayacaklarını anlattı.

İhtiyaç analizi çerçevesinde en doğru mentor-firma eşleşmesinin sağlanması için gerekli tüm çıktılara sahip olacaklarını belirten Pekcan, bu programı bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan ayıran en önemli özelliğin, her firmaya tek tek dokunarak özel ihtiyaçlarını analiz etmek olduğunu söyledi.

Programda, bugüne kadar verdikleri genel ve kapsamlı eğitimlerin dışında artık her bir firmayla birebir çalışarak mesafe katedileceğini aktaran Pekcan, şöyle konuştu:

“Firmalarımızla yaptığımız birebir görüşmelerle firmalara uygun özel mentor havuzu oluşturuyoruz ve firmalarımızı mentorlarıyla eşleştirerek programa başlıyoruz. Mentorlarımızın gerekli bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olduklarından emin olacağız ve günün sonunda programın başarısını etkileyen belki en önemli kriter, alanında uzman doğru kişilerle çalışarak onun uzmanlık alanında ihtiyaç hisseden firmamızı bir araya getirmek olacak. Program kapsamında mentorlarımız 6 ay boyunca her hafta en az 4 saat kesintisiz olarak firmamızla beraber çalışacak. Sürekli bir etkileşim halinde olacaklar ve engelleri tek tek aşacaklar. Bu görüşmelerin yüzde 50’sini yüz yüze, yüzde 50’sini de çevrim içi olarak planlıyoruz. Tabii pandemi koşulları elverdiği ölçüde… Ama projemizi daha da fazla geciktirmek istemiyoruz.”

“Sigorta alıcı analiz ücretlerinden muafiyet tanıyacağız”

Ruhsar Pekcan, aynı işletmenin birden fazla mentordan yararlanabileceğini, programın izlenebilirliğini sağlamak amacıyla mentor ve firmaların aylık olarak gelişmeleri raporlayacağını söyledi.

Programa katılan firmaların Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu bütün fırsatlardan yararlanabileceğini ifade eden Pekcan, dünya genelindeki ticaret müşavirlerine de ulaşma imkanı bulacaklarını kaydetti.

Pekcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Programa katılan firmalar Bakanlığımız uzmanlarından birebir destek alarak kendilerine özel hazırlanacak olan ‘kimlik yönlendirme kartlarıyla’ hedef ülkelere ilişkin bilgiler alabilecek. Bu ‘kimlik yönlendirme kartlarında’ firmalarımıza ürünleri için en doğru pazar paylaşımları yapılacak. Belki Kolay İhracat Platformu’nun 2. aşamasını da bu sene içinde tamamlayarak onlara müşteri listesi bile paylaşabiliyor olacağız.

Ayrıca, Bakanlığımızın dijital platformlarını en etkin şekilde kullanmaları için yol gösteriyor olacağız. Bunların yanı sıra pilot uygulamaya katılan firmalarımıza Eximbank tarafından da özel desteklerimiz olacak. Öncelikle bu projeye özel Eximbank’ta özel müşteri temsilciliği oluşturulacak. Kredi ve sigorta ürünlerine yönelik başvurularında bu proje kapsamındaki firmalarımıza öncelik tanıyacağız. Sigorta alıcı analiz ücretlerinden muafiyet tanıyacağız. Sigorta tazminat başvurularında önceliklendireceğiz, kur riski yönetimine yönelik Eximbank ürünlerinde öncelik tanıyacağız. Bu kolaylıkların bu firmalarımıza ihracata ilk adımda yol gösterici olacağına inanıyoruz.”

“Program, ihracatta usta-çırak ilişkisini canlandıracak”

Ticaret Bakanı Pekcan, programın 5’inci ayında tüm deneyimlerini paylaşmak üzere tüm mentor ve firmaları bir araya getireceklerini, bu sayede programın güçlü ve zayıf yönlerini tespit edeceklerini bildirdi.

Programın sonunda firmaların ihracata başlayıp başlamadıkları, ihracat yaptıkları ülke, ihracat yaptıkları firma ve ürün sayısı incelenerek en başarılı firma ve mentor eşleşmesine ödül vereceklerini aktaran Pekcan, şöyle konuştu:

“81 İlde İhracata İlk Adım programı, ihracatta usta-çırak ilişkisini canlandıracak. İhracat tecrübeleri firmalarımız arasında yayılacak. Mentorlarımız, firmalarımıza ihracat yolculuklarında ışık tutacak ve inanıyoruz ki Anadolu’nun 81 ilinde bu potansiyeli olan firmalarımızın ihracat atakları diğer firmalarımızı da motive ediyor olacak. Onlar da bu portföyün içine girebiliyor olacaklar. Kapasitelerini bu yönde geliştireceklerine inanıyoruz. 5 ili kapsayan pilot uygulamayı bir an önce başarıyla bitirip 81 ilimizde yolumuza devam etmek hedefindeyiz.

İhracatta tecrübeden daha güvenli bir kaynak yok. Yereldeki firmalarımızla birebir çalışarak, onların ihtiyaçlarını birebir çözümleyerek, onlara yetkinlik desteğinde bulunarak ihracat ailemize Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde yepyeni üyeler kazandırmış olacağız. İhracat ailemizi genişletmiş olacağız. Türkiye ihracatla büyümeye devam edecek. İhracatımızda yerli ve katma değerli ürün üretimini her geçen gün artırmak için çalışıyoruz. Aynı zamanda ihracatımızda orta ve yüksek teknoloji payını artırmak için de her geçen gün çalışıyoruz. İhracat ailemize yeni üyeler kazandırmak için bu hedeflerimiz doğrultusunda elimiz oldukça güçlenecek.”

Firmaların ufkunu açmak için yola çıkıldı

Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak 81 ilden henüz ihracat yapmamış firmaları keşfetmek, onların ufkunu açmak ve onlara ihracat yapmaları için ihtiyaç duydukları cesareti ve yönlendirmeyi yapmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, “Türkiye genelinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ‘Ekonomi Seferberliği’nde bahsettiği gibi ‘İhracat Seferberliği’ni başlatıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. 81 ile bu projemizi yaygınlaştırarak il ve ilçelerimizde yeşeren yeni üretim ve ihracat hikayelerini paylaşıyor olacağız. İhracat seferberliğinin ülkemize, milletimize ve iş dünyamıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.